Elena Udrea ii discrimineaza pe intelectuali (Opinii)

Marti, 03 Aprilie 2012, ora 07:37
4960 citiri
Elena Udrea ii discrimineaza pe intelectuali (Opinii)
Foto: Arhiva (Antena3)

Nu numai ca-i discrimineaza, ci, impreuna cu dl Prigoana, le arata mocofaneste usa. Nu-s buni decat de clanta, iar cand au nevoie de afise, bannere, se milogesc la cei cu bani.

E clar, intelectuali ca dl Cristian Preda etc. n-au ce cauta in politica, sunt "in marja de eroare" a dnei Udrea. Nici alta data cei cu carte nu s-au bucurat de mare trecere.

In schimb, Theodor Palelologu starneste admiratie si chiar aplauze. E simtit ca de-al casei. De ce unii "o cacarisesc" si altii nu?

Intelectualul - om politic?

Nu e cazul acum sa abordam teme clasice in politica, precum rolul intelectualului, tema plenar si amatoristic dezbatuta pe toate canalele. In tarile cu democratie adevarata, arareori apar astfel de discutii: fiecare cetatean poate sa-si serveasca patria si semenii, indiferent de statura intelectuala, nu si de aceea moral-civica, dar accederea la varful politicii presupune totusi niscaiva ani de scoala.

La noi, politicianul intelectual e caraghios, starneste confuzie si ilaritate deoarece politica, o profesiune identificata cu cea mai veche meserie din lume, a devenit inca de pe vremea tovarasilor apanajul descurcaretilor, al celor ridicati de jos, unsi cu toate alifiile, iar al nostru homo politicus e frate bun cu zoon politikon si cu Alpha Male, are fler, charisma, mana buna, se pricepe la toate...

E un fel de self-made-man, asa cum il concep sociologii darwinisti. Cartile se intelege ca nu-l dau afara din casa.

Cica politica se face, nu se invata

Sa nu-si inchipuie cineva ca statutul de intelectual il va promova ca bun politician. Nicidecum. Politica trebuie invatata. De unde invata intelectualii politica? De unde o invata si ceilalti. Arareori din carti ori din experienta unor politicieni profesionisti, ci de la cei ajunsi in frunte. Ei sunt principalele modele. Cum-necum, au deprins candva niste mijloace, nu intotdeauna cinstite, de adunat voturi.

Acesta e si motivul pentru care intelectualii nostri n-au avut cine stie ce realizari, cu exceptia lui Titu Maiorescu, Spiru Haret, Barbu Stefanescu Delavrancea... Cat despre Nicolae Iorga, Octavian Goga, Nicolae Manolescu etc. nu prea s-au umplut de respect din activitatea politica.

Dupa '89, cu un optimism incurabil, ne-am fi asteptat ca oricare intelectual, odata ajuns politician, sa aplice doar stiinte politice si arta bunei guvernari, iar clanta, demagogia, ipocrizia facatoare de oameni politici la romani sa ramana amintiri urate.

Ia te uita cine vorbeste?

Ei bine, nu. Prigoana si Udrea au simtit ca Preda & Co, uzand de aceleasi mijloace si tertipuri ca si ei, le iau fata, le incalca teritoriul pe care-l stapanesc si-l supravegheaza ca nu cumva vreun intrus sa li se urce pe divan, o vorba ramasa de pe vremea Regulamentului Organic, adica sa le uzurpe locul (in Parlament).

Situatiile de mai sus nu sunt exceptii, ci reguli. Intelectualii romani nu prea s-au bucurat de stima politicienilor get-beget. De cate ori au avut ocazia, acestia le-au facut zile fripte, le-au desfiintat obiectul muncii, nu doar scoli si spitale, le-au pus la pamant intregul sector al cercetarii stiintifice.

De asta universitatile lumii si centrele internationale de studii si cercetari sunt pline de romani. Tara le-a intors mereu spatele in istoria noastra recenta. De aceea, am ajuns aici.

Critica da, autocritica ba

Asa se si explica acuzele grave aduse oamenilor nostri politici: cu amatori si incompetenti nu se poate conduce o tara. Si nu este vorba de criticile lui Basescu asupra "clasei politice", acelea cu "o zoaie pe geam", caci el insusi este emanatul acestui stil de politicareala, ba unul performant, nici de batjocura unor jurnalisti dornici de notorietate, ci de concluziile SAR, Transparency International ori ale politologilor B. Teodorescu, V. Dancu...

Ba ne-ar ajunge si observatiile fiecaruia dintre noi: partidele, sindicatele, institutiile statului de drept si-au pierdut credibilitatea, serviciile publice, scoala, spital au ajuns intr-o mizerie cumplita, traim tot mai prost, politicienii n-au habar cum se iese din starea de criza si recesiune, dau din colt in colt, invinovatind pe toata lumea de insuccesele lor.

In schimb, iata dl Paleologu pare sa se bucure de aprecierea dnei Udrea si a altora pentru ca s-a adaptat, foloseste un limbaj frust, neaos, fara pretentii, face pe bufonul etc. Sa fi uitat ca e fecior de intelectual cu staif, conu' Alecu Paleologu? Se vede ca nu intotdeauna aschia...

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Cristi Preda exclus PDL, #Udrea exclude intelectuali PDL, #intelectuali politica PDL, #Paleologu intelectuali PDL , #PDL
Comentarii