Cu cine face banking Elena Udrea? (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 17 Iunie 2011, ora 20:30
4043 citiri
Cu cine face banking Elena Udrea? (Opinii)
Foto: realitatea.net

Elena Udrea in bratele lui Pinalti. Pictata. O lucrare ce o infatiseaza pe ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului in bratele lui Gheorghe Stefan a facut valva nu doar la Piatra Neamt, unde a fost realizata si expusa, ci si in toata presa centrala.

Stirea in sine nu mi-ar fi atras atentia, daca nu ar fi iesit din tiparul obisnuit al unor astfel de evenimente. Autorul picturii, Stefan Potop, i-a trasat nu doar liniile si culorile. El a oferit si cateva explicatii ce plaseaza pictura intr-un cu totul alt univers de interes.

Intrebat care este numele operei de arta, autorul a spus, intr-o prima interventie, "Frumusete la Piatra Neamt". Cat despre resorturile interioare care au indrumat intuitia artistica, pictorul a marturisit ca a vazut in cele doua personaje universalul politicii romanesti, intr-o ipostaza a fericirii.

"Cele doua personaje sunt arhetipale, intr-o ipostaza a fericirii. Pot fi orice persoane, insa privitorul se duce cu gandul la anume oameni concreti. Ca lucrare fundamentala, ea face recurs la arhetipuri, simboluri si personaje reprezentative", a explicat pictorul Stefan Potop, intr-o interventie televizata.

Artistul, profesor de pictura monumentala la liceul de arta "Victor Brauner" si presedinte al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, filiala Piatra Neamt, nu a lasat nicio clipa politicul sa se amestece in comentariile sale. Ceea ce ajunge sa fie un lucru de apreciat intr-o Romanie tot mai schizoida, unde politica ori produce isterii si obsesii maladive, ori provoaca lehamite si dezgust si un dezinteres tot mai des intalnit printre romani.

O intrebare care ar trebui sa primeasca raspuns ar fi cati dintre romanii de astazi ar putea privi aceasta pictura si sa nu stranga din dinti, sa isi reprime injuraturile si sa zambeasca senin la cei doi pictati? Normalul, daca el ar putea fi cumva imaginat, ar fi ca o astfel de lucrare artistica sa nu produca mai mult de un zambet imbibat cel mult cu o ironie. La noi pana si arta provoaca injuraturi si starneste pasiuni politice.

O alta intrebare care merita sa fie cel putin adresata, dupa ce am privit tabloul, ar fi care dintre cele doua personaje pictate va supravietui lucrarii artistice? Sunt ele subiecte cu adevarat arhetipale sau vor disparea odata cu retragerea partidului din care fac parte in Opozitie? Ne-o mai putem imagina pe Elena Udrea sa mai aiba vreo sansa in politica, de exemplu, dupa ce Traian Basescu nu va mai fi presedinte? Dar dupa ce Partidul Democrat Liberal va ajunge la marginea scenei politice?

La insistentele jurnalistilor, curiosi sa afle picanterii din procesul creatiei, motivatiile care l-au condus pe artist la idee sau numele definitiv al tabloului, pictorul Stefan Potop a demonstrat ca umorul si inteligenta pot exprima mai bine decat o mie de isterii si critici obsesive. "Cu cine face banking?" a fost numit tabloul chiar de catre autor. Iar raspunsul la intrebare, chiar daca nu il gasesti dupa ce privesti pictura, ai oricum mai multe sanse sa il intelegi dupa.

Indiferent daca face sau nu banking si cu cine, Elena Udrea a reusit pana acum sa inspire, se pare, nu doar pe colegii de partid, care i-au ridicat osanale si i-au inchinat ode la alegerea in fruntea PDL Bucuresti, dar si pe artistii care incearca sa descopere arhetipurile generale ale vietii noastre. Ramane de vazut cat va supravietui modelul-muza si cat succes va avea mai departe opera.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#Elena Udrea ministru Dezvoltarii si Turismului, #Gheorghe Stefan Pinalti primar, #Stefan Potop artist, #telegondola Piatra Neamt , #PDL