Efectul Udrea (Opinii)

Joi, 17 Mai 2012, ora 00:20
13003 citiri
Efectul Udrea (Opinii)

USL se indreapta catre un succes istoric in Bucuresti - 60% din voturi pentru consiliul local, potrivit celui mai recent sondaj CURS.

Ca Sorin Oprescu galopeaza spre o victorie fara istorie nu este neaparat o surpriza sau, in orice caz, nu mai este o surpriza dupa ce PDL i-a oferit contracandidatul ideal, pe Silviu Prigoana, copia sa caricaturala.

Dar este o surpriza ca un primar forte, ca Liviu Negoita, a ajuns in situatia sa lupte pentru realegere la o diferenta foarte mica de Robert Negoita, personaj nefrecventabil pentru orice om cu minime exigente etice si fara absolut nicio tangenta anterioara cu administratia publica locala.

Este clar ca PDL a ajuns sa provoace o aversiune atat de puternica in Bucuresti incat ea reuseste sa contamineze simpatii si fidelitati ce pareau de nezdruncinat. Nu e mai bine nici in tara, unde multi candidati democrat-liberali nu prea mai tiparesc pe afise si panouri numele, sigla si nici macar culoarea traditionala a partidului. Dar Bucurestiul este poate cazul cel mai elocvent si important, din mai multe motive.

In primul rand, Capitala a fost in mod traditional un fief al nonfesenismului, nonpesederismului, nonpesedismului. Opozitia anilor 90 a avut intotdeauna succes aici, iar dupa succesul lui Traian Basescu a devenit o fortareata PD, apoi PDL.

Se schimba asadar un tipar valabil vreme de 22 de ani. Apoi, vorbim despre electoratul cel mai informat si mai emancipat din Romania, adica despre oameni care au inteles destul de bine necesitatea masurilor de austeritate si care sunt cu mult mai putin dependenti de buget decat alte zone ale tarii unde mediul privat aproape nu misca.

In plus, primele semne ale reorientarii Bucurestiului au aparut la prezidentialele din 2009, cand, pentru prima data, Capitala n-a mers majoritar cu Traian Basescu.

Asadar, daca PDL crede ca a pierdut Capitala din cauza masurilor de austertiate sau a lipsei de comunicare, se amageste. Au jucat si ele un rol, insa principala cauza ar putea fi denumita generic "efectul Udrea".

De cand a preluat PDL Bucuresti, Elena Udrea nu a facut decat sa conduca organziatia spre dezastru. A sufocat orice parere contrara, a eliminat orice opozant, si-a impus cu forta propriile criterii feudale.

Lipsita de viziune, de proiecte, de coerenta, cu un puternic iz clientelar, ostentativa, opulenta, semidocta, cu un anturaj, o tinuta, o vestimentatie, un comportament total nepotrivite pentru un inalt demnitar si politician, Elena Udrea nu a reusit decat sa enerveze, sa antagonizeze si sa indeparteze oameni valorosi, precum Liviu Negoita sau Cristian Preda, dar si electoratul.

Singura sa grija a fost sa dobandeasca puterea absoluta cu care nu a stiut sa faca nimic in alt interes decat cel propriu.

Elena Udrea reprezinta, in esenta, exact ceea ce bucurestenii au respins prin vot vreme de 22 de ani. Iar faptul ca acum socotesc preferabil PSD-ul atata vreme respins da masura esecului.

Cand a primit pe mana PDL Bucuresti (da, l-a primit prin ucaz prezidential, nu l-a castigat) Elena Udrea a primit cheile unei masini bine reglata, bine unse si performante. Nu avea nici profilul si nici cunostintele necesare pentru a o imbunatati, pentru a o reforma.

Era suficient sa nu o strice. Este exact ceea ce a facut, a distrus-o. I-a smuls butoanele, a umplut-o cu scursori, a condus-o smucit, a mai lovit-o de garduri, a mai izbit-o de borduri, i-a sters toata vopseaua si i-a indoit tabla. A transformat-o intr-o rabla si acum e pe cale sa o rastoarne.

Dar nu e ea de vina. Elena Udrea face exact cat stie si cat poate. Este previzibila si consecventa si asa a fost mereu. O vina imensa si de neiertat poarta cel care i-a dat cheile acestei masini si a impus suirea ei la volan. O vina pe care Trian Basescu o va deconta in cartea de istorie si pentru care bucurestenii i-au intors spatele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Bucuresti alegeri vot PSD, #Udrea PDL Bucuresti pierde, #efect Udrea electorat Bucuresti, #Bucuresti sondaj PSD locale , #PDL