Elena Udrea, acuzata de plagiat - vezi lucrarea incriminata si cum se apara

Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 17:50
8771 citiri
Elena Udrea, acuzata de plagiat - vezi lucrarea incriminata si cum se apara

Fostul ministru al Dezvoltarii Regionala, Elena Udrea, e acuzata de plagiat pentru o lucrare din anul 2006, care are paragrafe identice cu alta lucrare, publicata de Institutul European din Romania.

Astfel, Elena Udrea, alaturi de Gratiela Constantin Barna au publicat articolul intitulat Mediul International de Securitate si Uniunea Europeana in Buletinul Universitatii Nationale de Aparare "CAROL I", Nr. 2, anul 2006, din care o parte se regaseste si in studiul "Politica Europeana de Securitate si Aparare", care face parte din Seria Micromonografii - Politici Europene, scrie Jurnalul National.

Lucrarea Elenei Udrea si a Gratielei Barna incepe, ca si lucrarea publicata de Institutul European din Romania cu un citat din fostul Secretar General al NATO si Inalt Reprezentat pentru Securitate si Aparare al UE, Javier Solana, insa cele doua au omis sa puna ghilimelele si sa citeze, asa cum e nevoie intr-o lucrare stiintifica.

Mai departe, o serie intreaga de pasaje din cele 2 lucrari sunt identice sau aproape identice.

Vezi mai jos tabelul comparativ realizat de cei de la Jurnalul:

Ce raspunde Udrea

Vicepresedintele demisionar al PDL raspunde ironic acuzatiilor de plagiat si spune ca acestea incearca sa acopere scandalul asemanator in care e implicat premierul Victor Ponta.

"Iata ca aflam cine e de vina ca Victor Ponta e un plagiator! Evident, intai, Traian Basescu. Apoi, conform propagandei USL, Elena Udrea. Le reamintesc tuturor faptul ca in acest moment, in urma demisiei, eu nu mai ocup o functie publica numita.

Eu, spre deosebire de Victor Ponta, am renuntat la a-mi face doctoratul, vazand ca, in lipsa timpului, trebuie sa accept ca profesorii sa imi scrie lucrarile. Tocmai din acest motiv, ca a acceptat sa fie doctor pe munca altora, cred ca premierul ar trebui sa demisioneze, urmand exemplul liderilor europeni, in cercul carora pretinde sa fie", scrie Elena Udrea pe blog.

Ponta, acuzat de plagiat

Premierul Victor Ponta si-a plagiat mai bine de jumatate din lucrarea de doctorat, sustin surse anonime citate de publicatia Nature.com

"Prim-ministrul Victor Ponta este acuzat ca a copiat sectiuni intregi din lucrarea sa de doctorat in drept, aparuta in 2003, din publicatii aparute anterior, fara a face referintele corespunzatoare", scrie Nature.com.

Desi nu precizeaza cine, unde si cand a facut acuzatiile de plagiat la adresa lui Victor Ponta, autorul sustine ca a "vazut documentele" din care reiese ca mai bine de jumatate din lucrarea de doctorat este plagiata.

In plus, in revista se mai mentioneaza faptul ca pasaje intregi din teza de doctorat a lui Victor Ponta au fost reproduse, in aceeasi maniera, in doua carti care au aparut, in 2004 si 2010, sub semnatura actualului premier.

Potrivit unor surse politice din Romania, "daca acuzatiile se vor dovedi reale, Victor Ponta ar putea fi fortat de opinia publica sa demisioneze", mai scrie Nature.com

Ponta neaga plagiatul cu noi acuzatii: Basescu mi-a inscenat asta. De ce sa demisionez?

Premierul Victor Ponta a tinut marti dimineata o conferinta de presa in care si-a prezentat lucrarea de doctorat si a respins acuzatiile de plagiat, spunand ca este gata sa se supuna verificarilor necesare si, daca se va constata ca a uitat sa treaca numele autorilor si in josul paginii, nu doar la bibliografie, va raspunde, dar in niciun caz cu demisia.

"Lucrurile stau in felul urmator: trecem la inca o batalie politica intre presedinte si mine", a declarat Ponta.

Ponta e terminat ca lider european (Opinii)

Premierul le-a prezentat jurnalistilor lucrarea sa de doctorat, aratand ca la finalul lucrarii sunt trecuti inclusiv autorii pe care este acuzat ca i-ar fi plagiat.

"La drept, e mai dificil sa inventezi lucruri, trebuie sa scrii despre institutii care exista deja(...) Mai mult, cel caruia sunt acuzat ca i-am plagiat lucrarea este cel care a scris o prefata extrem de elogioasa la lucrarea mea de doctorat(...) In bibliografie sunt profesori cunoscuti de la Facultatea de Drept. In urma cu zece ani habar nu aveam ca o sa ajung prim-ministru si Traian Basescu o sa imi insceneze toata chestia asta", a declarat Ponta, recunoscand ca a consultat si s-a "inspirat" din lucrarile trecute in bibliografie.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Elena Udrea acuzata plagiat, #Elena Udrea plagiat articol , #PDL