Justitia independenta, dintr-odata, la comanda? (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 20:13
3671 citiri
Justitia independenta, dintr-odata, la comanda? (Opinii)
Foto: Arhiva

Vor trebui sa existe numeroase condamnari definitive in randul marilor suspecti ai neamului, desi nu asta e scopul si nici garantia unei justitii functionale, pentru ca majoritatea romanilor sa se simta in sfarsit aparati de legi si sa aiba sentimentul ca li se face dreptate. Cea mai importanta tema a unei democratii si semnul cel mai vizibil al unei societati sanatoase este independenta justitiei.

Fiind un subiect atat de complicat, care pana la urma nu poate fi niciodata transat definitiv de catre nimeni, in niciun sens, intrucat probele pe care ar trebui sa le prezinte sunt imposibil de procurat, in Romania inca exista credinta, destul de generalizata, ca dreptatea s-ar face la "comanda", legile ar functiona doar in interesul unora, iar unii ar fi mai egali decat altii.

Ultimele evenimente par a spune altceva. E ca si cum, deodata, justitia ar fi inceput sa functioneze independent, impartial si echidistant. "Ca si cum". E tentant sa crezi si sa speri la asa ceva, mai ales dupa ultimele retineri si arestari, pe cat de ispititor e sa iti pastrezi scepticismul. Daca nu uiti ca inca cele mai importante nume asupra carora planeaza suspiciuni si probe care-i incrimineaza sunt in libertate si chiar departe de orice investigatie a procurorilor, atunci nimic nu s-a schimbat.

Cine este ingaduitor cu Puterea si are simpatii doctrinare cu faptele lui Emil Boc si Traian Basescu isi poate spune ca arestarile de la Cluj sunt cel mai bun semn ca justitia actioneaza impartial. Da, se poate. Desi, am auzit deja de atat de multe ori formulata si repetata la infinit, cu mai mult sau mai putin talent, ideea ca de acum, gata, justitia a inceput sa functioneze independent si loveste impartial in toata lumea, incat e cel putin la fel de suspect.

Si pana acum cum a functionat justitia asta atat de independenta, daca doar de acum a inceput sa actioneze independent? Pana acum trei luni cum a fost? La inceputul anului, cand a fost declansata operatiunea "vamile curate" si sute de vamesi zburau spre Bucuresti pentru a demonstra Europei ca ne-am facut ordine in vami si meritam in Schengen, atunci era independenta?

Oamenii se tradeaza cel mai adesea singuri, "scapand" adevarul in fel si fel de moduri neasteptate. Dintr-o formulare ciudata, din repetitii suspecte sau pur si simplu prin lipsa de credibilitate a ideilor. Teza actuala a democrat-liberalilor este ca PDL ofera un model pentru intreaga clasa politica, intrucat a lasat justitia sa isi faca treaba.

Ba chiar Elena Udrea a scapat, fara sa fie constienta, un mic porumbel intr-o emisiune la Realitatea Tv, unde a repetat de vreo doua ori ca "dintr-odata" justitia a inceput sa functioneze total independent. Ori acest "DINTR-ODATA" e mai vinovat decat toate suspiciunile la un loc si tradeaza ingaduinta cu care este privita sarmana justitie. Doar ca acum e folosita pe dos - o lasam sa-i "ridice" si pe ai nostri, ca sa ne credibilizam cu totii. Astfel isi imagineaza PDL ca isi reface imaginea - un partid al dreptatii.

A spus-o exact la fel si Elena Udrea - "PDL e un partid atipic. Atunci cand intervin fapte de coruptie, noi ii suspendam, niciun alt partid nu face asta. Nimeni nu poate contesta faptul ca justitia functioneaza, in sfarsit, in Romania". Pai, ar functiona daca ar fi judecat mai departe cazul ALRO, unde insasi doamna Elena Udrea era implicata impreuna cu sotul. Din acest dosar au disparut niste inregistrari, iar urmarirea penala a incetat.

Justitia va fi cu adevarat independenta cand, de exemplu, Roberta Alma Anastase va fi cel putin cercetata, daca nu si trimisa in judecata, pentru suspiciuni de fraudare a votului la legea Pensiilor. Cand fiica presedintelui, Ioana Basescu va demonstra de unde a avut aproape un milion de euro ca sa isi cumpere cu banii jos apartamentul in complexul lui Popoviciu si cand casa din Mihaileanu va fi inapoiata statului de catre primarul care si-a atribuit-o singur, imoral si ilegal.

Justitia va fi independenta cand judecata va merge pana la capat, indiferent de nume, de partidul din care provine si de influenta pe care o exercita. Probabil, inca nu a sosit timpul.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Elena Udrea ministru Dezvoltarii, #justitie romana, #arestari Cluj, #Sorin Apostu primar Cluj , #PDL