Lista Elenei Udrea (Opinii)

Luni, 25 Aprilie 2011, ora 12:34
5723 citiri
Lista Elenei Udrea (Opinii)
Foto: certitudinea.ro

In timp ce Sorin Oprescu sare din santier in santier, organizeaza vizite cu public si face pe ghidul, se pregateste de inaugurari si alte asemenea fapte de vitejie aducatoare de voturi, PD-L este inca la faza cautarii unui candidat pentru primaria Capitalei.

Miza e uriasa, indraznesc sa spun mai mare ca niciodata, din cateva motive. PD-L trebuie sa recupereze un fief traditional, a carui pierdere in 2008 a costat scump la prezidentiale si ar putea costa la fel de scump si la parlamentarele din 2014. Elena Udrea, sefa PD-L Bucuresti, are, la randul sau, nevoie ca de aer de o victorie care sa-i confirme pozitia, cu atat mai mult cu cat marele ei protector se indreapta catre finalul carierei politice.

Functia vizata devine ea insasi cu mult mai importanta daca, asa cum prevede viitoarea Lege a Capitalei, primarul general va prelua majoritatea prerogativelor primarilor de sector. Ar fi tragic pentru PD-L sa promoveze aceasta lege in favoarea lui Sorin Oprescu. Infrangerea ar fi, in aceste conditii, chiar mai grava decat cea suferita de Vasile Blaga in 2008.

In aceste conditii, Elena Udrea trebuie sa-i opuna lui Sorin Oprescu, aflat intr-o pozitie foarte buna in sondaje, un contracandidat de mare calibru. A si anuntat numele pe care le are in vedere: Liviu Negoita, Silviu Prigoana, Sulfina Barbu sau Cristian Preda.

Ultimii doi sunt, ma tem, fara sansa. Doamna Barbu este unul dintre cei mai respectabili politicieni ai PD-L si se afla intr-o evidenta crestere de anvergura. Dar nu stiu in ce masura este pregatita pentru o astfel de functie si, mai ales, pentru o campanie impotriva lui Sorin Oprescu, politician extrem de abil, cu un verb foarte vioi si foarte adaptabil la audienta. Nu sunt convinsa nici ca bucurestenii sunt pregatiti sa voteze o femeie in fruntea municipalitatii. Precedentele incercari de la sectoare au fost esecuri.

Cristian Preda este, la randul sau, un politician de mare valoare, unul dintre putinii care chiar stie despre ce vorbeste. Este un reformist, are viziune, are curaj. Dar nu are strop de experienta pentru o astfel de functie. Il vedeti pe domnul Preda inspectand santiere, intrand cu cizmele pe strazi inundate sau certandu-se cu sindicalistii de la RATB? Sigur, poate intruchipa un alt tip de primar, insa ma tem ca tot modelul Traian Basescu este cel prizat de bucuresteni.

Asadar, nominalizarea sa ar fi, mai degraba, o incercare de a-l pierde. Doar ca pretul ar fi chiar pierderea Bucurestiului si cred ca e prea mare, oricata alergie are Elena Udrea la intelectuali si principii.

Raman adevaratii candidati, adica Silviu Prigoana si Liviu Negoita. Silviu Prigoana este ceea ce ar merita bucurestenii, iar Liviu Negoita este ceea ce i-ar trebui Bucurestiului. Regele gunoaielor are toate atributele pentru a invinge, asa cum a invins, cu peste 50%, si in colegiul din sectorul 3 in care a candidat. Habar nu am ce competente de administratie publica are, caci Capitala nu e o firma de salubritate, iar pana acum din gura domniei sale nu am auzit decat proiecte naucitoare. Dar are acel amestec de tupeu, vorba ascutita, siguranta de sine si smecherie care ii seduce pe cei mai multi dintre bucuresteni. Cam asta a fost reteta cu care a castigat si Sorin Oprescu, daca e sa fim cinstiti.

Averea este si ea un atu, chiar daca a fost facuta in mare masura din afaceri cu statul, caci, gandeste bucuresteanul, daca e bogat poate va fura mai putin. Iar campania va fi o nebunie, un carnaval continuu in care Prigoana si Oprescu se vor fugari cu pliciul de muste prin Piata Universitatii spre deliciul poporului care macar de circ va avea parte din plin.

Liviu Negoita este cu totul alt fel de politician, dar politician adevarat, nu sef de santier cum parea in 2008 Vasile Blaga. Iar marele sau atu este renumele pe care l-a capatat ca primar al sectorului 3, devenit un fel de capitala a Capitalei. Pe Liviu Negoita l-au votat in 2008 si simpatizantii PSD, si ai PNL, caci omul este primarul prin excelenta, iar asta se vede de cum intri in sectorul 3, fie vara, fie iarna. Cred ca ar fi primul primar competent si eficient pe care l-a avut Bucurestiul in 20 de ani si cel mai potrivit titular al puterii sporite pe care o va capata seful municipalitatii.

E drept, pana acum Liviu Negoita a refuzat candidatura la primaria Capitalei. De aceasta data insa, amputarea drastica a functiei sale actuale l-ar putea determina sa faca pasul. Asa ca Sorin Oprescu are motive sa se gandeasca cu groaza la o eventuala infruntare cu Liviu Negoita, care stie administratie cata nu va invata Sorin Oprescu in 20 de mandate. Caci, cine stie, poate bucurestenii vor fi invatat sa aleaga competenta chiar daca ea nu este spumoasa.

Dar Liviu Negoia este, sunt convins, o dilema complicata si pentru Elena Udrea. Primarul sectorului 3 este un fidel al lui Vasile Blaga si a ramas in tabara acestuia chiar si dupa ce presedintele si-a anuntat public sprijinul pentru Emil Boc. Ar fi un motiv serios pentru a nu fi alesul Elenei Udrea, dar ma intreb daca sefa PD-L Bucuresti isi permite sa se lipseasca de el. Eu cred ca nu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Îndeamnă votanții să poarte tricourile "Și eu sunt interlop" VIDEO
Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Îndeamnă votanții să poarte tricourile "Și eu sunt interlop" VIDEO
Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, şi-a depus vineri, 19 aprilie, candidatura pentru Primăria Capitalei, el venind cu un tricou pe care era scris „Je suis Pepa Pig!” şi „Şi...
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat sâmbătă că PSD a mai câştigat alegerile în trecut, dar Guvernul a fost format din partidele de pe locul "doi, trei şi un pic din cinci" şi...
#candidati Primaria Capitalei, #candidati PDL Primaria Capitalei, #Elena Udrea Capitala , #PDL
Comentarii