Solutiile de avarie ale Elenei Udrea (Opinii)

Joi, 12 Aprilie 2012, ora 23:58
5418 citiri
Solutiile de avarie ale Elenei Udrea (Opinii)
Foto: TVR Info

Disperata dupa caderea intelegerii cu UNPR, Elena Udrea a fost nevoita sa scoata din buzunar candidati pentru trei sectoare foarte grele ale Capitalei: 2, 4 si 5. Adica acei candidati care sa-i infrunte, daca nu cu sanse reale de castig, macar cu sperante de a pierde onorabil pe trei primari in functie foarte bine cotati in sondaje.

Daca zvonurile, destul de insistente, nu se vor confirma si Neculai Ontanu nu va reveni in "partidul muma", PSD, la sectorul 2 ne putem astepta mai degraba la un blat, pentru ca nu vad candidatul PDL incercand in mod serios sa-i traga scaunul de sub fund sefului UNPR Bucuresti.

Ca dovada, pentru acest sector PDL are o oferta mai degraba stearsa. Dar la 4 si 5 Elena Udrea a intrat cu artileria grea. O artilerie pe care o va sacrifica insa in mod inutil din cauza lipsei sale totale de strategie.

Asadar, impotriva lui Cristian Piedone a fost aruncata in lupta Sulfina Barbu. Am tot respectul pentru d-na Barbu, unul dintre putinii oameni harnici si profesionisti pe care PDL i-a avut in functii publice. Pe unde a trecut, si la Mediu, si la Munca, d-na Barbu a facut treaba buna si a muncit enorm spre disperarea subordonatilor carora le-a impus acelasi ritm infernal.

Dar d-na Barbu nu are experienta de administratie locala (cu exceptia unui stagiu la primaria generala cand s-a ocupat insa strict de problemele de mediu). Nici Traian Basescu nu avea, e adevarat, dar avea in schimb un magnetism la care d-na Barbu nici macar nu poate visa.

Fara sa se fi ocupat de probleme edilitare, fara o charisma exceptionala, d-na Barbu avea o sansa buna fie impotriva unui candidat aflat in aceeasi situatie, fie incepand de foarta multe vreme precampania in sectorul 4, pe care sa-l ia la picior bloc cu bloc, straduta cu straduta, caruia sa-i cunoasca fiecare bordura si fiecare copac.

Asa ar fi avut arme impotriva unui candidat cu experienta unui mandat pe care, meritat sau nu, 90% din electoratul sectorului 4 il socoteste de succes.

Ce poate face d-na Barbu, intrata atat de tarziu in joc si cu foarte putine arme eficiente? Poate face o figura frumoasa si poate pierde onorabil. Dar acesta este un obiectiv potrivit unui politician crud, aflat la inceput de cariera, care cauta in primul rand vizibilitatea. Dar pentru un politican deja consacrat, de doua ori ministru, care, probabil, intentioneaza sa candideze din nou in toamna pentru un mandat parlamentar, o invingere onorabila nu e niciun castig, ci doar un esec care ii va marca anul electoral.

Nu ma indoiesc ca Sulfina Barbu, la experienta domniei sale, stie acest lucru. Dar probabil ucazul de intrare in lupta pentru salvarea Elenei Udrea a fost mai puternic decat socotelile sale politice. Remarcabila puterea de sacrificiu, dar, din pacate, inutila.

La sectorul 5 e mai problematic, pentru ca in joc nu e doar imaginea unui politician. Candidatul PDL va fi acolo fostul prefect al Capitalei, Mihai Atanasoaei. Si prin fost prefect inteleg prefectul inca in functie la inceputul acestei saptamani. Cand am verificat ultima oara in lege, prefectii erau inalti functionari publici apolitici. Adica ar trebui sa credem ca pana miercuri la pranz, cand si-a anuntat demisia, dl. Atanasoaei era apolitic si de miercuri dupa-amiaza este suficient de democrat liberal pentru a candida sub sigla partidului.

Prin acest hocus - pocus, PDL arunca o noua umbra mare si neagra asupra independentei unei functii depolitzate doar pe hartie si confirma practic ca prefectii sunt tot niste membri de partid fara carnet. Mentalitatea e aceeasi la Opozitie, fara indoiala, si ea este cauza pentru care nu avem un corp serios de functionari publici, deasupra suspiciunilor politice si apti sa-si faca treaba indiferent de putere ca niste autentici profesionisti.

Daca Elena Udrea ar fi avut din vreme o strategie clara, daca ar fi reusit sa inchege pentru Bucuresti o echipa solida, dupa modelul de succes din 2004, cu sase candidati pentru sectoare grupati in jurul candidatului de la Primaria Generala, cu programe si discursuri complementare, daca n-ar fi stat atarnata pana in ultima clipa de UNPR si Piedone, pentru ca ramasa cu buza umflata sa inceapa sa dea din colt in colt, n-ar fi fost nevoie sa recurga la solutii de avarie, fara sanse reale, dar cu costuri mari.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#candidati PDL sectoare Bucuresti, #candidati PDL Elena Udrea, #Elena Udrea candidati sectoare, #alegeri locale 2012 , #PDL