Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Udrea ataca propunerea lui Ponta: Vrea Constitutie pentru Nastase si Iliescu

Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 08:51
2758 citiri
Udrea ataca propunerea lui Ponta: Vrea Constitutie pentru Nastase si Iliescu
Foto: Arhiva

Fostul ministru Elena Udrea comenteaza pe marginea declaratiilor facute de premierul Victor Ponta, referitoare la schimbarea Constitutiei, apreciind ca USL trateaza legea fundamentala ca si cum ar fi vorba despre regulamentul unei asociatii de proprietari.

"Preocuparile actualului guvern USL nu inceteaza sa ma uimeasca. Dupa ce, anul trecut, Uniunea nu a fost de acord cu revizuirea Constitutiei, spunand ca nu este necesara, iata ca in decurs de doar cateva luni punctul lor de vedere s-a schimbat radical", scrie Elena Udrea pe blogul personal, intr-un articol intitulat "USL vrea o Constitutie pe placul lui Adrian Nastase si Ion Iliescu".

Deputatul PDL aminteste ca, in urma cu un an, Traian Basescu a fost cel care a adus in atentia publica necesitatea de a modifica Constitutia.

"Mai mult, presedintele a propus ca, in schimbul revizuirii Constitutiei, sa demisioneze din functie. Tot ceea ce trebuia USL sa faca era punerea in aplicare a referendumului din 2009, atunci cand romanii au decis, in procent de peste 85%, micsorarea numarului de parlamentari la 300 si Parlamentul unicameral, dar si sa accepte scurtarea mandatului presedintelui la 4 ani", continua Udrea.

Aceasta mentioneaza ca premierul Ponta a anuntat ca vrea "o modificare-fulger a Constitutiei", astfel incat revizuirea sa aiba loc pana la jumatatea anului 2013.

"Imi pare foarte rau ca USL trateaza legea fundamentala ca si cum ar fi vorba despre regulamentul unei asociatii de proprietari", adauga democrat-liberala.

"As vrea sa fiu foarte clar inteleasa: cred ca revizuirea Constitutiei este necesara. Dar acesta este un proces care nu trebuie facut pe genunchi, rapid, ci urmare a unor etape de negocieri si dezbateri, care sa implice in mod obligatoriu societatea civila si, la sfarsitul carora, orice roman sa stie ce articole din Constitutie vor fi modificate.

Ce vrea Ponta in Constitutie: Dizolvarea Parlamentului, daca se invalideaza referendumul

Singurul motiv pentru care USL a venit acum cu ideea de a revizui Constitutia este pentru ca nu e in interesul sau sa se vorbeasca despre ce a facut in cele 6 luni de cand se afla la guvernare. Mai exact, absolut nimic. 0% absorbtie a fondurilor europene, crestere economica apropiata de 0%, zero locuri de munca create, depreciere fara precedent a leului, inflatie care a crescut de trei ori in 6 luni, izolarea Romaniei pe plan international, taieri la capitolul investitii etc...", mai scrie Elena Udrea.

Prin modificarile pe care le propune USL-ul, este de parere fostul ministru, "ceea ce se vede de la o posta este preocuparea de a subordona Curtea Constitutionala".

"Puterea vrea sa dea dreptul Parlamentului de a invalida deciziile CCR. Romania nu ar face altceva decat sa se intoarca la Constitutia lui Ion Iliescu din 1991, atunci cand Parlamentul putea sa schimbe hotararile Curtii dupa bunul plac.

Iar intre a modifica deciziile CCR si a interveni asupra deciziilor altor instante judecatoresti este doar un pas. Nu m-ar mira ca, in scurt timp, USL sa decida ca Parlamentul are dreptul de a interveni asupra deciziilor de condamnare in instanta ale unor membri ai PSD sau PNL", completeaza Elena Udrea.

Aceasta ramarca si ca principala preocupare a USL este "intretinerea razboiului cu Traian Basescu, iar principalele puncte ale revizuirii Constitutiei sunt dupa chipul si asemanarea obsesiei liderilor USL de a scapa de seful statului".

"De exemplu, USL doreste sa elimine obligativitatea cvorumului de prezenta la referendum, mintind ca acesta nu exista in niciun alt stat din Europa. Orice politician responsabil stie ca revizuirea Constitutiei nu este un demers ce trebuie facut peste noapte, ci toti pasii trebuie indepliniti cu temeinicie si cu seriozitate. Revizuirea Constitutiei nu poate fi moftul unei singure persoane, ci trebuie facuta atunci cand exista motive solide.

Sub nicio forma nu trebuie repetata situatia din 2003, atunci cand actualul puscarias Adrian Nastase, pe fondul conflictului cu presedintele de atunci, Ion Iliescu, a dictat forma actuala a Constitutiei care azi nu mai corespunde realitatilor sociale si politice", conchide Udrea.

Ce vrea Ponta in Constitutie

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri seara, ca este de acord ca in Constitutie sa fie inclusa o prevedere prin care Parlamentul sa fie dizolvat, daca demareaza procedura de suspendare a sefului statului, iar referendumul pe acest subiect este invalidat, asa cum s-a intamplat in 2007.

In ceea ce priveste propunerea USL ca seful statului sa fie obligat prin Constitutie sa desemneze prim-ministrul din partea partidului sau aliantei care a obtinut cele mai multe mandate in Parlament, Victor Ponta a aratat ca este necesara o astfel de prevedere "pentru ca presedintele sa nu poata sa puna chiar pe cine vrea el ca prim-ministru, ci trebuie sa respecte votul popular".

D.R.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Udrea Constitutie modificare Ponta, #Constitutie Nastase USL modificare, #Udrea atac Constitiutie Ponta , #PDL
Comentarii
Poza magdas
magdas
rank 4
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5
Udrea nu ataca pe nimeni! Lasati vocabularul violent. Nu face decat