Udrea: Ponta este invidios pe Traian Basescu

Luni, 11 Februarie 2013, ora 09:11
3624 citiri
Udrea: Ponta este invidios pe Traian Basescu
Foto: Arhiva

Deputatul PDL Elena Udrea comenteaza disputa iscata intre seful statului si prim-ministru pe marginea bugetului UE, apreciind ca "Victor Ponta este invidios pe Traian Basescu dupa ce a incercat sa ii ia jucaria si nu a fost in stare".

"A incercat in vara trecuta sa mearga la Bruxelles in locul Presedintelui, dar CCR a decis ca nu el reprezinta Romania la Consiliul European. A ramas de atunci cu o frustrare, cu atat mai mare cu cat este evident efortul premierului de a fi considerat un lider european, recunoscut de omologii sai. Numai ca este greu sa treaca cineva in Europa peste abuzurile la adresa statului de drept savarsite de liderul USL in actiunea de suspendare a presedintelui", scrie Elena Udrea pe blogul personal.

Reactia lui Victor Ponta de vineri-seara, cand se declara "dezamagit" de alocarile bugetare obtinute de delegatia Romaniei condusa de Traian Basescu pentru perioada 2014-2020, este "semnul invidiei care il roade", adauga Udrea.

Ponta despre Basescu: La Otopeni este leu, la Bruxelles este pisic

"Nu exista o alta explicatie, cat timp realitatea poate fi constatata usor de oricine: Romania, tara cu cea mai mica rata a absorbtiei fondurilor europene, 11,47%, are cea mai mare crestere a bugetului urmator - 18%. Deci, este evident un succes, cu atat mai mult cu cat, pentru prima data in istorie, bugetul total al Uniunii Europene scade", mai scrie fostul ministru.

In opinia sa, declaratia premierului "este bizara si din perspectiva performantei guvernelor pe care le-a condus legat de cheltuirea banilor europeni".

"Au trecut 10 luni de la momentul la care a preluat guvernarea si singurele sale "reusite" sunt blocarea acestora: presuspendarea Programului Operational Sectorial Transporturi, a Programului Operational Regional si Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice. Ca sa nu mai vorbim de negocierea deosebita cu Comisia Europeana prin care se fac corectiide 25% pe POSDRU", continua Elena Udrea.

Democrat-liberala subliniaza ca "numai 10 luni inainte de sfarsitul anului, Romania mai are de contractat peste 17 miliarde de lei pentru a acoperi toata suma pe fonduri structurale si de coeziune destinate Romaniei in exercitiul bugetar al UE 2007-2013".

"Ca sa nu mai vorbim ca mai are de absorbit inca vreo 90% din totalul fondurilor europene pana in 2016 - cu mentiunea ca presedintele a negociat prelungirea datei de implementare a proiectelor, altfel termenul ar fi fost mai scurt. Fie si numai din aceasta perspectiva, Victor Ponta pune carul inaintea boilor. Nu e in stare sa contracteze, nu e in stare sa deblocheze programele presuspendate si nici sa absoarba efectiv fondurile europene, dar se plange ca Romania nu a obtinut mai multi bani pentru perioada 2014-2020. Si, culmea!, mai si recunoaste ca nici el nu ar fi obtinut mai mult", continua deputatul PDL.

Daca premierul este interesat cu adevarat de fondurile europene, are de facut cateva lucruri punctuale pentru a ne convinge, considera Udrea.

"Sa deblocheze programele cu fonduri europene care au fost presuspendate din vina propriului Guvern. Sa prezinte chiar maine pe ce vrea sa cheltuiasca cele 40 de miliarde de euro, bugetul Romaiei pentru 2014-2020, negociat la Consiliul European de Traian Basescu", incheie Udrea.

Disputa Basescu-Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca este foarte dezamagit de rezultatul final al alocarii bugetare UE petru Romania, care este prezentat sa para mai bun, dar de fapt este foarte rau fata de propunerea initiala a Comisiei Europene si practic nu s-a obtinut niciun euro in plus fata de noiembrie, iar" legenda cu presedintele Basescu mare negociator a murit".

La randul sau, presedintele Traian Basescu a replicat ca nu a avut dupa intoarcerea la Bruxelles o intrevedere cu premierul Victor Ponta, "dezamagitul national", privind rezultatul obtinut pe bugetul UE 2014-2020, avand in vedere ca acesta se afla in Italia si "se ocupa cu Berlusconi".

Presedintele Basescu este "leu" si curajos doar la aeroportul din Otopeni, dar la Bruxelles, unde s-a negociat bugetul comunitar al Romaniei pentru intervalul 2014-2020, este si el "un pisic", a declarat premierul Ponta duminica seara, sustinand din nou ca alocarea obtinuta de la UE este una foarte proasta.

D.R.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Udrea Ponta invidios Basescu, #Udrea conflict Ponta Basescu, #pisic Basescu Ponta , #PDL