Udrea si Blaga. Doua garantii pentru USL (Opinii)

Sambata, 16 Februarie 2013, ora 20:46
4537 citiri
Udrea si Blaga. Doua garantii pentru USL (Opinii)

Daca as fi unul dintre suporterii PDL, as fi destul de trist acum. Au de ales intre doua rele - Vasile Blaga si Elena Udrea.

Ambii au rezultate proaste ca lideri, ambii au probleme de imagine. Daca as fi un suporter al USL insa, mai ales din "aripile dure" care conduc acum USL, as avea toate motivele sa ma bucur. Vasile Blaga si Elena Udrea reprezinta doua garantii solide pentru USL, chiar daca din motive diferite.

Despre primul, actualul presedinte al PDL, Vasile Blaga, cred ca toata lumea a remarcat ca are suporteri infocati. Atat in PDL cat si, paradoxal, in USL. Lideri importanti, de la Liviu Dragnea la Valeriu Zgonea si-au manifestat admiratia pentru cel care, teoretic, ar fi trebuit sa fie cel mai mare rival politic pe care-l aveau.

Ba ca si-l doresc in Parlament, ba ca e cel mai bun pentru sefia PDL. Si normal, doar "nea Vasile" e om de inteles si asa a fost mereu, asta arata si Antenele, care se feresc sa-l terfeleasca. De fapt, singurul care i-a facut un bine politic lui Vasile Blaga din tabara USL e premierul Victor Ponta, cu ceva atacuri.

Vasile Blaga e pretuit de opozitie pentru ca omul nu e genul care sa faca opozitie dura, foarte agresiva. Imediat dupa ce a preluat sefia PDL, Blaga a ratat cam toate ocaziile importante sa "toace" USL, indiferent de ce facea. Da, e adevarat, de zis a mai zis cate ceva, insa doar un orb nu a vazut ca ce a facut PDL nu a fost opozitie, ci figuranta.

Fie ca Vasile Blaga n-a vrut - o fi considerat ca nu asa se fac lucrurile - fie ca omul n-a putut mai mult, atat s-a priceput. Ce conteaza sunt rezultatele si nimic altceva - faptul ca PDL a devenit doar o "opozitie loiala". Sigur, a avut o grea mostenire, cea a masurilor extrem de dure de austeritate, dar asta nu inseamna ca nu era nimic de facut.

In schimb, PDL a mers in jos. Lasand (chiar si) astea la o parte, Blaga nu e un politician care sa ofere prea multe din punct de vedere electoral. N-are charisma si nici nu a dovedit ca ar poseda vreo viziune deosebita. Potential de a ridica partidul? Foarte scazut, din pacate pentru un om pe care, atunci cand stiam mai putine despre politica, il consideram redutabil.

Udrea - opozitie cu colti. Perfecta pentru USL?

Sunt sigur de un lucru - daca Elena Udrea ar fi liderul PDL, ar face opozitie cu totul altfel. Mult mai dur, mult mai sangeros, cu mai putina jena fata de...ei bine, orice. O opozitie de tipul Traian Basescu. Rau pentru USL, cum a fost Basescu pentru PSD? Nu chiar.

Cat timp Udrea va reprezenta legatura cu Basescu, cat va fi vazuta ca omul lui Basescu, sansele ca partidele din USL sa vada in PDL un partener de negociere pentru formarea unei majoritati sunt minime. Decat sa se alieze, indirect, cu Traian Basescu (fie ca va fi adevarat sau nu, asta va fi perceptia) prin Udrea sau cu cineva de tipul lui Traian Basescu, partidele din USL vor prefera sa stea unite, in ciuda certurilor dintre ele. Va fi un element de unitate. Repet, cat timp lucrurile stau asa in USL, nu pe eternitate. Dar lucrurile vor mai sta asa cum stau in USL pentru o buna bucata de vreme.

Si mai e ceva. Elena Udrea nu e Traian Basescu. Poate fi foarte usor trivializata, desconsiderata. Vorbim despre o femeie care a pozat in rochita neagra de piele pentru nu-stiu-ce revista, parand mai degraba Dominatrix decat politician.

Asta e un progres discutabil de la 2005-2006, cand venea la partid imbracata in fusta scurta roz, sacou roz si ciorapi mov. Eu nu am nimic cu femeile care poarta rochite scurte, decolteuri si asa mai departe, ba chiar cred ca o femeie poate sa fie atragatoare, dar cu stil, nu cu ciorapi mov.

Daca jumatatea mea mai buna ar iesi asa pe strada, eu as refuza sa merg alaturi de ea sau as ruga-o sa se schimbe. Ce sa spun despre un politician pe care ar trebui sa-l votez? Sigur ca imaginea se mai schimba, cu timpul, insa destul de greu atunci cand ai in fata o masinarie politico-mediatica formidabila. Sigur avem misoginism cu carul in Romania si Radu Mazare, care e o adevarata "sorcova" si pe langa care Udrea e decenta si stilata, nu va avea parte de acelasi tratament.

Ma intrebau unii "ce ai cu Elena Udrea?" N-am nimic, chiar am vrut sa cred in ea, cum am vrut sa cred, la vremea lor, in Crin Antonescu sau Victor Ponta. I-am recunoscut mereu tenacitatea si capacitatea de orientare in politica.

Nu i-am apreciat legaturile cu grupurile de interese, modul de a face politica la fel ca "aia batrani", adica impartind bani de la bugetul Ministerului Dezvoltarii pe criterii politice, ori modul in care incearca sa para altceva. Chestiuni pe care USL o sa le speculeze neincetat, chiar in timp ce membrii sai fac aceleasi pacate. Doar asa e in politica, nu?

Asa ca viitorul PDL nu se arata roz, nici macar cat fusta doamnei Udrea.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Vasile Blaga Elena Udrea USL, #Vasile Blaga Elena Udrea PDL , #PDL