Bogdan Diaconu, despre Legea Capitalei - Interviu video Ziare.com

Sambata, 29 Ianuarie 2011, ora 13:20
2258 citiri
Bogdan Diaconu, despre Legea Capitalei - Interviu video Ziare.com

Legea Capitalei pe care vrea sa o impuna Elena Udrea, prin care primarul general capata puteri depline, iar primarii de sector vor fi alesi din randul consilierilor generali, va genera o explozie a coruptiei in administratia bucuresteana, este de parere Bogdan Diaconu, vicepresedintele Partidului Conservator.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, acesta sustine ca primarul de sector, desemnat si ales din randul consilierilor generali, va depinde, nu de votul cetatenilor, ci de interesele meschine ale consilierilor generali, care il voteaza si care il trimit ca primar de sector.

Bogdan Diaconu a mai acuzat-o pe Elena Udrea, presedintele organizatiei de Bucuresti a PD-L, ca "se chinuie sa gaseasca o solutie prin care sa pastreze controlul administratiei si a banilor bucurestenilor", fiind dispusa chiar sa le fure acestora "dreptul de a-si alege direct edilii".

In ceea ce-l priveste pe Vasile Gherasim, deputatul democrat-liberal care a initiat proiectul Legii Capitalei, Bogdan Diaconu a precizat ca acesta mai are depus in Parlamentul Romaniei un proiect de lege privind Zona Metropolitana Bucuresti prin care incearca sa impuna schimbari in administratia bucuresteana contrare legii pe care o promoveaza in acest moment.

In momentul de fata, in Capitala exista sase orase intr-unul singur, fiecare sector se dezvolta dupa bunul plac al primarului care il conduce, acestia avand "puterea" sa ignore inclusiv un plan urbanistic general. De ce n-ar fi buna o Lege a Capitalei, atat timp cat prin ea se poate rezolva macar aceasta problema?

Exista sase sectoare, sase primari de sectoare. Nu cred ca exista sase orase intr-unul singur, ci cred ca exista subdiviziuni administrative ale Bucurestiului, care au edili alesi prin vot popular. Se dezvolta conform competentei si a buna-vointei fiecarui primar ales in sectorul respectiv si nu dupa bunul plac, ci dupa un program local de guvernare, propus in alegerile locale si acceptat de cetatenii sectorului unde a candidat si unde a fost ales in functia de primar. O Lege a Capitalei poate fi o optiune intr-o dezvoltare, sa spunem, mai armonioasa a Bucurestiului, dar nu poate ingradi dreptul bucuresteanului la vot direct.

Proiectul propus de Elena Udrea prevede ca primarii de sectoare sa fie alesi din randul consilierilor generali. Daca s-ar pastra actuala componenta a Consiliului General si dupa 2012, cel mai probabil, primarii de sector vor proveni din randul acelorasi formatiuni, plus ca un eventual primar general din partea PD-L, in Opozitie cu CG, nu va putea face nimic in Bucuresti. Si atunci de ce atata tam-tam?

Ar schimba dramatic situatia actuala. Daca urmarim toate sondajele, increderea bucurestenilor este in mai mare proportie fata de primarul de sector si fata de primaria de sector, decat fata de Primaria Capitalei. O simte mai aproape, simte ca primaria de sector ii cunoaste mult mai bine problemele de zi cu zi, din viata lui reala, din cartierul unde locuieste, de pe strada unde locuieste sau din blocul in care locuieste.

Legea propusa de Elena Udrea si de Vasile Gherasim, care este deputat de colegiul 7 Bacau - nu stiu ce treaba are cu cetatenii Bucurestiului si nu stiu cat mai are contact cu dorintele si aspiratiile bucurestenilor - face un lucru profund nedemocratic. Introduce in Romania un nou sistem de alegeri, alegerile prin reprezentare, un lucru care in Romania nu se practica.

In Romania, functioneaza votul direct si nemijlocit. Este un lucru periculos, profund nedemocratic, care rapeste bucuresteanului optiunea si dreptul de a-si alege primarul de sector.

In alta ordine de idei, ganditi-va ca primarul de sector desemnat si ales din randul consilierilor generali va depinde, nu de votul cetatenilor, ci va depinde de interesele consilierilor generali, care il voteaza si care il trimit ca primar de sector.

Ganditi-va ce amploare ar lua coruptia si traficul de influenta in administratia bucuresteana in aceste conditii. Atunci orice primar de sector va trebui sa aiba grija sa satisfaca interesele meschine a jumatate plus unul din Consiliul General - adica a peste 27 de persoane, daca se mentine cifra actuala de consilieri, fiecare cu cate un inters, pentru a fi in bune relatii cu el si a nu avea probleme in functie, el putand fi destituit de forul care l-a ales.

Pe o astfel de Lege a Capitalei ar avea de pierdut si Neculai Ontanu (primar Sector 2 - de la UNPR ), Liviu Negoita (primarul Sector 4) si Cristian Poteras (primarul Sectorului 6), ultimii de la PD-L. Niciunul dintre ei nu poate spera la o sustinere din partea PD-L Bucuresti pentru fotoliul de primar general. Ce sanse sunt ca cei din coalitia de guvernare sa se puna de acord pe marginea unui astfel de proiect?

Odata cu adoptarea ipotetica a acestei legi au de pierdut, in primul rand, bucurestenii. Daca ne referim la acesti trei primari de sector v-as contrazice un pic pentru ca Neculai Ontanu si-a anuntat candidatura la Primaria Capitalei si poate avea, de ce nu, sansa lui in aceasta cursa. Cristian Poteras stiu ca si-a exprimat aprecierea fata de o astfel de lege, dar pe de alta parte acesta nu cred ca mai avea intentia de a candida. Legat de Liviu Negoita, nu stiu care sunt planurile sale de viitor, dar este membru al PD-L si stim foarte bine ca acolo functioneaza dictatura, iar daca asa a dictat partidul si Elena Udrea si el o sa se supuna.

Vasile Gherasim si Bogdan Cantaragiu, doi dintre initiatorii "Legii Capitalei", figureaza si printre semnatarii proiectului de privind "Constituirea, organizarea si functionarea Zonei Metropolitane Bucuresti" - blocat in prezent la Comisia pentru administratie publica, oranizare teritoriului si protectia mediului din cadrul Senatului. Se bat cap in cap cele doua proiecte?

Difera fundamental, sunt la 180 de grade una fata de cealalta. Aici exista si paradoxul, avem doua proiecte de legi, unul depus deja in Parlament, cealalta anuntata ca intentie a PD-L Bucuresti, ambele opera aceluiasi autor, Vasile Gherasim, care intamplator este ales in Colegiul 7 Bacau, deci nu reprezinta cetatenii Bucurestiului, care, tot intamplator, este un exemplu de traseist politic.

In proiectul Zonei Metropolitane Bucuresti propune desfiintarea judetului Ilfov si includerea in zona metropolitana a comunelor si oraselor din Ilfov si cateva din judetul Giurgiu, propune mentinerea primariilor tuturor comunelor si oraselelor care intra in ZMB, mentinerea primarilor si primariilor de sector si, culmea, propune desfiintarea Primariei Capitalei si a Consiliului General si aparitia unei noi institutie, de primar al ZMB, cu aparat propriu, dar fara Consiliu General, si mai propune aparitia unei noi institutii, cea a guvernatorului ZMB, care ar avea rolul de prefect, numit de guvern.

Daca prin Legea Zonei Metropolitane se doreste desfiintarea Primariei Generale si a Consiliului General si pastrarea tuturor primariilor de sector si a consiliilor de sector, in propunerea aflata in dezbatere zilele acestea este taman invers, adica se propune desfiintarea consiilor locale de sector.

Experienta referendumurilor precedente a demonstrat ca orice propunere de simplificare a sistemului, dublata de promisiunea reducerii cheltuielilor are succes. Nu va temeti ca un referendum pe Legea Capitalei ar urgenta adoptarea ei?

Absolut deloc. In primul rand, bucurestenii, prin toate studiile, isi arata increderea totala in primariile de sector si intr-o pondere mult mai mica in Primaria generala si in primarul general. Pe de alta parte, bucurestenii inteleg ca nu este vorba de simplificarea unui sistem, ci dimpotriva. Primariile, ca aparat, cu angajatii lor, o sa ramana. Batalia nu este pe a simplifica un sistem, ci pe a-l controla.

Elena Udrea, vazand ca PD-L scade dramatic in sondaje, mai ales in Bucuresti, se chinuie sa gaseasca o solutie sa pastreze controlul dministratiei si a banilor bucurestenilor si incearca sa le fure dreptul de a-si alege direct edilii prin introducerea votului prin reprezentare. Bucurestenii inteleg aceasta intentie a Elenei Udrea si sunt convins ca se vor opune, inteleg ca coruptia in administratia bucuresteana o sa explodeze si sunt convins ca o sa iasa in numar mare la vot sa-i spuna "nu" si "jos mainile de pe Bucuresti" Elenei Udrea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Bogdan Diaconu, #Legea Capitalei, #Vasile Gherasim, #Elena Udrea , #stiri Elena Udrea