Un hectar de mocheta si 144 m de perdea la fiecare geam pentru ministerul Elenei Udrea

Luni, 27 Iulie 2009, ora 09:55
4069 citiri
Un hectar de mocheta si 144 m de perdea la fiecare geam pentru ministerul Elenei Udrea

Cum se fac bugetele de criza ale ministerelor in Romania? Supraestimand, exagerand de-a dreptul, am putea spune, daca ne uitam la bugetul Ministerului Turismului. Un buget de-a dreptul extravagant alocat pentru achizitionarea de consumabile sau materiale de protocol.

- 75.000 de euro este suma alocata pentru achizitionarea de perdele, draperii si jaluzele. Despre care reprezentantii ministerului spun ca nu stiu de unde a aparut si cine a inclus-o in buget.

- 72.293 de lei (13.500 de euro + TVA) este suma alocata pentru achizitionarea de hartie pentru fotocopiatoare. Avand in vedere ca un top de hartie costa 12 lei, din fondurile alocate, ministerul poate achizitiona peste 6.000 de topuri de hartie. Cum un top are 500 de coli, rezulta ca ministerul poate achizitiona 3 milioane de coli. Astfel, cei doua sute de angajati ai ministerului au la dispozitie peste 80 de coli de persoana pe zi.

- ministerul poate achizitiona instrumente de scris in limita bugetului de 10.710 lei (2.000 euro plus TVA). La un pret de 2 lei pixul la librarie, fara a beneficia de reduceri in functie de cantitate, ministerul poate achizitiona peste 5.300 de pixuri. Astfel, fiecare angajat ar avea in dotare 26 de pixuri pe care le poate toci in 2009

- pentru materiale de curatenie, ministerul Turismului are alocat un buget total de 49.802 lei. Hartia igienica, batistele, servetelele de maini si de masa au cel mai generos buget: 14.994 lei (2.800 euro +TVA). La un pret de 7,2 lei pachetul de servetele de masa, bugetul total ajunge pentru achizitionarea a 2.082 de pachete de servetele cu cate 100 de bucati. Fiecare angajat ar avea astfel asigurate 1.000 de servetele in acest an.

- de 42.840 lei, prevazuti pentru a se cumpara mochete in minister, se poate cumpara mai mult de un hectar (peste 10.700 de metri patrati) de mocheta ieftina: 4 lei metrul patrat.

- la capitolul cheltuieli de capital, este prevazuta achizitionarea de jaluzele verticale si perdele in valoare de 42.840 de lei cu TVA (peste 9.000 de euro). Numai ca in planul de achizitii pe 2009 mai apar o data perdelele - secondate de draperii de aceasta data - la capitolul Bunuri si servicii - alte cheltuieli cu bunuri si servicii. Iar bugetul care se poate cheltui pentru acestea este de 361.463 de lei cu TVA (peste 80.000 de euro cu TVA, la cursul de 4,5 lei/euro prevazut in document).

La 40-50 lei/metrul liniar, bugetul ar ajunge pentru 7.000-9.000 de metri liniari de perdele si draperii. Impartit la 50 de camere, desi unele au fost dotate deja cu perdele si jaluzele verticale de 8.000 de euro, dupa cum au declarat reprezentantii ministerului, ar rezulta 144 de metri liniari de perdea la geamul fiecarei camere!

- in buget este prevazuta o suma de 26.775 lei cu TVA pentru achizitionarea de etichete autocolante. O cutie are 10 coli a cate 48 de etichete pe coala - deci 480 de etichete intr-o cutie - si costa 31,15 lei. Rezulta ca bugetul i-ar ajunge doamnei Udrea pentru circa 860 de cutii de etichete, adica pentru peste 412.000 de etichete autocolante!

- ministerul are prevazut un buget de 300.000 de euro plus TVA pentru servicii juridice. Pana acum, ministerul are doua contracte cu birourile de avocatura Bostina si, respectiv, Tuca. Pentru contractul cu Tuca, ministerul plateste un abonament lunar de 30.000 de euro. In plus, prin organigrama, ministerul dispune de o Directie juridica.

- Ministerul Turismului are alocat si un buget de peste 230.000 de euro pentru servicii telecom. Conform planului anual al achizitiilor publice, suma alocata de minister pentru servicii interne si externe de telefonie fixa si mobila ajunge la 180.000 de euro, banii fiind impartiti in mod egal intre telefonia mobila si cea publica. La aceasta valoare se mai adauga 5.000 de euro, finantare europeana nerambursabila, pentru servicii de telefonie mobila. Daca banii s-ar imparti la toti cei 200 de angajati ai mi-nis-terului, rezulta anual un buget de 925 de euro pentru fi-e-care angajat.

- pe langa bugetul alocat pentru serviciile de telefonie fixa si mobila, Ministerul Turismului a mai alocat 12.000 de euro pentru servicii de intretinere si modernizare a centralelor si a retelei telefonice, precum si 17.700 de euro pentru servicii de reparare si intretinere a centralelor telefonice si a aparatelor telefonice.

- Bugetul mai prevede 3.000 de euro pentru echipament telefonic si inca 14.000 de euro buget pentru achizitionarea de telefoane mobile, din care 9.000 de euro provin din fonduri externe nerambursabile. Asta in conditiile in care operatorii de telefonie au tot mai multe oferte de 1 euro aparatul sau chiar telefoane gratis.

Singurul argument de care se folosesc angajatii Ministerului Turismului pentru a se apara este ca Planul de achizitii contine doar bugete estimate si ca pana acum a fost cheltuit doar 11% din acest buget.

Buget de lux la ministerul Elenei Udrea - 75.000 de euro pentru perdele

Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul susținut de PNL și PSD în lupta pentru Primăria Capitalei, deține mai multe bunuri decât cele care apar în declarația de avere, însă acestea sunt...
#buget ministerulTurism Udrea, #Elena Udrea cheltuieli minister, #bani perdele Ministerul Turiemului , #stiri Elena Udrea