Elena Udrea e cea mai tare (Opinii)

Luni, 26 August 2013, ora 23:46
6307 citiri
Elena Udrea e cea mai tare (Opinii)
Foto: Romania Libera

Vi se pare normal ca politicienii sa-si piarda masura cuvintelor si sa vorbeasca despre ei insisi in termeni elogiosi? E vorba de strategie politica sau de infatuare si egoism?

Privind cu atentie discursurile de campanie electorala ale principalilor lideri politici, se pare ca lauda de sine, desi nu aduce decat pagube la urne, ramane inca o metoda uzuala de a se prezenta in fata alegatorilor. Cum se explica?

Un foarte sumar istoric al acestei strategii ne arata ca cele ce au inceput cu etalarea propriilor calitati, merite si valori au fost partidele si aliantele.

In zorii democratiei romanesti, consilierii de PR atribuiau multimilor de cetateni un spirit de turma, considerand ca se vor lua unii dupa altii si se vor ingramadi sa le voteze candidatii fiindca sunt ei cei mai "tari".

De aceea, numarul de membri, de organizatii si sedii locale era mult exagerat pentru a impresiona si crea efectul de turma.

Turma nu mai umple urna

Strategia a functionat perfect in cazul FSN, dar incepand cu Conventia Democratica si mai ales cu Alianta DA si-a pierdut mult din efecte.

Cu toate acestea, majoritatea formatiunilor, de la cele nou infiintate, la cele ce n-au mai vazut Parlamentul demult, se declara in continuare cele mai puternice, considerandu-se dinainte castigatoare ale proximelor alegeri. Desi la fel s-au declarat de fiecare data, iar succesele s-au lasat si se vor lasa asteptate.

In lipsa de altceva mai eficient, strategia de mai sus o continua Elena Udrea care e "sigura ca ar fi un presedinte mai bun decat domnul Ponta si cu siguranta un premier mai bun".

Cu un an in urma il cita chiar pe Cicero: Omnia mea mecum porto, poate pentru ca celebra maxima se referea la intelepciunea, inteligenta, modestia, harnicia, buna crestere... pe care oricine trebuie sa le poarte mereu cu sine. Cicero n-a spus, insa, sa nu faca mare caz din asta.

De la laude la principii

Pieritu-i-au laudatorii? E lipsita de modestie? Nu chiar. Sunt pline ziarele si mai cu seama televiziunile de ditirambi la adresa ei, de aceea nu face decat sa reia si sa sublinieze lucruri deja spuse de altii. Nu stiu daca sunt sincere sau provin de la mercenari, cum sustine o buna parte a presei.

De ce o face? Pentru a crea perceptia sigurantei de sine, atat de necesara unui lider autoritar. Din pacate, insa, perceptia publica nu urmeaza vointa oamenilor politici, ghidandu-se dupa alte principii.

Or tocmai de aceste principii nu vrea sa stie Elena Udrea: macar ca o regreta primarii USL, cum crede ea, fiindca i-a ajutat cu fonduri pentru investitii locale preponderent in turism si petrecerea timpului liber, in spatiul public i-a ramas imaginea unei doamne din preajma presedintelui Basescu, superelegante si bogate.

Tinand cont de spiritul egalitarist si de conceptia iliesciana a politicianului "sarac si cinstit", bine infipte in imaginarul colectiv, aceasta perceptie publica ii va da foarte mult de furca, daca nu cumva ii va fi un handicap electoral.

Pe ce se va fi bazand?

De asemenea, nu se stie pe ce se bazeaza cand afirma ca orice candidat promovat de PDL si de celelalte partide de dreapta, inclusiv de Traian Basescu, are sanse in fata lui Crin Antonescu, chiar sustinut de USL, aflata actualmente la aproape 60% intentie de vot. Doar speranta, pe de o parte, si cuvintele de ocara din presa sa favorabila, pe de alta, nereusind sa-l disloce din pozitia de favorit. Deocamdata.

Este si motivul pentru care il impinge in fata insistent, prea insistent, ca sa nu dea de banuit, pe prim ministrul Victor Ponta, creandu-i culoar spre presedintie. Fireste, oricine intelege intentia manifestata inca de la infiintare de a sparge USL: odata divizata, partidele componente vor fi mai usor de invins, unul cate unul. Lectia ne-a dat-o acum multe secole Niccolo Machiavelli, dar aceeasi lectie au invatat-o si adversarii.

De la vis la realitate

A se mai observa ca strategia "Ponta - candidat prezidential" este sustinuta nu doar de Elena Udrea, ci si de consilierul prezidential, Iulian Chifu, de o multime de alti comilitoni, activisti politici din presa scrisa si audiovizual. Semn ca subiectul a fost tratat in laboratoarele de campanie de la cel mai inalt nivel. Iar Iulian Chifu nu este singurul consilier al presedintelui devenit jucator politic. Pe banii contribuabilului.

Pe aceste calcule, poate si pe altele, se bazeaza Elena Udrea cand se viseaza cel mai tare politician al momentului, lipsindu-i doar confirmarea la urne.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Campanie electorala Elena Udrea, #candidat presedinte Victor Ponta , #stiri Elena Udrea