Guvernul Boc fata cu criza

Marti, 17 Februarie 2009, ora 20:06
4064 citiri
Guvernul Boc fata cu criza
Foto: gov.ro

La aproape doua luni dupa instalarea Cabinetului Boc, in sfarsit bugetul ajunge, gafaind, in Parlament.

Bugetul acesta ar trebui sa reflecte viziunea de criza a cabinetului. Care viziune? In doua luni de zile, Executivul a reusit performanta sa-si anuleze singur toate masurile anticriza lansate cu surle si trambite. Le-a compromis rapid fie printr-o proasta abordare, fie din cauza lipsei de vointa politica in fata rezistentei celor vizati sau ale intereselor contrare din coalitie.

Guvernul a anuntat ca vrea sa puna accentul pe investitii si sa dea o gura de oxigen firmelor, prin investitii in infrastructura si plata datoriilor. Foarte frumos si corect.

Dar pentru asta trebuie bani si Executivul anunta ca va reduce cu 20% numarul functionarilor din administratia centrala, va interzice cumulul pensiei cu salariul la stat, diminuarea drastica a bugetelor institutiilor publice si exista chiar posibilitatea inghetarii salariilor bugetarilor si a pensiilor. Ce s-a ales din toate acestea? Cam nimic.

Ordonanta cumulului a fost atat de prost conceputa, incat a compromis insusi principiul de la care plecase, perfect corect. Reducerea posturilor si a numarului impresionant de sporuri a fost nuantata si rasnuantata.

Criteriile pentru curatenia prin ministere s-au dovedit total straine de cele referitoare la performanta, fiind vizati cei necasatoriti si fara copii, adica, teoretic, cei mai dedicati profesiei. Oricum, masura a fost amanata pana la o ulterioara evaluare a ministrilor, adica pana la calendele grecesti.

Salariile nu numai ca nu au inghetat si vor creste cu 5%, dar Emil Boc vorbeste deja si despre alte posibile majorari salariale in aprilie, pana cand, nu-i asa, e posibil sa treaca criza, ca o gripa. Pensia minima va intra in plata, desi ea este destinata unor oameni care nu au contribuit sau au avut o contributie minima la fondul de pensii, iar al 13-lea salariu a fost platit.

Sprijinul, inca teoretic, acordat firmelor a fost luat inapoi cu alta mana, aceea care a majorat CAS, una dintre cele mai proaste decizii cu putinta, fara pereche in vreo tara europeana, dar fara de care nu ai cum sa platesti pensile care se vor majora in continuare.

Sa ne uitam la austeritatea demnitarilor, primii care trebuie sa stranga cureaua, dupa cum ne-a tot repetat Emil Boc. Si Camera Deputatilor si Senatul au bugete cu 23% mai mari decat anul trecut, iar bugetul presedintiei va creste cu 46%. Curat austeritate bugetara!

In aceste conditii nu putem vorbi nici de masuri anticriza, nici de buget de criza, nici de viziune si, ma tem, nu vor fi bani de investitiile fara de care criza va sufoca economia si somajul va exploda. Ca sa nu mai vorbim si despre faptul ca bugetul poneste de la premise mai mult decat optimiste in privinta cursului de schimb si cresterii economice.

Din nefericire, era previzibil ca sa se va intimpla asa, cat timp interesele din aceasta coalitie sunt atat de divergente si, cele mai multe, nu au nicio legatura cu interesul tarii.

Baronii PSD au venit la putere ca sa obtina bani si putere, iar acum sunt destul de nemultumiti de bilant. Liviu Dragnea si Nicusor Constantinescu cer, nici mai mult nici mai putin, decat respingerea bugetului, desi PSD este parte a Guvernului, iar banii alocati masurilor de protectie sociala pentru electoratul de stanga sunt chiar mai multi decat ar trebui.

Emil Boc ar vrea el sa mai taie, macar prin zona portocalie, dar cand cere Elena Udrea, altfel perfect inutila in Guvern, la fel ca ministerul ei, cum sa nu-i dai de 8 ori mai mult decat avea autoritatea care reglementa acest domeniu anul trecut? Sau cand presedintele are nevoie de bani sa-si finanteze calatoriile electorale spre romanii din diaspora, votanti si ei, poti sa-l refuzi?

Si atunci masurile anticriza se aplica pe seama medicilor de familie, a cercetatorilor si prin taierea ajutoarelor de inmormantare.

Cum ar fi fost oare daca Guvernul s-ar fi tinut de tot ce spus dupa instalarea in functie? Cum ar fi fost fara cumul pensii-salarii de la stat, cu o cincime mai putini plimbatori de hartii, cu pensii doar in limita contibutiei, doar cu ministerele intr-adevar necesare, care sa primesca banii pentru salarii inghetate si pentru investii masive in infrastructura? Cum ar fi fost cu bugete autentice de austeritate si in Parlament, si la Presedintie?

Ar fi fost o viziune si un buget cu adevarat de criza impuse printr-o vointa politica puternica a unui guvern hotarat, competent si coerent. Nu pare a fi cazul.

Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#Guvern Boc criza, #ordonante Guvern Boc, #bugete ministere, #buget Elena Udrea , #stiri Elena Udrea