Ne minte Udrea cand spune ca turismul romanesc este in floare?

Miercuri, 24 Iunie 2009, ora 20:58
3211 citiri
Ne minte Udrea cand spune ca turismul romanesc este in floare?

Datoria oricarui ministru al Turismului este sa promoveze tara, ceea ce nu se poate spune ca Elena Udrea nu a facut. Promovarea nu este suficienta, aceasta trebuie sa fie si eficienta.

Sa joci tenis cu o stangacie de nedescris in compania lui Ilie Nastase sau sa inviti strainii in Romania printr-o melodie nu tocmai reusita nu se poate chema promovare eficienta.

Acesta este si motivul pentru care majoritatea operatorilor din turism se asteapta pentru acest an la o scadere a numarului de turisti straini cu pana la 25%. Exista insa si operatori care intrevad pentru turismul romanesc un viitor nu tocmai stralucit, doar 15.000 de vizitatori europeni in acest sezon pe litoralul Marii Negre, scrie Financiarul

Motivele pentru care turistii straini evita Romania se stiu: infrastructura deficitara, lipsa promovarii agresive si tarifele mari practicate de hotelieri.

Dincolo de de toate aceste realitati care ne fac total necompetitivi in raport cu Bulgaria, unde un sejur all inclusive costa 250 de euro de persoana, in timp ce in Romania turistii trebuie sa plateasca cel putin 400 de euro pentru un sejur la un hotel de 3 stele, doar cu micul dejun inclus, mai exista si criza economica, care i-a determinat pe europeni sa renunte la vacante in acest an.

Desi ministrul Turismului pare sa stie toate aceste amanunte, continua sa vorbeasca despre o crestere a numarului de turisti care ne vor vizita tara in acest an, incercand sa lase impresia ca suntem pe drumul cel bun.

E normal ca romanii sa-si petreaca vacantele peste hotare?

Cu toate ca nici noi nu mai credem in viitorul turismului romanesc, tot mai multi romani preferand sa plece peste hotare in vacanta, Elena Udrea ne spune ca este normal ca noi sa plecam la altii, iar ei sa vina la noi, doar ca suntem atractivi pentru foarte putini turisti straini, iar aceia nu vor sa vada litoralul.

Investitiile modeste in campaniile de promovare, comparativ cu ce ar fi trebuit s ase faca cu adevarat, n-au impiedicat-o pe Elena Udrea sa spere ca litoralul autohton va atrage, in acest an, cu 10% mai multi turisti straini.

Ministrul de resort pare sa nu tina cont cand face declaratii nici macar de reprezentantii ANAT, care au precizat recent, prin vocea presedintei Corina Martin, ca in 2009 numarului de turisti straini care vin pe litoral va stagna in cel mai bun caz comparativ cu anul trecut.

Porivit datelor oficiale ale ANAT, in 2008, litoralul romanesc a fost vizitat de aproximativ 60.000 de turisti straini, dar hotelierii spun ca, in realitate, au gazduit putin peste 30.000.

Situatia de anul trecut este insa una fericita pentru turismul romanesc. Anul acesta nici macar turistii rusi sau nemti, cei in care hotelierii de pe litoral si-au pus toate sperantele, nu se vor inghesui sa aleaga Romania ca destinatie de vacanta, ei preferand, mai degraba, Bulgaria, lucru confirmat de operatorii din domeniu. Acestia sustin ca numarul turistilor germani va fi in acest sezon cu 40% mai mic decat in 2008.

Numarul turistilor nu va creste

Din cifrele facute publice de operatorul ITS reiese ca in 2009 in statiunile de la Marea Neagra vor ajunge doar 3.000 de turisti, ce scapa "printre degetele" bulgarilor, care vor gazdui 120.000 de germani.

Numarul mic este si un rezultat al anularii charterului ITS, care a aterizat anul trecut la Constanta, pe care tour-operatorul german nu l-a mai considerat rentabil. In aceste conditii, turistii germani care tin mortis sa ajunga pe litoralul romanesc aterizeaza la Varna, de unde sunt transportati cu autocarele la Constanta.

Turistii nu se inghesuie sa vina nici macar cu zborul de linie Constanta-Bruxelles, in care operatorii din turism isi pusesera toate sperantele. Desi din Belgia erau asteptati initial peste 3.000 de turisti, acum hotelierii spun ca s-ar bucura daca ar veni macar 500.

Alti tour-operatori dezamagiti de Romania sunt cei din Israel, care i-au transmis ministrului Udrea sa faca ceva in privinta calitatii serviciilor, a lipsei posibi-litatilor de agrement si a preturilor din Romania, mai scrie publicatia economica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
#Elena Udrea, #turisti straini, #litoral romanesc, #Marea Neagra, #turisti gemani, #turisti rusi , #stiri Elena Udrea