Victoria sistemului ticalosit

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 08 Ianuarie 2009, ora 12:27
8393 citiri
Victoria sistemului ticalosit

Cel mai rau lucru pentru care se pregateste actuala guvernare nu este dezicerea de propriile promisiuni, nu este cinismul licitatiei electorale fara acoperire si nici alcatuirea unei coalitii contra naturii botezata "compromis rational".

Cel mai rau lucru, prevestit, de altfel, de cele de mai sus, este perpetuarea sistemului ticalosit si, inchiderea astfel, a unui cerc.

Sistemul ticalosit a fost creatia regimurilor Iliescu, adica PDSR si PSD. El insumeaza coruptie, clientelism politic, lipsa criteriilor profesionale, ilegalitate, jumulirea banului public.

L-a botezat asa Traian Basescu pe vremea cand pregatea tepe si nu petreceri de Anul Nou pentru "mafia personala" a lui Adrian Nastase, din care nu facea parte doar Gabriel Oprea, ci si cuplul Petrache-Bittner, de fapt un trio completat de Cocos.

Sistemul ticalosit s-a perpetuat si in guvernarea DA, iar din cauza luptei cu el, ne-a spus tot presedintele, PD a fost dat afara de la guvernare.

Pe-atunci Traian Basescu nu pierdea nicio ocazie sa acuze guvernarea liberala ca sta cu mafia la masa, ca nu este onesta, iar pe premierul Tariceanu insusi ca minte. Avea, in foarte mare masura, dreptate. Liberalii au perpetuat si au ingrasat sistemul ticalosit la dimensiuni pe care inca nici nu le cunoastem cu adevarat.

Dar iata ca liberalii au plecat si la guvernare au ajuns luptatorii cu sistemul ticalosit, iar in fruntea unei coalitii mamut, practic atotputernica, este insusi Traian Basescu.

Si ce vedem? Practicile vechi sunt urmate neabatut, mafia nu mai sta la masa cu guvernul, ci face parte din el, cu alte cuvinte sistemul ticalosit infloreste.

O fi presa carcotasa si cauta nod in papura. Asa sa fie? Sa luam cateva exemple.

Negrul s-a albit peste noapte

Compania energetica nationala a fost infiintata de guvernul trecut in pofida avizului negativ al CSAT si a opozitiei acerbe a lui Traian Basescu care l-a acuzat pe fostul premier ca a decis crearea CEN impreuna cu mogulii si in interesul lor.

Emil Boc insusi afirma in luna noiembrie ca "miza CEN este banul public, un profit de 800 de milioane de euro pe urmatorii patru ani.

Miza o reprezinta modul in care membrii PNL si cei ai PSD vor fi plasati in consilii de administratie pe salarii de zeci de mii de euro pentru a mulge si aceasta companie".

In aceste condtii, de asteptat ar fi fost ca CEN, vazuta cu ochi rai si la Bruxelles, sa fi fost una dintre prioritatile PD-L. A si fost, dar nu desfiintarea companiei, ci ocuparea ei.

Adriean Videanu a inceput demersurile pentru a o aduce rapid in ograda sa si, se pare, i-a ales deja sef, un fost viceprimar al Capitalei, Ionut Popa, evident fara nicio calificare speciala in domeniul energetic.

Cum ramane cu profiturile mamut si cu mulgerea banului public? Cum am stabilit, vorba cunoscutului banc!

Clientelism si lipsa de profesionalism

O alta mare problema a sistemului ticalosit, atacata de-a lungul timpului de cei care se pretindeau alternativa onesta, a fost numirea in functii pe criterii strict clientelare, fara nicio legatura cu profesionalismul. Practica se mentine insa nestirbita.

Oare ce o califica pe Elena Udrea pentru ministerul Turismului si instalarea, la propriu, in Palatul Victoria? Stim bine ce ar fi trebuit s-o tina departe - afacerile din domeniu ale sotului sau si ale partenerilor lui, aceiasi Petrache si Bittner recuperati insa de partea buna.

D-na Udrea este de mai putin de 4 ani in politica, ajunsese deputat, oare nu era suficient pentru urmatoarea perioada? Trebuia musai sa fie din prima chiar ministru?

Apoi, oare un alt sef al SGG nu exista in lume decat omul sotilor Udrea - Cocos, o doamna care, se pare, a lucrat vartos, tot din functii publice, pentru bunastarea acestora si care nu este straina nici de suspiciunile DNA, ce-i drept, nematerializate intr-un dosar? Atat de indispensabila sa fi fost Daniela Adreescu incat sa nu se mai tina cont ca nu avea calificarea necesara pentru aceasta functie de inalt functionar public?

Curatenia generala de sus pana jos

Si acesta este doar varful ice-bergului. Prin toate institutiile publice baronii celor doua partide isi impun oamenii cu forta.

De la directorii de agentii, la directori de spitale a inceput curatenia, cu motivatii transparente, pentru ca locurile sa fie ocupate de cine trebuie.

Totul pe picior, cat se poate de rapid, cu aparenta populista. Sa ne intelegem, nimeni nu spune ca incompetentii sau hotii ar fi trebuit mentinuti in functii.

Astfel de oameni trebuie nu numai demisi, ci si trimisi in puscarie. Dar demiterea se face pe baza de probe, in urma unei auditari a activitatii, altfel este un abuz. Insa calea legala dureaza si clientela e flamanda.

Repolitizarea prefectilor este si ea un fenomen de maxima gravitate pentru ca reprezinta incalcarea flagranta a unei legi adoptata sub presiune europeana.

Este o adevarata aruncare in timp, la perioada in care guvernul Nastase a luptat cu dintii, pana in ultima clipa, pentru mentinerea prefectilor sub control politic, si la cea in care cabinetul PNL-UDMR a inalturat prefectii fosti PD folosindu-se de subterfugii legale. Pe vremea aceea si PD si PSD au demonizat aceste practici, acum recurg relaxat la ele.

Dar cel mai rau este ca asistam nu doar la perpetuarea sistemului ticalosit, ci la insasi victoria sa. PD-L era ultimul partid care, teoretic, nu facuse parte din aceasta hora (ca partid, nu luat persoana cu persoana) si acum, teoretic, putea sa o rupa.

Nu numai ca nu a facut-o, ci s-a prins cu mare voiosie in ea. In acest moment nu mai exista, practic, alternativa. De la cel mai inalt nivel, adversitatile nu sunt decat de ordin personal, in functie de dusmanii personale.

Sistemul a ramas acelasi si nu mai exista nicio sansa sa fie reformat pentru toti sunt o apa si-un pamant.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#sistem ticalosit, #mafie politica, #Guvernul Boc, #Elena Udrea, #Adriean Videanu , #stiri Elena Udrea