Care-i dovada, domnule presedinte? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 31 Octombrie 2014, ora 16:57
12900 citiri
Care-i dovada, domnule presedinte? (Opinii)
Foto: Administratie Prezidentiala

Presedintele Traian Basescu lanseaza acuzatii de o gravitate extrema la adresa serviciilor de informatii ale Romaniei.

Spune ca serviciile secrete din Romania s-au implicat in campania electorala si doresc nici mai mult nici mai putin decat sa se aseze la butoanele puterii totale: "Isi cauta noul stapan, dar atentie, pana cand noul stapan invata sa fie noul stapan, risca sa fie ele stapanul (...) ".

Reactia virulenta a presedintelui vine in urma publicarii fotografiilor care o infatiseaza pe Elena Udrea intr-o sesiune de shopping la Paris impreuna cu sefa DIICOT Alina Bica.

Si Traian Basescu nu se multumeste sa acuze pentru acest episod serviciile din Romania, ci trece si granita. "Ce s-a intamplat astazi este din nou o proba ca serviciile secrete sunt implicate (...) Cineva a stiut ca Elena Udrea ajunge la Paris, au inchiriat un apartament intr-un bloc (...) Poate un paparazzo la 6 luni distanta sa faca rost de factura de cazare? Este o operatiune pe care un serviciu romanesc si unul francez si le-ar fi facut intre ele."

Cu putin timp inainte Elena Udrea acuza un filaj profesionist al serviciilor secrete: "Nu ma bat nu numai cu contracandidatii mei la presedintie, cu partidele care se afla in spatele lor, ma bat cu reprezentanti ai serviciilor secrete care au ales sa sustina unul sau altul dintre cei doi contracandidati aflati pe primele doua locuri".

Mai mult, se plange ca a fost fotografiata in casa. Si asta la numai o zi dupa ce pretindea ca SIE a comandat articolul din presa straina care o leaga de EADS.

Ce poate intelege omul obisnuit de aici? Ce ii spune presedintele Romaniei? Ca serviciile de informatii au scapat de sub controlul legii si fac ele insele legea in politica din Romania, ca se pregatesc sa puna presedintele, hartuiesc politiceni si nimeni nu mai este in siguranta in fata acestor fiare dezlantuite, hamesite de putere, nu-i asa?

Eu nu spun ca nu este asa. Nu am caderea sa o fac. Pun singura intrebare care mi se pare legitima si de bun simt in toata aceasta nebunie? Care e dovada?

Elena Udrea, dar mai ales Traian Basescu, de la inaltimea functiei sale, emit niste acuzatii care pun sub semnul intrebarii insasi viabilitatea democratiei romanesti. O tara aflata sub controlul serviciilor secrete, dupa cum sugereaza ei, in care aceste institutii folosesc resurse publice pentru filaje politice, nu este democratie, nu e stat de drept. Nu poti sa spui asa ceva, mai ales cu autoritatea functiei tale publice, fara sa oferi daca nu o dovada clara, macar un indiciu solid. Nu l-am vazut, asa cum nu am vazut nicio dovada ca Victor Ponta a fost ofiter SIE.

Care este dovada ca pozele de la Paris au fost facute de agenti ai serviciilor secrete, romanesti sau straine, nu de catre niste paparazzi? Sunt profesioniste? Si cine zice ca nu exista paparazzi profesionisti? In plus, nu e neaparat nevoie sa fie vorba despre paparazzi. Poate sa fie vorba despre firme private care actioneaza ca miniservicii de informatii, pe baza de contract cu beneficiarul privat. Cine da banul primeste informatia. Este o realitate despre care nu se vorbeste foarte mult, dar ma indoiesc ca presedintele nu o cunoaste.

Si totusi nici macar nu o ia in calcul. Tinteste direct serviciile de informatii ale statului, ba chiar si ale unui stat strain, membru NATO si UE. Si face asta fara a produce nicio dovada, fara a oferi nimic altceva decat argumentul propriei autoritati. Ne spune ca luni va avea o discutie cu sefii serviciilor.

Daca nu a avut-o inca, deci nu stie care este punctul lor de vedere, in baza a ce spune ceea ce spune si acuza ceea ce acuza?

Nu poti arunca o asemenea anatema extrem de decredibilizanta pentru niste institutii ale statului roman fara a o dovedi. Pe principiul acesta oricine poate veni si spune orice despre oricine mizand pe faptul ca afimatia este suficient de socanta si atinge o zona suficient de sensibila pentru a fi inghitita ca atare, devenind automat din prezumtie axioma.

Unde mai pui ca Traian Basescu descopera puterea excesiva si ambitiile serviciilor tocmai la finalul mandatului sau, dupa ce 10 ani nu a incetat sa le laude performantele. Daca e asa cum zice, ce a pazit pana acum?

"Eu in mandatul meu i-am controlat", spune presedintele. Din cate stiu eu controlul asupra serviciilor e parlamentar. Dar dincolo de asta, ma intreb, oare ce intelege presedintele prin control, cum ar fi trebuit sa arate el in campanie?

Traian Basescu acuza serviciile ca s-au canalizat pentru sustinerea lui Iohannis, altii pentru Ponta. Dar, ma intreb si eu, daca tot a deschis presedintele subiectul, daca se canalizau pe Udrea, se numea ca sunt sub un bun control? Asta-i cheia intregii nebunii? Nu stiu ce sa zic.

Daca serviciile au derapat, se impun masuri urgente, dar asta nu se poate stabili decat cu dovezi. Dar daca dovezile nu apar inseamna ca Traian Basescu a derapat absolut impardonabil.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#opinii alegeri prezidentiale 2014, #Traian Basescu servicii secrete, #servicii secrete campanie prezidentiale, #Elena Udrea fotografii Paris , #Traian Basescu