Mandatul trece, misoginismul nu

Vineri, 13 Martie 2009, ora 18:39
8361 citiri
Mandatul trece, misoginismul nu
Foto: elenaudrea.ro

"Frumusetea trece, prostia nu", a spus Adrian Nastase despre Roberta Anastase, colega sa din Parlament.

Suvoiul de mizerie aruncat recent de pe propriul blog de catre Victor Ciutacu spre Elena Udrea nu poate si nici nu merita reprodus.

Lavinia Sandru provine, in opinia lui Traian Basescu, de pe centura politicii. Chiar si celebrul episod al paharului cu apa a pornit de faptul ca la o serie de atacuri pur politice Marius Marinescu i-a replicat Ancai Constantinescu in cu totul alt registru: "ai fata de bideu".

Sunt doar cateva exemple, mai mult sau mai putin recente, dar mult mediatizate, de atacuri mizerabile la adresa unor femei din politica romaneasca. Personal nu sunt un mare admirator al niciuneia dintre doamnele vizate, iar valoarea prestatiei lor politice este extrem de discutabila.

Grija Robertei Anastase in privinta amplasamentului din Biroul Permanent este cel putin derizorie. Proiectele Elenei Udrea, in frunte cu tichetele de vacanta, sunt cel putin dubioase, iar felul in care s-a afirmat in viata politica a tinut mai mult de scandal si mondenitate.

Lavinia Sandru a esuat lamentabil dupa o traiectorie constant descendenta, insa foarte zgomotoasa. Cel mai bun lucru facut de Anca Constantinescu este ca a pierdut locul din Parlament.

Totodata, nu cred ca femeile, care ele insele isi afirma raspicat, chiar agresiv, egalitatea in drepturi cu barbatii, trebuie sa aiba un fel de statut special. Cu alte cuvinte nu cred in discriminarea pozitiva, dar in politica romaneasca se intampla exact invers.

Arareori un politician barbat a fost supus vreodata unor atacuri atat de umilitoare si marsave. Exista o solidaritate masculina tacita, chiar daca este vorba despre adversari cranceni. De exemplu, Mircea Geoana este virgin, dar Lavinia Sandru vine de pe centura. Cu alte cuvinte, el e necopt, ea e tarfa. Una este ironie, cealalta o injurie.

Cel mai adesea, atacurile la adresa femeilor politician in Romania nu au nicio legatura cu ideile, argumentele, proiectele lor, ci sunt simple jigniri cu trimitere la atributele la sexul lor. E mai usor sa umilesti, decat sa combati civilizat, nu-i asa? Roberta Anastase a avut o prestatie mai mult decat subtire de cand e sefa Camerei Deputatilor si Adrian Nastase putea foarte bine sa critice acest lucru. Ce sa mai vorbim despre Elena Udrea?

Ce poate face o femeie in fata unor astfel de atacuri? Daca tace, ramane cu eticheta: proasta, tarfa, bideu, taranca etc. Daca incearca un raspuns elegant nu e bagata in seama. Daca raspunde cu aceeasi moneda e tata.

Orice ar face nu poate iesi decat prost, in vreme mitocanul se alege cu aplauzele din tribune. De fapt, acesta este si este cel mai trist lucru. Insulta ca metoda principlala de contracarare a femeii in politica are o multime de adepti in randurile electoratului si astfel de atitudini nu sunt sanctionate de opinia publica, dimpotriva.

Si asta pentru ca suntem, in majoritate, un popor de balcanici misogini. Undeva in mintea celor mai multi dintre barbatii romani subzista imaginea primitiva a femeii legata de cratita si cu copiii agatati de fuste. Un model in contradictie flagranta cu cel al femeii politician, poate cea mai emancipata din punct de vedere profesional. Si atunci e bina sa fie pusa la locul ei, nu-i asa?

Din nefericire insa, nu numai in lumea politica femeile sunt tinta mitocaniilor de origine misogina. In general, in societatea romaneasca femeia are de infruntat o metalitate batjocoritoare: la volan, pe strada, de multe ori chiar acasa. Execesele feministe poarta o parte de vina, cu siguranta. Dar cea mai mare vina o au carentele de educatie si civilizatie.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#politicieni misogini, #femei politica, #Elena Udrea, #Lavinia Sandru centura, #Traian Basescu virgin , #Traian Basescu
Comentarii