Nu Elena Udrea e de vina (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 09 Iulie 2014, ora 07:32
11004 citiri
Nu Elena Udrea e de vina (Opinii)
Foto: Facebook/Elena Udrea

Din ceea ce a fost PMP la momentul aparitiei sale a disparut exact partea reformatoare. Adrian Papahagi a plecat, Teodor Baconschi a plecat, Daniel Funeriu e marginalizat si nu stiu cat va mai sta.

Mai sunt si alti entuziasti ai inceputului, mai putin cunoscuti, acum complet demobilizati. Si Marian Preda a parasit conducerea Fundatiei Miscarea Populara cu amara concluzie ca actuala clasa politica nu poate fi reformata din interior.

Au plecat oamenii care in 2012 erau pe scena cu Traian Basescu aparand statul de drept si au ramas cei care stateau ascunsi pentru a nu starni furia electoratului sau chiar cei care au sustinut suspendarile presedintelui.

In locul celor plecati sau demobilizati avem nume "ilustre" precum Marin Anton sau, pana mai ieri, Florin Popescu "Puisor", avem practici devoalate de Teodor Baconschi, care sustine ca i-au fost ceruti 100 de mii de euro sponsorizare pentru un loc eligibil pe lista europarlamentarelor.

Baconschi explica banii pentru lista PMP: Li s-au cerut candidatilor sponsorizari legale, nu sa vina cu geanta

"Imi pare rau de fiecare clipa, fiecare efort, fiecare naivitate ingropate in proiectul PMP, confiscat de Elena Udrea. O consider pe Elena Udrea un produs periculos al noii generatii de politicieni; nu vad nicio diferenta morala, politica sau mediatica intre ea si Victor Ponta. Regret nesfarsit esecul proiectului initial al PMP: am fost cinstit atunci cand am batut tara si televiziunile, spunandu-le oamenilor ca e un partid altfel. Cand n-am mai crezut acest lucru, n-am mintit. Adio, PMP!", scrie Adrian Papahagi in postarea prin care isi anunta despartirea de partidul pe care l-a fondat.

Ma intreb cand a descoperit aceste lucruri? Cand le-a descoperit dl Baconschi, cel care in 2010 ii ridica o autentica oda Elenei Udrea? Au girat cu numele lor, cu credibilitatea lor, un "produs periculos". Daca la mijloc ar fi o fapta penala, s-ar numi complicitate.

"Initial, Baconschi era pe locul 5 si eu l-am ridicat pe locul 3. Niciun candidat nu a dat acesti bani", a contraatacat Elena Udrea la Romania TV. In ce calitate si cum "l-a ridicat"? Ca nu era pe atunci presedinte PMP, nici macar in conducerea partidului, ci simplu membru si deputat.

In calitate de patroana l-a ridicat dupa bunul plac pe lista care, stiam noi, a fost decisa prin alegeri preliminare corecte? Cine era de fapt pe locul 3 si de ce a fost coborat de patroana? Si unde erau, ce ziceau nemultumitii de astazi pe cand doamna ridica, doamna cobora, pe criterii numai de doamna stiute?

Dar, pana la urma, fiecare isi plateste propriile naivitati sau oportunisme, dupa caz. Si fiecare partid are soarta pe care o merita. Cu adevarat ingrijoratoare este o alta constatare a lui Adrian Papahagi: "Ma tem ca rolul lui Udrea e dinamitarea tuturor potentialilor candidati ai dreptei pentru a netezi calea lui Ponta: MRU, Predoiu, Iohannis, Diaconescu"

Daca este asa, si eu cred ca este asa, inseamna ca in mijlocul dreptei, langa presedintele Romaniei exista un Cal Troian. Rolul Elenei Udrea este netezirea drumului lui Ponta? Cred ca este asa. Dar cine i-a atribuit acest rol? Daca este un Cal Troian, de unde vine el? Cine ii tine, de fapt, capastrul?

Este posibil ca aceasta intrebare sa fie mai mult decat o chestiune de politica interna. Ar putea sa fie o chestiune de securitate nationala.

Dar indiferent care sunt raspunsurile la aceste intrebari, vina principala nu este a Elenei Udrea.

Pana la urma, ne place sau nu, dna Udrea a fost consecventa si egala cu sine insasi. N-a oferit surprize, nu s-a abatut de la o linie perfect previzibila. Nu vad cum domnia sa putea dezamagi pe cineva, pentru ca nu vad cum putea sa amageasca. Cu atat mai mult oameni cu nivel intelectual ridicat.

Eu cred ca altcineva i-a dezamagit pe cei are parasesc acum PMP, marele proiect prezidential. Acela pe care l-au urmat, de fapt, acela in care si-au pus toate increderea, pe care l-au creditat 200%, caruia i-au trecut cu vederea slabiciunea, crezand probabil ca exista o limita in toate. Au tolerat-o pe Elena Udrea de dragul lui Traian Basescu, sperand ca presedintele va putea si va sti sa o opreasca. Se pare s-au inselat.

Traian Basescu este cel care i-a dezamagit, cred eu, pe cei care acum spun adio proiectului sau. S-a folosit cinic de ei, de imaginea lor, de credibilitatea lor pentru a crea vitrina pentru partidul breloc al protejatei sale.

Iar daca Elena Udrea este Calul Troian al PSD, al lui Ponta, al Moscovei, al cui o fi, cu misiunea de distruge dreapta si mandatul lui Traian Basescu, atunci nu Elena Udrea e vinovata.

Vinovat este cel care a pus-o, inexplicabil rational, in situatia de a juca acest rol funest, cel care i-a oferit, inexplicabil rational, atat de multa putere, cel care a distrus PDL pentru ea, cel care a folosit entuziasmul unor oameni care sperau in reformarea reala a clasei politice.

Am mai redat intrebarea amara pe care si-o punea un apropiat al presedintelui: "Ce ar fi fost mandatul lui Traian Basescu fara Elena Udrea?" Ce ar fi fost echipa consilierilor prezidentiali fara Elena Udrea? Ce ar fi fost alegerile locale din 2008 fara deciziile Elenei Udrea numite Piedone si Prigoana? Ce ar fi fost gala Bute fara Elena Udrea? Pe ce loc si cu ce procente ar fi fost PDL acum fara sa-l rupa Elena Udrea? Ce ar fi fost PMP fara sa fie confiscat de Elena Udrea?

Fara Traian Basescu, probabil ca Elena Udrea nu ar fi fost nimic in politica si intrebarile acestea n-ar fi existat. Presedintele poarta asadar intreaga responsabilitate si este cel care i-a dezamgit profund pe multi dintre cei mai fideli sustinatori ai sai.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#Udrea Baconschi Papahagi, #Udrea Basescu PDL , #Traian Basescu