Politica romaneasca se face in numele tatalui (Opinii)

Joi, 10 Martie 2011, ora 17:54
2087 citiri
Politica romaneasca se face in numele tatalui (Opinii)
Foto: proatitudine.ro

Ideea cu liderul providential din discursul doamnei Udrea la CNC al PD-L nu e noua. Providenta bantuie spectrul politic romanesc de la Cuza incoace, iar liderul providential al dumneaei conduce autoritar un popor cu o vechime de vreo doua-trei milenii, pe care saracia ultimilor ani e pe cale sa-l faca nomad.

Romanii si-au inceput deja marea migratiune spre civilizatia Vestului. Amploarea fenomenului ar lovi in moalele capului orice diriguitor constient de destinul propriului popor. Nu si la noi unde dominanta ramane politica interesului personal.

Ce e liderul providential?

Nu e vorba de dictatura. Ci de regim monoparental. Fiind un popor trecut prin necazuri si abuzuri, avem mereu doi Dumnezei, unul in cer si altul pe pamant. Arhitectura aceasta psihologica ni s-a intiparit in timp. Li s-a intiparit si altora, dar au scapat de ea pe la 1848 sau chiar mai devreme. Leacul a fost domnia legii, educatia si morala crestina.

Demnitatea, credinta ca Dumnezeu l-a facut pe roman liber n-au prins indeajuns, incat sa nu fie slugarnic fata de omul puternic. Reactia crestinului-cetatean a fost prea firava, de aceea mai marii zilei te pot face om abia dupa ce te calca in picioare. Demnitate nu pot avea decat ei.

Asertiunile de mai sus nu sunt consecinta vreunei generalizari pripite. Arareori oameni integri, bine educati si inalt instruiti au ajuns in frunte. Insa demersul lor a deceptionat mai totdeauna. Poporenii le-au interpretat respectul fata de lege si moralitatea drept slabiciuni.

De aceea, nicio reforma nu e posibila pana cand talpa tarii nu este ridicata prin cultura si civilizatie. Doar pasoptistii au facut-o, dar azi asa ceva nu mai e posibil. Putini suntem dispusi sa recunoastem ca mai avem ceva de invatat. Din contra, ne pricepem la toate. Nici cartea n-a fost intotdeauna garantia ca nu se face uz de lingusirea stapanului si oportunism, daca ne luam dupa acuzele aduse intelectualilor Puterii de azi si de ieri.

Democratia romaneasca - o forma fara continut

Doua boli sunt mai grele: adularea celui puternic si neasumarea libertatii. Ambele sunt sintetizate in dictoanele "Am inteles, sa traiti!" si "Daca-i ordin, cu placere!", modele ale disciplinei cazone tipic romanesti. Libertatea e atata cata ti-o da comandantul.

A se observa ca voia tatucului nu se impune cu forta, ci vine in semn de gratie, de placuta supunere, iar indeplinirea poruncii se face cu fala. Vezi basmele noastre, precum si multumirile adresate din inima iubitului conducator cu ocazia realizarii maretelor obiective ale planurilor cincinale.

Propovaduitorii cultului bolsevic al personalitatii s-au bazat pe paternalismul nostru traditional, iar evolutia nu a fost curmata prin executia sumara a lui Ceausescu. S-au gasit destui amatori sa reinvie vetusta traditie a slavei de sine care ne tine la marginea Europei (Tony Judt, Romania la Fundul Gramezii). Si pe vremea tatucului Iliescu, si mai abitir azi.

Aceasta realitate a generat intotdeauna spectacole joase de tipul One Man Show. De la varf la baza. Ca-n lumea a treia. Liderul maxim are o parere, Guvernul se executa docil transcriind-o intr-un proiect de act normativ, Parlamentul zice "Sa traiti!" prin asumarea raspunderii, iar vointa unui singur om de partid si de stat devine lege.

Nici regii n-o puteau face. Situatia se repeta jenant in judete si comune. Pofta unui singur ins, de obicei om al Mariei Sale, trebuie satisfacuta, reprezentantii comunitatii locale aplauda, iar saracenii sunt nevoiti sa astepte sau sa ceara mila stapanului de jos ori de sus. La atat se limiteaza democratia romaneasca.

Ce va fi?

Mentalitatea de slujbas se schimba in cateva generatii. Ascultam numai de un singur sef. Atotputernicul trebuie sa ne dea casa, functie, sinecura, imunitate in fata Justitiei. Sa ne cunune, sa boteze, sa ne mangaie pe crestet ca pe vremuri seniorul feudal, azi mare baron. Fenomenul creeaza tribul, cumetria, camarila, clica, gasca etc., viciind totalmente sistemul de relatii interumane bazate pe cinste si onoare. Pana cand nu vom mai orbecai dupa lideri providentiali.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Elena Udrea Congres PDL, #lider providential, #regim monoparental, #mentalitate de slujbas, #tatucul conducator , #Traian Basescu