Sindromul Elenelor (Opinii)

Luni, 16 Aprilie 2012, ora 08:26
4986 citiri
Sindromul Elenelor (Opinii)
Foto: Arhiva (Antena3)

Istoria universala e plina de femei puternice, de sotii autoritare si amante ambitioase, iar Romania nu face exceptie.

De la Doamna Ruxandra a lui Lapusneanu care, prin influenta asupra divanului turcesc, reuseste sa-si reinscauneze sotul pe tronul Moldovei, la Doamna Chiajna, si ea fiica a lui Petru Rares, care si-a ridicat fiul de numai 13 ani in tronul Tarii Romanesti, la Elena Udrea care cica a facut si a desfacut dupa pofta ce a dorit in regimul Basescu. Sa vedem.

Pentru ca de vreo cativa ani discutiile obsesive despre femeile implicate in politica epuizeaza inutil energiile, clarificarea rolului acestora a devenit o necesitate stringenta. Daca in Occident feminismul politic s-a eliberat demult de complexe marginal-rusinoase, asta tine de educatie si de transparenta relationarii intre politicienii de sexe diferite, ceea ce la noi inca mai lasa loc unor dubii. E drept, pana la o anume etate.

Elena Lupescu

Cum insa nici anvergura personajelor, nici profesionalismul analistilor nu au fost pe masura cerintelor, cercetarea mecanismelor care le propulseaza in prim-plan n-a trecut dincolo de fiziologie si umori. Nu avem date care sa sustina ca regele Carol al II-lea a impins-o pe Elena Lupescu in jocurile politice, nici ca metresa si-ar fi dorit neaparat o cariera politica.

Din contra, observam cum camarila sa, o mana de favoriti oportunisti si profitori, inclusiv intelectuali, o ridica in slavi spre a obtine influenta asupra suveranului si avantaje politice ori economice. Scandalurile din presa, atacurile moralistilor, tinuta Casei Regale l-au obligat sa abdice, iar personalitatea sa sa nu fie la inaltimea predecesorilor.

Elena Ceausescu

Fireste, asa cum au stabilit istoricii, multe din stratagemele carliste au fost omologate de comunisti. Dupa un moment promiscuu a carui eroina a fost Ana Pauker, si ea imitatoare infatuata a tovarasei "noastre" Nadejda Krupskaia, s-a declansat un stil, cu cat mai desantat, cu atat mai devastator, de promovare a femeii la varful puterii.

Caci asezarea pe cel mai inalt soclu, alaturi de genialul carmaci, a savantei de "larga recunoastere internationala", Elena Ceausescu, academician, doctor docent, desi cu numai trei clase, devenise parte a doctrinei PCR de reducere la absurd a meritocratiei incipiente.

Nu cred ca "eroul intre eroi" a tras sforile pentru a fi promovata, ci mai degraba e vorba, ca si in cazul lui Carol al II-lea, de lingusire, de slugarnicia celor din jur, de etalare a increderii in familia tovarasului, motiv pentru care toti membrii, de la bunici la copii, au beneficiat de un cult al personalitatii. Instrumentat si atunci si intotdeauna cu interes de catre serviciile secrete.

Lipsita de instructie si educatie specifice, tovarasei i-a placut sa fie tratata ca mare lider si somitate stiintifica, ba chiar sa participe la congrese internationale, unde citea ce i se scria. Uneori insa se itea la suprafata dizgratios analfabeta: pe langa "poli-meri" adaugase de la sine si *poli-peri.

Elena Udrea

Ultima Elena se inscrie in acelasi trend. Impinsa in fata de un partid recunoscator pana la supusenie presedintelui Basescu, fara de care ar fi ramas cantonat in zona gri a celor 7-8 procente, i-a placut sa fie mereu in lumina reflectoarelor, iar colegii, speculandu-i dorinta de marire, imagine si notorietate, i-au creat impresia ca ea decide.

Ceea ce chiar s-a intamplat adesea, pentru ca zvonul ca ar fi "pupila" presedintelui i-a marit cota de incredere si, implicit, puterea atat in fostul Guvern Boc, unde a gestionat, cum-necum, un buget urias, cat si in organismele de conducere a PDL, ca sefa a celei mai mari organizatii din tara, aceea a Capitalei.

Ai sa dai sama, doamna!

Asta strigau vaduvele boierilor ucisi de Lapusneanu... Dar Ruxandra n-a dat sama. Cum nu va da nici Elena Udrea, cea acuzata de toate relele, de incompetenta, trufie, aroganta, lipsa de masura... Vina va cadea pe capul locatarului de la Cotroceni. Numai ca vremea cand se puteau victimiza ea, partidul si presedintele a trecut odata cu caderea Guvernului Boc.

Caci pana la urma greselile se platesc, pe oricate canale media s-ar canta osanale. Odata pierduta increderea multimilor, nu stiu cine si ce o mai pot resuscita. Nici macar o lovitura mediatica de tipul: o demisie spre a-i crea culoar lui Mihai Razvan Ungureanu, asa cum se aude in targ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Elena Lupescu Ceausescu Udrea, #istorie femei politica Romania , #Traian Basescu