Sondaj Ziare.com: Cine ar putea fi prima femeie premier sau presedinte in Romania?

Duminica, 24 Octombrie 2010, ora 08:35
5334 citiri
Sondaj Ziare.com: Cine ar putea fi prima femeie premier sau presedinte in Romania?

Dupa ce adversarii din politica si din presa au speculat zile in sir pe tema Elena Udrea-viitorul premier sau prezidentiabil al PD-L, sansele cu care era aceasta creditata s-au spart ca un urias balon de sapun in taisul vorbelor lui Traian Basescu: "Exclud un candidat femeie si la presedintia partidului si la Presedintia Romaniei".

"Nu exclud candidatura, exclud sansa", a precizat insa seful statului, explicand ca "functiile inalte de tip prim-ministru, de presedinte, implica o experienta de viata".

Totusi, Traian Basescu a tinut sa ii faca si un scurt portret magulitor ministrului Udrea, despre care a spus ca este inteligenta, ambitioasa, capabila de negociere si extrem de rezistenta in batalia politica, dar cu un singur defect: e prea tanara.

Lista prezidentiabililor lui Traian Basescu

Elena Udrea si femeile PD-L, dezamagite de Traian Basescu

In opinia presedintelui, Elenei Udrea este si unul dintre cele mai bune produse ale politicii din ultimii ani, dar tinand cont de halul in care arata si se manifesta clasa politica nici nu mai stim daca acesta a fost un compliment sau dimpotriva.

Doar Elena Udrea, atat?

Trecand peste acest aspect, ne punem intrebarea legitima: Alte femei, in afara de Elena Udrea, ar mai putea visa la functia de premier sau la de cea de presedinte al Romaniei? Se pregatesc femeile din politica romaneasca pentru a ocupa aceste inalte fotolii, au ba? Este experienta de viata un hop care trebuie trecut neaparat in drumul spre Cotroceni?

S-ar zice ca da, daca e sa ne uitam la sirul lung de gafe facute de tanara presedinta a Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, care a ajuns, la numai 34 de ani, al treilea om in stat.

Pe de alta parte insa, varsta, sau "experienta de viata" cum ii place sefului statului sa spuna, nu pare a fi neaparat un criteriu fundamental pentru a accede la Palat, tinand cont ca printre seniorii politicii romanesti intalnim doamne cu state vechi in politica, precum Ecaterina Andronescu, Aura Vasile sau Norica Nicolai, care, sincer vorbind, nici nu par sa viseze la asa ceva si nici sa aiba vreo sansa.

Nici din randul tinerelor politiciene nu prea avem de unde alege, daca e sa ne gandim serios la un potential premier sau presedinte de stat. Dupa pseudo-sefa de la PC Daniela Popa, singura femeie presedinte de partid in Romania, Lavinia Sandru, inca se mai lupta cu "ursul PIN" pus in brate de Cozmin Gusa, dar, cu toate ca este intens promovata in mass-media, nu pare ca va urca vreodata mai sus de 1-2 trepte pe scara electorala.

In rest? Femeile democrat-liberale s-au aliniat cuminti in spatele Elenei Udrea. Cele liberale, gurese si foarte dichisite, fac mai mult politica de televizor, iar social-democratele se uita la Adrian Nastase ca la Dumnezeu, lasand impresia ca nici prin cap nu le trece sa ocupe vreodata fotoliul de la Palatul Victoria, care, cred ele, inca il mai asteapta.

O femeie strasnica in politica romaneasca a fost, in opinia mea, Mona Musca. Mare pacat ca valul de simpatie care o ridicase pe culmi suparatoare pentru unii s-a spart in "stabilopozii" ridicati de fosta Securitate (ceea ce nu s-a intmplat in cazul unui ilustru senator de sex masculin care, cu o cariera mult mai importanta la Secu si cu o priza mult mai mica la electorat, continua si acum sa faca si desfaca itele politicii romanesti).

Prin urmare, intrebarile raman: Ce calitati ar trebui sa aiba pentru a convinge electoratul sa o voteze in functia de presedinte al tarii? Si pe cand o femeie premier sau presedinte in Romania?

Poate avem totusi sanse in urmatorii 40 de ani, daca e sa ne luam dupa faimosul scriitor si futurolog Alvin Toffler care, intr-una din predictiile sale date recent publicitatii, a estimat ca pana in 2050 lumea va fi condusa in mare parte de femei.

Pana atunci sa vedem insa cum se descurca in alte tari femeile in politica si daca "experienta de viata" este o conditie sau un atu, asa cum sustine Traian Basescu.

Femeile la varful politicii, un lucru rar in intreaga lume

Conform unui Raport al ONU publicat recent cu prilejul Zilei mondiale a statisticii, in luna aprilie 2009 doar 7 femei ocupau functii de sef de stat fata de cei 143 de barbati aflati in asemenea pozitii. Astfel, femei-presedinte aveau Liberia, India, Filipine, Argentina, Chile, Finlanda si Irlanda.

De asemenea, in aprilie 2009 doar 11 femei erau sefi de guvern din totalul de 192: in Liberia, Mozambic, Banglades, Filipine, Argentina, Chile, Haiti, Germania, Islanda, Republica Moldova si Ucraina.

In schimb, raportul arata ca daca in 1998 doar 8% dintre membrii guvernelor erau femei, peste zece ani, in 2008, numarul acestora s-a dublat si chiar mai mult, ajungand la 17%.

Totusi, in ciuda luptei intense duse in intreaga lume in numele egalitatii de sanse intre femei si barbati, la nivelul parlamentelor nationale femeile nu ating pragul critic de 30 % de locuri decat in 23 de tari.

Asta nu inseamna insa ca nu exista femei considerate foarte puternice in politica mondiala.

Care sunt ele?

Cele mai puternice femei in politica mondiala

Conform Topului realizat de Forbes, cea mai puternica femeie la ora actuala este sotia presedintelui SUA, Michelle Obama, care ocupa locul intai si la categoria politica si in clasamentul general.

Si alte doamne au fost incluse de Forbes in acest clasament in special datorita faptului ca sunt casatorite cu barbati extrem de influenti in politica: Carla Bruni Sarkozy (locul 12 in categoria politica, locul 35 in clasamentul general), sotia regelui Iordaniei, Regina Rania (25,76) sau sotia guvernatorului statului California (Arnold Schwarzenegger), Maria Shriver (18,53).

In schimb, in top se afla si femei care si-au construit indelung propria cariera politica: Angela Merkel (2,4) Hillary Clinton (3,5), primul ministru al Australiei, Julia Gillard (19,58), presedintele Finlandei, Tarja Halonen (20,62), presedintele Irlandei, Mary McAleese (21,64), presedintele Argentinei, Cristina Fernandez (22,68), premierul Islandei, Johanna Sigurdardottir (26,80), presedintele din Costa Rica, Laura Chinchilla(27,83) sau presedintele Liberiei, Ellen Johnson-Sirleaf(28,86).

Cea mai tanara din acest ultim clasament este premierul Australiei Julia Gillard (49 de ani), restul doamnelor avand peste 50 de ani, ceea ce confirma in buna masura opinia lui Traian Basescu.

In topul Forbes al celor mai puternice femei din lume in 2010 mai figureaza si cateva femei ministri, printre care ministrul de Finante al Frantei, Christine Lagarde sau ministrul Economiei din Emiratele Arabe Unite, Sheikha Lubna Al Qasimi.

Si sa nu uitam ca, desi nu au fost incluse in acest top, la carma altor ministere cheie din tari puternice se afla femei, de exemplu ministerul de Interne din Marea Britanie este condus de Theresa May sau ministerul Apararii din Spania este condus de Carme Chacon.

O situatie inedita si totodata impresionanta este cea din Elvetia, unde in 2010 toate cele trei functii de conducere de la cel mai inalt nivel, presedintie si cele doua camere ale Parlamentului, sunt ocupate de femei.

Astfel, anul trecut Parlamentul elvetian a ales-o pe ministrul Economiei, Doris Leuthard , in functia de sef al statului pentru anul 2010, cu 158 de voturi din cele 183 valide ale parlamentarilor. De asemenea, la conducerea celor doua camere ale Parlamentului au fost alese alte doua politiciene elvetiene, Pascale Bruderer si Erika Forster-Vannini

Ziare.com te invita la dezbatere si la vot: De ce nu razbat femeile in politica romaneasca mai sus de un anumit nivel? Exista diferente intre modul de a face politica al unei femei si cel al unui barbat? Ce calitati ar trebui sa aiba o femeie politician pentru a-si subordona colegii barbati in guvern si pentru a fi votata de electorat ca presedinte al Romaniei? De ce in business se poate, dar in politica se pare ca nu? Cine ar putea fi prima femeie premier sau presedinte in Romania?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#femei politica, #femei presedinte, #Elena Udrea, #Udrea Basescu presedinte , #Traian Basescu