Steaua Elenei Udrea (Opinii)

Duminica, 29 Septembrie 2013, ora 21:21
3029 citiri
Steaua Elenei Udrea (Opinii)
Foto: mesagerulneamt.ro

Supranumita in presa inamica "eminenta roz", pe vremea cand ocupa cea mai inalta functie detinuta vreodata, aceea de Sefa a Cancelariei Prezidentiale, dupa pierderea confruntarii cu Vasile Blaga la conducerea PDL, Elena Udrea are de infruntat un climat din ce in ce mai nesigur si ostil.

Marire si decadere

Necazurile au inceput imediat dupa pierderea portofoliului ministerial la Dezvoltare si Turism: o lunga perioada de timp a fost nevoita sa taca, pentru a nu compromite sansele temporarului guvern Mahai-Razvan Ungureanu, iar apoi nu i s-a permis, din cauza imaginii, se spune, sa se amestece in campania referendara alaturi de Traian Basescu.

Cu toate ca a fost mediatizata excesiv de majoritatea televiziunilor, a redactiilor de stiri si a beneficiat de cele mai mari resurse financiare atribuite de premierul Emil Boc, a avut apoi dificultati enorme sa-si asigure un loc in Parlament, reusind abia dupa redistribuirea mandatelor.

Invizibila in noul Parlament, ramasa o vreme pe dinafara jocurilor politice ale PDL si ale lui Traian Basescu, acum Elena Udrea reactioneaza curent doar la acuzatiile si atacurile, nu putine, care i se aduc, iar participarea ei la marea politica e tot mai firava.

Dupa o multime de proiecte ratate, pare sa-i fi pierit curajul si siguranta de sine de altadata.

E rau cu rau, dar mai rau fara rau...

Iar aceste proiecte ii atarna de gat ca o piatra de moara. Astfel, pierzand fara glorie sefia PDL, ar fi dorit sa rupa partidul, la fel cum s-a rupt Traian Basescu de partidul care l-a promovat si sustinut.

Din nou nesansa i-a facut semn, numarul celor ce ar fi putut-o urma fiind nesemnificativ.

I-a suras la un moment dat tradarea fostilor comilitoni si alipirea de Miscarea Populara, devenita recent partid. Dar n-a tinut: voci ale tinerei formatiuni au "carait", iar posibilitatile PMP de a accede in viitorul Parlament sunt tot mai firave.

Cum e posibil asa ceva? Ei bine, pe de o parte PDL a izbutit sa stopeze migratia propriilor membri catre noua formatiune, iar pe de alta, Vasile Blaga si ceilalti liderii portocalii reusesc sa si-l apropie din nou pe Traian Basescu, ceea ce inseamna ca destinele Partidului Miscarea Populara sunt pecetluite.

Drept dovada, niciuna din vocile membrilor acestuia, altadata foarte razbatatoare si critice, nu se mai aude dupa episodul Tebea. Ceea ce inseamna ca alternativele Elenei Udrea trec la numarul singular, doar PDL asigurandu-i refugiul. Caci fara partid i-i frica sa ramana. Ca si altora.

Suparare, suparare...

A depasit cu usurinta un divort in stil occidental, moment tratat de presa cu delicatete si respect, dar toamna o readuce la realitate: Guvernul din umbra al PDL, condus de Catalin Predoiu, o lasa pe dinafara, preferand o serie de tineri valorosi, cu licente si mastere grele la universitati celebre. Fireste, orice intreprindere in acest sens e laudabila, caci respectivii capata nume si notorietate.

Insa Elena Udrea nu-si poate masca prea bine insatisfactia: "Va trebui sa-l intrebam pe Vasile Blaga cum s-a ajuns aici. Noi am avut un premier foarte bun, Emil Boc, sunt convinsa ca o experienta din nou la guvernare a PDL-ului nu se poate in afara experientei pe care a acumulat-o Boc".

Nu cu mult timp in urma declarase ea insasi ca ar fi un prim-ministru mai bun decat Victor Ponta, dar acum cica n-ar fi interesata de "guvernul din umbra".

Cat despre experienta lui Emil Boc, sa speram ca nu e cazul sa o repete.

Politica de decor

Mai adaugati lovitura fatala data zilele trecute de Alina Mungiu-Pippidi: "Basescu, ajutat sa castige si cu un intreg program de constructie a statului de drept dat cadou de altii, nu era de o luna la Cotroceni si o instalase pe Udrea sefa si primea lumea la el in cabinet cu ea instalata in ciorapi pe canapelele pseudostil ale RAAPPS".

Nu stiu ce va fi facut Traian Basescu cu "intreg programul de constructie a statului de drept" livrat de societatea civila in 2004, dar Elena Udrea a fost nevoita sau determinata sa demisioneze de la Cotroceni, ceea ce nu inseamna ca "eminenta roz" si-ar fi pierdut imediat din influenta si ar fi iesit definitiv din obiectivul jocurilor de putere ale presedintelui.

Chiar daca steaua Elenei Udrea e din ce in ce mai pirpirie, din timp in timp, tot mai rar, ce e drept, mai apare cate cineva, inclusiv Traian Basescu, sa ne readuca aminte ca fosta sefa a consilierilor Cotroceni e numai buna pentru candidatura la prezidentiale, de nu macar pentru prim-ministeriatul Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#Elena Udrea om politic, #guvern din umbra PDL, #Cancelarie Traian Basescu , #Traian Basescu