Udrea, despre "Blonda, chiorul si piticul": Doar cei fara talent au nevoie de astfel de reclama

Sambata, 21 Mai 2011, ora 11:44
2830 citiri
Udrea, despre "Blonda, chiorul si piticul": Doar cei fara talent au nevoie de astfel de reclama
Foto: Arhiva

Vicepresedintele PD-L Elena Udrea considera ca cenzura actului artistic trebuie condamnata indiferent de calitatea operei, dar adauga faptul ca regizorul piesei "Blonda, chiorul si piticul" a folosit o strategie de marketing menita sa-i aduca spectatori.

"Actele de cultura, chiar si cele indoielnice din punct de vedere axiologic, nu trebuie sa fie supuse cenzurii. Romanii au facut sacrificii foarte mari ca libertatea de exprimare si creatie sa fie asigurate. Practicile lui Dumitru Popescu 'Dumnezeu' nu au ce cauta intr-o societate democratica. Iata de ce blocarea piesei de teatru 'Blonda, chiorul si piticul' este nu numai o greseala, ci si un atac la adresa libertatii de creatie. Si ea trebuie condamnata ca atare. Astfel de idei nu ne fac bine si nu ne ajuta sa progresam ca societate si natiune", considera Udrea, pe blog.

In plus, insa, ministrul remarca faptul ca "exista oameni care vor sa se foloseasca de numele presedintelui, al meu sau al premierului ca sa obtina un oarecare profit". "Au existat prajituri cu numele lui Traian Basescu, mezeluri cu numele lui Emil Boc, ba chiar si papusi cu numele meu. Oamenii sunt inventivi si vor profita de astfel de siretlicuri", aminteste Udrea.

"Cred ca un asemenea tip de gandire a folosit si regizorul Stefanis Lupu, care, dupa o cariera destul de lunga in teatru, simtea nevoia sa se afirme. Personal, marturisesc ca nu am auzit de dumnealui si nu i-am vazut nicio piesa de teatru. Nu am auzit nici sa fie elogiat de colegii sai sau de lumea culturala", mentioneaza ministrul.

"E clar ca a vrut sa vanda piesa prin titlul sau. Lucru nu neaparat condamnabil. Pana la urma, de cele mai multe ori ambalajul vinde. Aceeasi practica nu tocmai elevata o veti gasi si la jurnalistii mediocri care au aflat ca daca pun Basescu, Udrea sau Boc in titlu si ne trag un perdaf de injuraturi in corpul de text au si reusit un act de presa iesit din comun ca valoare", remarca sarcastic Udrea.

In opinia vicepresedintei PD-L, si Stefanis Lupu "a obtinut efemera glorie". "E chiar posibil ca numarul celor care vor merge la piesa de teatru sa fie mare, din curiozitatea starnita de acest scandal. Pentru ca la premiera nu prea s-a ingramadit lumea (au fost doar 16 bilete vandute, din cate am inteles), e foarte probabil ca intreg subiectul sa fi aparut tocmai pentru a genera publicitate", spune ea.

"Asta nu inseamna insa ca asistam la un act de cultura de inalta tinuta. Asta nu inseamna ca aceasta este calea de urmat. Eu cred ca doar cei fara talent au nevoie astfel de oportunitati pentru a se afirma. Este, de multe ori, drumul facil al oamenilor care nu au reusit sa se impuna altfel", conchide Udrea.

Pe de alta parte, pe Facebook, Udrea scrie: "Ii felicit pe cei care fac marketing pentru piesa de teatru "Blonda, chiorul si piticul". Beneficiind de o asemenea reclama, orice spectacol s-ar putea pune in scena si la Sala Palatului, si ar putea fi jucat cu casa inchisa".

Presedintele Traian Basescu a adresat o invitatie trupei de artisti care joaca in piesa de teatru "Blonda, chiorul si piticul" sa sustina o reprezentantie in sala de spectacole a Palatului Cotroceni, la o data ce urmeaza sa fie stabilita de comun acord, informeaza Presedintia.

Seful statului va fi prezent in sala la spectacol alaturi de sotia sa, Maria Basescu, precizeaza purtatorul de cuvant al institutiei, Valeriu Turca. "In Romania, libertatea de exprimare este totala", se arata in declaratia Presedintiei.

"Blonda, chiorul si piticul" a declansat un scandal public dupa ce directorul Salii Dalles, Iustina Cornel, a interzis piesa chiar inainte de premiera.

Regizorul si autorul piesei, Stefanis Lupu, sustine ca Iustina Cornel a fost deranjata de titlul "Blonda, chiorul si piticul" si de asa-zisa asemanare a unuia dintre actori cu seful statului, motiv pentru care ar fi conditionat jucarea piesei la Dalles de schimbarea numelui spectacolului si de inlocuirea respectivului artist, iar asta chiar inainte de premiera din 14 mai.

"Eu sunt pusa de ei, cu spectacolul asta m-ati terminat", sustine regizorul ca i-ar fi zis atunci directoarea.

Stefanis Lupu afirma si ca titlul piesei sale nu este altceva decat o strategie de marketing. Pe de alta parte, autorul si actorii spun ca "Blonda, chiorul si piticul" este o satira a societatii de astazi, si nicidecum o piesa politica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Elena Udrea blonda, #Blonda chiorul piticul teatru , #Traian Basescu