Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Obsesiile neostoite ale romanilor

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 23 Mai 2008, ora 20:20
4336 citiri
Obsesiile neostoite ale romanilor

Doua studii recente, realizate de GE Money si UniCredit Tiriac Bank, ne arata ca romanii sunt pusi pe cheltuiala masiva.

Jumatate dintre conationalii nostri intentioneaza sa-si cumpere masina in urmatorii doi ani. Si nu orice masina, ci noua. 39 la suta merg chiar mai departe - masini nu numai noi, ci si straine si sunt dispusi sa plateasca rate lunare de chiar 350 de euro.

Sunt cifre care ne situeaza inaintea maghiarilor, polonezilor, cehilor si nemtilor. In materie de case insa, entuziasmul este mult mai domolit.

Sub un sfert dintre romani intentioneaza sa cumpere o proprietate imobiliara in urmatorii zece ani si numai 7,5% dintre acestia ar avea in acest moment si cu ce, pe baza venitului declarat. Majoritatea isi cumpara o locuinta ca sa stea in ea, foarte putini fiind cei care vor sa o inchirieze sau o privesc ca pe o investitie.

Mai aflam ca, pentru prima data dupa 1989, raportul dintre depozitele si creditele romanilor s-a inversat. Sumele imprumutate de la banci le depasesc pe cele depuse in conturi.

Combinati aceste informatii cu imaginile cosurilor umplute pana la refuz si ale cozilor interminabile de prin hipermaketuri, cu rapiditatea epuizarii ofertelor agentiilor de turism, cu preferintele romanilor pentru hotelurile de cel putin 3 stele si sa tragem concluziile.

Cat de saraci sunt romanii?

Romanii nu s-au vindecat inca de isteria consumului, dupa anii comunismului in care magazinele erau goale. Se cumpara in nestire, chiar daca ulterior multe dintre produse, in special cele alimentare, ajung la cos pentru ca, prisosind, se strica.

In plus, Romania a venit dintr-o mare inapoiere tehnica, mai ales in materie de electrocasnice, inapoiere care inca nu a fost pe deplin compensata. In mare masura se cumpara pe credit, mai ales produse de consum.

O alta obsesie care inca nu a fost ostoita este aceea privind masina. Pe vremea comunismului era un subiect dureros. Pentru cate o Dacie amarata, un roman astepta ani de zile.

Despre masini straine nici nu putea fi vorba. Frustrari mari si pentru cei care aveau totusi masina- benzina pe sponci, dumuri proaste, iar circulatia in week-end-uri restrictionata. Acum totul e la liber si romanii se infrupta. Nu conteaza ca beznina si motorina se scumpesc galopant, nu conteaza ca aglomeratia a devenit insuportabila si toti soferii se plang de blocaje. Masinile se vand ca painea calda asa ca orice solutie mirculoasa ar inventa primarii pentru trafic, tot ineficienta se va dovedi.

Acest apetit insatiabil al romanilor pentru masini spune multe si despre mentalitatea romanilor in privinta protectiei mediului. Mai pe romaneste, nu dau doi bani pe ea.

Pe de alta parte, daca ne gandim ca romanii sunt dispusi la rate lunare de pana la 350 de euro, cam cat salariul mediu pe economie, avem o dovada ca in Romania se invart multi bani, multi, inca, negri, pentru ca aceia care nu-si pot ceritifica venitul la banca, folosesc drept paravan firme si tot isi iau masina visata.

In schimb, romanii nu sunt interesati de investitii. Pe de-o parte, creditele imobiliare sunt mai greu de luat, nu le poate contracta decat proprietarul care trebuie sa aiba venituri la vedere. Apoi, pentru romani, masina, nu casa, este principalul motiv de de mandrie, asa ca sa nu ne miram prea tare de cei care stau in conditii mai mult decat modeste, dar circula cu masini de peste 10 mii de euro.

Putin interesati de investitii sunt si cei au prins cat de cat cheag Obiectivul numarul unu este consumul.

Traim, asadar, intr-o tara care se lamenteaza neintrerupt si totusi consuma la fel de neintrerupt, o tara in care o mare parte a veniturilor sunt inca negre, o tara in care oamenii care traiesc pentru ziua de azi si nu au nicun fel de strategie pentru cea de maine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de plante, arată un rezultatele unui studiu de...
Răspunsuri la invidia românilor. De unde au unii bani să călătorească atât? "Tenerife, 2.100 de lei pentru 7 nopți, zbor, cazare în cameră dublă"
Răspunsuri la invidia românilor. De unde au unii bani să călătorească atât? "Tenerife, 2.100 de lei pentru 7 nopți, zbor, cazare în cameră dublă"
Din cauza scumpirilor, unii români au renunțat la vacanțe sau își permit cu mari sacrificii una pe an. La cealaltă extremă sunt cei care pleacă des în vacanțe mai scurte sau mai lungi,...
#romani, #consumatori, #obsesii , #stiri Unicredit