Unicredit: Romania risca amanarea transei a treia de la FMI

Luni, 12 Octombrie 2009, ora 19:02
1137 citiri
Unicredit: Romania risca amanarea transei a treia de la FMI

Romania risca amanarea platii celei de-a treia transe din imprumutul extern de la FMI, programata pentru finalul acestui an, in urma tensiunilor politice ce au dus la destramarea coalitiei la guvernare si la posibilitatea formarii unui nou guvern, arata un raport al Unicredit Group.

"Din perspectiva politicii fiscale si a ratingului, desigur ca lipsa unui guvern efectiv ridica riscuri semnificative. Pe termen scurt, ne asteptam ca institutiile internationale (FMI, UE) sa adopte o pozitie in asteptare si vedem riscuri numai in sensul amanarii platii din decembrie, dar nu ne asteptam la un colaps complet al programului", se arata in raportul Unicredit asupra regiunii Europei Centrale si de Est (ECE), publicat luni.

In acelasi timp, analistii Unicredit nu exclud posibilitatea unor derapaje pe partea politicii fiscale, de asemenea in urma riscurilor politice in crestere dupa ruperea coalitiei la guvernare.

Conform aceluiasi raport, Unicredit estimeaza un deficit bugetar de 7,3% din produsul intern brut (PIB) la finalul acestui an, identica cu tinta fixata de FMI, estimarea fiind revizuita in urcare fata de ultimul raport, cand anticipa un deficit public de 5% din PIB.

Deficit bugetar de 6% in 2010

Pentru 2010, Unicredit prevede un deficit bugetar de 6% din PIB, pentru ca in 2011 dezechilibrul fiscal sa se restranga la 5% din PIB, nivel care ramane, insa, semnificativ peste plafonul fixat in Tratatul de la Maastricht, de 3%.

In ceea ce priveste evolutia economiei romanesti, Unicredit si-a inrautatit prognoza, estimand acum o contractie a PIB cu 7,5% in 2009, fata de 5,2% anterior.

Pentru 2010, analistii grupului bancar prognozeaza "o foarte slaba recuperare, cu o crestere anuala de numai 0,4%", iar in 2011 economia Romaniei ar urma sa avanseze cu 3,5%.

Rata medie a somajului, 7%

Rata medie a somajului se va situa in 2009 la 7%, conform analistilor Unicredit, care se asteapta la o crestere la 7,6% a aceluiasi indice in 2010 si o revenire la 7% in 2011.

In privinta deficitului de cont curent, Unicredit prognozeaza o ajustare la 6% din PIB pentru 2009, urmata de o extindere treptata, pana la 6,3% din PIB in 2010 si pana la 6,7% din PIB in 2011, mai arata raportul.

BNR ar putea reduce dobanda cheie pana la 6,5 %

UniCredit Group a revizuit estimarea pentru nivelul dobanzii de politica monetara la finalul anului viitor, la 6,50% de la 7% in raportul anterior, modificand in acelasi timp prognoza pentru inflatia medie pe 2010, la 3,9% de la 4,3%.

Astfel, pentru finalul acestui an, analistii de la UniCredit estimeaza ca BNR va mentine dobanda cheie la nivelul actual, de 8% pe an, urmand ca aceasta sa coboare la 6,50% in 2010 si la 5,75% in 2011.

In acelasi timp, raportul de cercetare publicat luni de grupul italian ia in calcul o inflatie medie de 5,7% in acest an, proiectie revizuita de la cea anterioara, de 6,1%. Pentru 2011, UniCredit estimeaza o rata medie a inflatiei de 3,8%.

Cursul mediu, 4,24 lei/euro in 2009

Pentru cursul de schimb, analistii UniCredit estimeaza un nivel mediu de 4,24 lei/euro in 2009, respectiv 4,30 lei/euro la finalul acestui an. In raportul anterior, analistii anticipau un curs mediu de 4,29 lei/euro in acest an, respectiv un nivel de 4,50 lei/euro pentru sfarsitul anului.

Pentru finalul lui 2010, UniCredit a revizuit prognoza pentru cursul de schimb la 4,20 lei/euro, de la estimarea anterioara, de 4,28 lei/euro.

Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Oficialii Băncii Centrale Europene au declarat că sunt şanse foarte mari ca prima scădere a dobânzilor de referință europene în ultimii ani să aibă loc în urma ședinței din iunie....
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#amanare transa FMI, #Unicredit prognoza curs, #dobanda cheie BNR, #prognoza somaj , #stiri Unicredit