Unicredit Tiriac Bank, CNVM si CEC nu pot raspunde civil pentru prejudiciul din FNA

Miercuri, 05 August 2009, ora 22:00
1113 citiri
Unicredit Tiriac Bank, CNVM si CEC nu pot raspunde civil pentru prejudiciul din FNA
Foto: Arhiva

Curtea de Apel Bucuresti motiveaza ca Unicredit Tiriac Bank, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si Casa de Economii si Consemnatiuni nu pot raspunde civil pentru faptele comise de Ioana Maria Vlas, Nicolae Popa si Gavril Batran, deoarece acestia nu au fost angajati ai societatilor respective.

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) arata, in motivarea deciziei din 3 iunie din dosarul FNA, ca niciunul dintre inculpati, respectiv Ioana Maria Vlas, Nicolae Popa sau Gavril Batran, nu a lucrat pentru vreuna dintre cele trei societati.

Mai mult, sustin magistratii, raspunderea putea interveni daca angajatii vreuneia dintre societati ar fi fost trimisi in judecata pentru savarsirea unei infractiuni legate de modul de derulare a contractelor de depozitare in cadrul Fondului National de Acumulare (FNA). CAB mai arata ca prejudiciul in FNA este actual, deoarece nu a fost inca acoperit.

"Instanta apreciaza ca modul de solutionare a actiunii civile in procesul FNA nu este corect, deoarece nu acopera o reparare integrala a prejudiciului cauzat acelor investitori care au achizitionat unitati de fond la o valoare mai mare decat la cea la care s-a raportat instanta de fond, respectiv 15.150 lei pe unitate", se arata in motivare.

Astfel, explica magistratii, partile civile care au investit in FNA si-au pastrat calitatea la acest fond, in prezent ei fiind investitori in cadrul Fondului deschis de investitii Integro. In aceste conditii, Integro a actionat in judecata, in urma cu trei ani, SOV Invest si Banca Comerciala Ion Tiriac, in vederea recuperarii prejudiciului produs prin achizitionarea actiunilor necotate emise de Industrial Export, actiuni care nu aveau valoare si care au fost supraevaluate de societatile care coordonau Fondul National de Acumulare.

Recursul, in septembrie

Tribunalul Bucuresti a admis, in data de 15 noiembrie 2006, actiunea Integro impotriva SOV Invest si Bancii Comerciale Ion Tiriac, care au fost obligate sa plateasca suma de 50.594.409.636,604 lei, reprezentand prejudiciul cauzat prin achizitionarea actiunilor necotate Industrial Export.

Numai ca procesul a ajuns la CAB in apel, unde a fost supendat pana la solutionarea irevocabila a dosarului FNA, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie. Magistratii sustin, in motivare, ca numai in cazul unei decizii definitive si irevocabile se putea discuta despre acoperirea partiala a prejudiciului de catre SOV Invest si Banca Comerciala Ion Tiriac.

Curtea de Apel Bucuresti a mentinut, pe 3 iunie, pedeapsa de 8 ani inchisoare pentru Ioana Maria Vlas, acuzata de inselaciune, insa decizia nu e definitiva.

Inalta Curte de Casatie si Justitie va incepe, pe 11 septembrie, judecarea recursului in dosarul FNA

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#dosar FNA, #Unicredit Tiriac Bank, #CNVM, #cec, #judecare recurs FNA septembrie, #Ioana Maria Vlas , #stiri Unicredit