Nicio echipa romaneasca nu a reusit sa elimine Liverpool in cupele europene

Vineri, 18 Decembrie 2009, ora 18:06
1928 citiri
Nicio echipa romaneasca nu a reusit sa elimine Liverpool in cupele europene

Formatia engleza FC Liverpool, adversara Unirii Urziceni in 16-imile Ligii Europa, a intalnit pana acum de cinci ori echipe romanesti in cupele europene si s-a calificat in urmatoarea faza a competitiei, Petrolul fiind singura care a reusit sa castige un meci in fata "cormoranilor".

Primul adversar din Romania pentru clubul fondat in anul 1892 a fost Petrolul Ploiesti, in primul tur al Cupei Campionilor, sezonul 1966-1967. Dupa un 2-0 pe Anfield Road, gratie unor goluri marcate in ultimele 20 de minute ale partidei, Liverpool, reprezentanta Angliei, campioana mondiala, a trebuit sa se recunoasca invinsa in mansa secunda, cand elevii lui Constantin Cernaianu s-au impus cu 3-1. In fata a aproximativ 20.000 de spectatori prezenti pe stadionul Petrolul, ploiestenii au inscris prin Constantin Moldoveanu, Alexandru Boc si Mircea Dridea, consemand astfel prima si singura victorie de pana acum a unei echipe romanesti in fata celebrei formatii engleze.

Cum in acea perioada golul marcat in deplasare nu conta in cazul unei egalitati dupa dubla mansa, s-a disputat si un al treilea meci, pe teren neutru, pe celebrul Heysel din Bruxelles. Atunci, Liverpool a castigat cu 2-0, calificandu-se in turul secund al competitiei.

Peste numai trei ani, Liverpool avea sa joace din nou in fata unei echipe romanesti, Dinamo, antrenata de profesorul Nicolae Dumitru Nicusor. Pregatita de acelasi Bill Shankley, cel care se afla la carma echipei si in "tripla" cu Petrolul, gruparea engleza a trecut cu 3-0 de ros-albi la 21 octombrie 1970, toate golurile fiind marcate in jumatate de ora. In jocul retur, Dinamo nu a mai reusit sa refaca handicapul, desi a deschis scorul prin Salceanu, jocul incheindu-se la egalitate, scor 1-1.

Urmatorul adversar al "cormoranilor" a fost tot Dinamo, pregatita de acelasi Nicolae Dumitru Nicusor, in sezonul 1983-1984, chiar in semifinalele Cupei Campionilor Europei, atunci cand formatia din Stefan cel Mare ii avea in lot printre altii pe Rednic, Lica Movila, Andone, Augustin sau Ion Marin. Dupa ce in jocul tur, Liverpool a castigat cu 1-0 pe Anfield Road, mansa secunda s-a desfasurat intr-o atmosfera de-a dreptul "incendiara", pe stadionul 23 August in fata a 70.000 de spectatori. Dinamo a fost invinsa cu 2-1, singura ei reusita apartinandu-i lui Orac (39), in timp ce pentru britanici, Ian Rush a inscris o dubla (11, 85). Ajunsa in finala competitiei, Liverpool a si reusit sa castige Cupa Campionilor, pentru a patra oara pana atunci, si ultima oara pana la succesul memorabil din 2005.

In 2000, sortii aveau sa trimita Liverpool pentru a patra oara in Romania, tot la Bucuresti, insa oponentul avea sa fie Rapidul, pregatit de Anghel Iordanescu, chiar in primul tur al Cupei UEFA. Englezii s-au impus cu 1-0 pe Giulesti, dupa un gol marcat de Nick Barmby, insa in mansa secunda, rapidistii au reusit sa faca un meci bun, dar nu obtinut decat o remiza alba, fiind astfel eliminati. La fel ca in 1984, formatia din orasul cu o populatie totala de aproximativ 800.000 de locuitori a ajuns pana in finala, cucerind un nou trofeu european, dupa un meci incredibil in fata celor de la Alaves, incheiat cu scorul de 5-4.

Trei ani mai tarziu, celebra echipa britanica a revenit la Bucuresti de data aceasta pentru a juca impotriva Stelei lui Victor Piturca in turul secund al Cupei UEFA. Primul meci disputat pe arena din Ghencea, in fata a peste 20.000 de fani, a fost dominat clar de ros-albastrii, care au ratat ocazii peste ocazii, dar nu au inscris decat un gol, prin Claudiu Raducanu, in minutul 70, in timp ce Djimi Traore a marcat in minutul 23, care de altfel a fost singurul sau gol pentru Liverpool. In retur, englezii s-au impus cu 1-0 si au reusit sa se califice mai departe.

Per total, Liverpool a jucat 11 meciuri in fata formatiilor romanesti, dintre care a castigat 7, 3 s-au terminat la egalitate, iar o data a pierdut, in 1966, in fata Petrolului. Golaverajul este net in favoarea englezilor, 15 goluri marcate, doar 6 primite, dintre care trei de la prahovenii lui Cernaianu.

Antrenata in prezent de spaniolul Rafael Benitez, vicecampioana Angliei, ajunsa in 16-imile Ligii Europa dupa ce s-a clasat pe locul 3 in Grupa E, la fel ca Unirea Urziceni, va intalni campioana Romaniei intr-o dubla mansa care se va desfasura pe 18 si 25 februarie.

Liverpool este de altfel, alaturi de Manchester United, echipa din Anglia cu cele mai multe campionate cucerite, 18 la numar, ultimul in 1990, iar in alte 12 randuri s-a clasat pe pozitia secunda. Pe plan international, formatia britanica sta la fel de bine, avand in vitrina 4 Cupe ale Campionilor, o Liga a Campionilor, 3 Cupe UEFA si 3 Supercupe ale Europei.

Conform site-ului transfermarkt, specializat in transferurile de jucatori, intreg lotul Unirii Urziceni este cotat la 19 milioane de euro, cu 7 milioane mai putin decat valoarea mijlocasului de la Liverpool, Javier Mascherano, si cu 31 mai putin decat Steven Gerrard. Intreg lotul "cormoranilor" este cotat la 313 milioane de euro, fiind al treilea ca valoare din Premier League, dupa Chelsea si Manchester United.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#echipe romanesti Liverpool, #Unirea Urziceni Liverpool, #Urziceni Liverpool Europa League , #Europa League