Europa impotriva poporului (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 18 Octombrie 2012, ora 16:12
9871 citiri
Europa impotriva poporului (Opinii)

USL nu avea, de fapt, nimic de lansat pe 17 octombrie. Doar PSD reusise sa-si definitiveze, in noaptea dinainte, candidaturile.

Cealalta jumatate din oferta USL e inca incerta, si asa va ramane cel putin pana la sfarsitul acestei saptamani. USL a vrut insa sa transmita un mesaj de forta cu care sa eclipseze congresul popularilor europeni.

Pornind de la principalul sau mesaj de campanie - jos Basescu! - USL a incercat sa creeze o imagine in antiteza subliniata in tuse groase cu toate ocaziile: de o parte, la Palatul Parlamentului, sunt ticalosii de lideri europeni, oamenii lui Basescu, dusmanii poporului, de partea cealalta, e poporul, asuprit de Europa, calcat in picioare de Merkel si Barroso, popor al carui singur aparator, a carui singura speranta este USL. Ei impotriva noastra. Noi impotriva lor. Noi pe stadionul nostru national, noi cu imnul national, noi ca o adevarata echipa nationala impotriva invadatorilor din Palatul Parlamentului. Valuri de nationalism au curs din toate discursurile.

Putine lucruri mai toxice pot exista in politica romaneasca decat acest nationalism agresiv, cu tuse xenofobe din care USL a facut o tema de campanie electorala in Romania europena. USL incita poporul impotriva Uniunii Europene, aceea in care noi am vrut cu cerul si pamantul sa intram, aceea de la care asteptam bani, aceea in care muncesc 3 milioane de romani si de unde ei trimit in tara sume consistente, aceea ale carei reguli refuzam sa le respectam desi ne-am angajat sa o facem.

In aceeasi logica a nationalismului electoral gaunos se inscrie si scrisoarea cu 8 puncte pregatita de Victor Ponta pentru Manuel Durao Barroso, intr-un fel de fronda ridicola, despre care nici macar nu e clar daca a fost sau nu pusa in practica.

Premierul Romanei nu are absolut nicio cadere sa puna conditii presedintelui CE. Unele dintre punctele presupusei scrisori sunt chiar ridicole, cum ar fi debolocarea fondurilor europene, de parca ea nu ar depinde exclusiv de actiunile guvernului. Dar penru electroatul mai needucat, masat preocum oile lui Becali pe stadion, important e ca domnu' Ponta i-a zis-o.

Daca in ceea ce priveste PSD acest tip de mesaj nici macar nu este vreo mare surpriza, in cazul PNL asistam la o prabusire cumplita in derizoriu. Dintr-un paritid european, al carui presedinte era premier in momentul intrarii oficiale a Romaniei in UE, PNL a ajuns un fel de PRM. De la acest mesaj nationalist sulfuros, pana la asocierea unor pesoane ca Gigi Becali, Partidul National Liberal isi asuma tot ceea ce poate fi mai neliberal.

Asadar, USL e cu poporul. Si ce ii pregateste poporului? Manifestarea de pe stadionul national ar trebui sa socheze orice om care a trait macar cativa ani in comunism. USL respinge Romania europeana si promoveaza Romania comunista, cu tuse nordcoreene, caci de acolo a prins Nicoale Ceausescu gustul unor astfel de manifestari.

Aceasta este Romania USL, Romania oamenilor carati la manifestatie cu autocarele, folositi ca masa de manevra intimidanta pentru adversari? Romania oamenilor isterizati si fanatizati, care se uita urat peste gard? Romania cramponata intr-un nume obsesie, care tine loc de proiect, solutie si viziune?

Este o Romanie care ma sperie. O Romanie cu fata intoarsa pe trecut, ramasa fara niciun alt argument in afara de nationalismul frustrat, manipulata de puscariabili, traseisti, impostori si nebuni, o Romanie fara niciun viitor un Europa.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#miting USL lansare candidati, #lansare candidati USL, #miting USL Arena Nationala , #candidati alegeri parlamentare