Politruci ghicitori si analistii samani (Opinii)

Duminica, 13 Mai 2012, ora 09:19
3991 citiri
Politruci ghicitori si analistii samani (Opinii)
Foto: wordpress.com

Imediat dupa Revolutie, destui politicieni, analisti si jurnalisti s-au specializat in futurologie, facand predictii, anticipand evolutii politice ale tarii, ale unor partide si personalitati. Modelul lor nemarturisit era, bineinteles, Silviu Brucan, ideolog cu 6 clase al PCR, un fel de spiritus rector la Scanteia, fost organ de presa bolsevic.

Apoi specia mafaldelor media s-a inmultit peste masura, dominand spatiul public, ca nu mai stii care e politician de anticipatie si care e analist-prezicator, astrolog, zodiacar... Intrucat fenomenul inca produce imense daune informarii corecte si cinstite a cetatenilor, poate fi incadrat in domeniul manipularii. Fiind detectat in toata nimicnicia lui mai ales in Romania, merita sa-i prezentam un scurt memento.

Ai nostri sunt cei mai tari

Ca impatimit al presei de atat amar de ani, n-am putut ramane indiferent la predictii de tipul: FSN si Ion Iliescu vor scoate tara din inapoierea ceausista in 6 luni, tot el fiind prezentat ca providential, carismatic, salvator al Romaniei.

A urmat Contractul cu Romania pe 200 de zile al Conventiei Democratice si al presedintelui Emil Constantinescu: n-au fost schimbari spectaculoase, dar deschiderea internationala si unele decizii au facut imposibila reintoarcerea la vechiul sistem.

Ca propaganda sa atinga limitele josniciei noastre politice, au fost lansati concomitent si vectorii: jos, monarhia! Regele vrea tara inapoi, ca noi sa-i fim iar robi, iar clasa burghezo-mosiereasca sa ne exploateze din nou. Aceeasi anatema fiind aruncata si partidelor istorice PNL, PNTCD si PSDR (Cunescu). Desi autorii se cunosc, pentru aceste marsavii n-a raspuns nimeni.

Unde-s bani, hop si ei

Din 2000 incoace, acesti vizionari au devenit piese de rezistenta ale campaniilor electorale si mediatice. Astfel, alura europeana, gandirea politica si mapa de parcurs ale unor personaje ca Adrian Nastase (2000-2004), Traian Basescu (dupa 2004) si, ultimul pe lista, Mihai Razvan Ungureanu (2012) au devenit bunuri nationale, steaua lor urca spre zenit, viitorul lor neputand fi altcumva decat maret, iar Romania, sub inteleapta lor conducere, se va aseza in concertul marilor natiuni ale Europei si ale lumii!?

De altfel, partidele, coalitiile, miscarile politice sunt ele insesi subiect de anticipatie. Dar ce s-a ales din grozavele proiecte menite sa inalte Romania pe noi culmi? Contrafaceri mediatice gonflate artificial ca Miscarea crestin democrata, Miscarea populara, Alba ca Zapada, Noua Republica... al caror viitor a sucombat odata cu pierderea puterii de catre PDL, ca dovada ca portocalii le erau nasi.

Crin inchina tara

In schimb, Doamne fereste sa ajungem pe mana porumbacului Crin, pregatit sa inchine tara KGB, Uniunii Sovietice si Finantei mondiale, sa ne vanda intereselor straine, chiar daca respectivele entitati sunt povesti. Cu aceeasi constiinciozitate s-a lucrat la matrasirea unor lideri importanti ai fostei Opozitii, fie cu dosare instrumentate de procurori, fie prin linsaj mediatic controlat de ofiterii de presa.

Tehnica mostenita de la fostele servicii de propaganda ceausiste, de la Securitate si DIE e mereu vie. Semn ca nimic nu s-a schimbat, nimic nou nu se invata. Fireste, ea face parte din recuzita serviciilor de manipulare de cand e lumea, dar ni s-a spus ca suntem cetateni liberi...

Intrucat fenomenele de mai sus ne mentin intr-o stare de inapoiere perpetua, iar vanzatorii de iluzii, manipulatorii folosesc un intreg arsenal mediatic in batalia politica, nu cred ca vreo putere politica va putea merge mai departe daca nu da in vileag si nu condamna astfel de practici.

Cand scapam de politicieni mincinosi?

In spatele fiecarei facaturi mediatice esuate intr-o perioada oarecare de timp s-a aflat - se afla mai mereu un autor cunoscut, o celebritate in domeniu care n-a raspuns niciodata pentru faptele sale. In majoritatea situatiilor s-a actionat la ordinul unor lideri politici marcanti, cu concursul unor proprietari de ziare si televiziuni, de obicei fara rating, intretinute tocmai in acest scop.

A sosit vremea unor feedback-uri, a unei analize temeinice a aventurierilor si a prezicatorilor mincinosi din mass-media, care au vandut, vand si intretin in continuare iluzii. Noi avem nevoie de sperante. E timpul ca adevarul sa vorbeasca, iar manipulatorii sa taca. Altfel ramanem mereu la coada Europei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#politruc manipulare prezicator minciuna, #inapoiere cetatean liber democratie politica , #Crin Antonescu