USL a plecat cu aceeasi idee de la Cotroceni - vezi ce a discutat

Luni, 06 Februarie 2012, ora 17:58
3687 citiri
USL a plecat cu aceeasi idee de la Cotroceni - vezi ce a discutat
Foto: TVR Info

Reprezentantii Uniunii Social Liberale, Crin Antonescu, Victor Ponta si Daniel Constantin, i-au cerut presedintelui Traian Basescu demisia, dar si declansarea alegerilor anticipate.

"O intalnire scurta, destul de clara, i-am comunicat domnlui Basescu pozitia noastra. I-am spus ca, din punctul nostru de vedere, cea mai buna rezolvare a crizei politice ar fi ca dupa pasul inainte al domnului Boc si domnia sa sa demisioneze. A spus ca nu demisioneaza acum, cand a demisionat si domnul Boc.

Am discutat cum vedem noi rezolvarea crizei politice pe chestiunea guvernamentala - am vorbit de solutia alegerilor anticipate, solutie democratica (...)e o solutie din punctul nostru de vedere cel mai putin costisitoare, cea mai solida, care confera urmatorului guvern forta, legitimitatea unui vot proaspat, recent, asta e solutia pe care mergem", a declarat presedintele PNL, Crin Antonescu.

El a asigurat ca USL nu va sustine niciun guvern politic propus de presedintele Traian Basescu.

"I-am spus ca daca nu e hotarat sa demisioneze si participa conform atributiilor constitutionale la incercarea de solutionare a crizei, sa ne spuna daca actioneaza in sensul in care o mare parte a societatii ii cere sa actioneze - alegeri anticipate doar pentru Parlament sau va folosi aceeasi coalitie majoritara de oameni care azi si-au declarat falimentul, din punct de vedere politic si moral.

Punctul de vedere al presedintelui - nu avem timp de anticipate, inseamna instabilitate, trebuie sa gaseasca o majoritate guvernamentala - l-am asigurat ca nu intram in aceste combinatii, ca votul nostru va fi intotdeauna in conformitate cu ce am anuntat, alegeri anticipate, ca nu vom vota un guvern care sa castige timp in detrimentul Romaniei pentru actuala coalitie de la putere. Nu s-a propus altceva din partea presedintelui si nu e din partea noastra altceva acceptabil", a adaugat Antonescu.

Am vrea nou Parlament in iunie

Presedintele PSD, Victor Ponta, a sustinut si el varianta organizarii alegerilor anticipate, spunand ca in iunie Romania ar putea avea un nou Parlament.

"A fost o intalnire strict formala - am reusit sa reluam o explicatie pe care m-am simtit dator sa o ofer - 2012 e un an extrem de dificil, cu mari amenintari economice. O tara ca Romania care are o criza politica suprapusa pe criza economica si sociala are nevoie de rezolvarea crizei politice in cat mai scurt timp. Ar inseamna ca in iunie Romania ar avea un nou Parlament ales si din luna iulie putem sa luam toate masurile care se impun ca Romania sa nu esueze. Un an 2012, cu un Guvern al unei coalitii din ce in ce mai fragile, cu negocieri politice poate pana in 2013 inseamna un an pierdut, un an cu instabilitate. Decizia ii apartine, din pacate, presedintelui Romaniei. O decizie responsabila e ca in iulie sa terminam ce tine de batalia politica si sa avem Parlament si alesi locali legitimati de vointa poporului", a afirmat si Ponta.

Presedintele PC, Daniel Constantin a spus, in incheiere, ca "presedintele ne-a aratat ca nu se dezice de rolul de jucator si va incerca sa formeze un guvern poate politic, poate de tehnocrati - din informatiile pe care le avem, incearca sa ademeneasca acest guvern cu un mandat de un an de zile".

La intrebari, Crin Antonescu a facut cateva ironii, spunand ca nu stie ce inseamna sa deschide dialogul cu alte forte politice- "parca am deschide focul" si ca seful misiuniii FMI, Jeffrey Franks, ar putea participa la noile alegeri daca ia cetatenie romana.

Emil Boc a demisionat

Premierul Emil Boc a anuntat luni ca a decis sa depuna mandatul Guvernului, urmand ca presedintele Traian Basescu sa nominalizeze, dupa consultarile de la Palatul Cotroceni, un alt premier.

"Am luat decizia de a depune mandatul Guvernului", a anuntat Emil Boc la finalul unei scurte sedinte de Guvern, precizand ca a luat aceasta hotarare "pentru a detensiona situatia politica din tara, dar si pentru a nu pierde ceea ce romanii au castigat cu atatea suferinte".

Emil Boc si tot Guvernul si-au dat demisia

Presedintele Traian Basescu l-a numit pe ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, in functia de premier interimar.

Numele noului sef al Guvernului e asteptat sa fie anuntat luni seara, de catre seful statului, dupa incheierea consultarilor cu partidele parlamentare.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Antonescu Basescu demisie anticipate, #USL consultari Basescu anticipate , #Crin Antonescu