Cat credeti ca mai rezista PC in USL? - Sondaj Ziare.com

Joi, 06 Octombrie 2011, ora 18:43
4451 citiri
Cat credeti ca mai rezista PC in USL? - Sondaj Ziare.com
Foto: Arhiva

Partidul Conservator si-a incordat muschii saptamanile astea, dar nu s-a ales cu nimic. Dimpotriva. A pierdut un deputat de marca, pe Tudor Ciuhodaru, si s-a facut de ras in fata partenerilor din uniune, impingandu-l fara niciun rost pe Cristian Popescu Piedone sa candideze la Primaria Capitalei.

Rezumand tot ceea ce s-a intamplat in ultimele zile, putem spune ca PC a facut valuri, dar nu s-a ales cu nimic.

La imparteala judetelor intre PSD si ACD, la inceputul lui septembrie, Partidul Conservator a primit o singura candidatura la sefia Consiliului Judetean, la Maramures, si cinci primarii cu sanse infime de castig, Targoviste, Deva, Arad, Sibiu si Piatra Neamt. Ce candidat ar putea sa arunce PC in lupta cu Klaus Iohannis, de exemplu?

Sigur, mai primise, sub cuvant de onoare, si acordul pentru o candidatura paralela la primaria Iasiului, pentru care PC il antrenase pe medicul Tudor Ciuhodaru. Nu a fost sa fie, insa, pentru ca liderii PSD si PNL ieseni s-au opus cu indarjire. Asa ca jocurile s-au inchis si la Iasi pentru PC. Gheorghe Nichita (PSD) ramane unicul candidat al USL la primaria Iasiului, iar Tudor Ciuhodaru, dupa o foarte scurta independenta, de cateva ore, a trecut in barca UNPR.

PNL Iasi, pregatit sa faca si "compromisuri dureroase" daca Ciuhodaru nu cedeaza

Relu Fenechiu propune scoaterea PC din USL

Tudor Ciuhodaru dezvaluie motivul plecarii din PC

Un alt episod din "zbaterea" PC l-a avut ca protagonist pe primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. Nemultumit ca cei doi co-presedinti USL, Victor Ponta si Crin Antonescu, l-au anuntat pe Sorin Oprescu drept candidat la Primaria Capitalei fara sa il consulte, liderul PC Daniel Constantin a iesit intempestiv cu o declaratie de presa care i-a lasat pe toti cu gura cascata: PC va avea propriul candidat la Primaria Capitalei, in persoana lui Cristian Popescu, si va avea candidati proprii aproape in intreaga tara.

PC merge singur in alegerile locale si nu il sustine pe Oprescu

Luat prin surprindere, Piedone a reactionat prompt. Printr-un comunicat de presa a anuntat sec ca nu candideaza decat la Primaria Sectorului 4, iar la scurt timp si-a anuntat demisia din toate functiile detinute in PC, ramanand simplu membru. Mai mult, el a cerut convocarea unui congres extraordinar al PC la care si-a propus sa il inlature pe Daniel Constantin de la sefia partidului.

Piedone contesta conducerea PC: Vrea alegeri in urma carora sa preia sefia partidului

Asteptata cu nerabdare, sedinta de marti a conducerii PC nu a adus nimic nou, chiar daca s-a inregistrat o premiera: participarea presedintelui fondator, Dan Voiculescu. Se pare ca acesta ar fi uzat de toata autoritatea sa in partid pentru a-l opri pe Piedone sa demisioneze din PC dand astfel o noua lovitura partidului.

Voiculescu a convins PC sa-l ierte pe Piedone, dar primarul e privit cu suspiciune de unii colegi

Pana la urma apele par sa se fi linistit, dar tragand linie si facand o socoteala, putem spune "mult zgomot pentru nimic".

Situatia a fost corect schitata de Miron Mitrea, coordonatorul campaniei PSD Bucuresti.

"In ceea ce priveste PC-ul, cred ca ei nu se simt foarte bine in pozitia in care se afla. Nu imi pot explica de ce. Am vazut modul in care au discutat candidatura lui Sorin Oprescu, modul in care l-au scos in fata pe Cristian Popescu-Piedone, modul in care a reactionat atunci, faptul ca si-a dat demisia din toate functiile, nu mi-e clar ce se intampla acolo", a declarat Mitrea pentru Ziarul Ring.

Mai mult, acesta s-a aratat increzator ca primarul Cristian Popescu-Piedone va castiga sefia PC, in cazul in care chiar se va organiza un congres al partidului, asa cum i s-a promis edilului de la sectorul 4.

"Eu sunt convins ca da. Daca in PC sunt oameni care vor sa faca politica, trebuie sa il aleaga pe el presedinte. Are mult mai multa forta decat Daniel Constantin. Pentru PSD ar fi bine ca Piedone sa fie seful PC. Piedone este un om special in politica, nu este venit de ieri", a spus Miron Mitrea.

Ramane de vazut ce miscari politice va face in continuare PC si cu ce efect. Singurul atu major al conservatorilor ramane trustul de presa al lui Dan Voiculescu. Acesta, spun analistii, nu poate face mult mai mult rau decat a facut deja actualei puteri, in schimb, o intoarcere a armelor ar putea face foarte mult rau PSD si PNL, lucru deja demonstrat intr-o emisiune a Gabrielei Vranceanu Firea, in care Victor Ponta a fost tratat ca un democrat-liberal.

Este posibil ca PC sa isi fi invatat lectia si sa stea cuminte, de acum incolo, in banca lui, mai ales ca Dan Voiculescu le datoreaza liberalilor scaunul sau de vicepresedinte al Senatului, pozitie pe care numai ei i-o pot retrage.

Dar este posibil si ca PNL, sub un pretext sau altul, sa incerce la un moment dat sa scape de aceasta povara suplimentara, PC, cu care PNL va trebui sa imparta candidaturile nu numai la alegerile locale, ci si, cel mai probabil, la cele legislative.

Ziare.com te invita la dezbatere si la vot: Cat credeti ca mai rezista PC in USL?

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
Plângere penală împotriva lui Cristian Popescu Piedone. Candidatul la Primăria Capitalei, acuzat de delapidare
Plângere penală împotriva lui Cristian Popescu Piedone. Candidatul la Primăria Capitalei, acuzat de delapidare
USR a anunțat marți, 26 martie, că a depus plângere penală împotriva primarului Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, pe care îl acuză de delapidare și abuz în serviciu. Potrivit...
#Partidul Conservator, #Cristian Popescu Piedone, #Daniel Constantin, #PC USL , #Partidul Conservator