Voiculescu, stapanul jocului (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 14 Februarie 2014, ora 12:48
8125 citiri
Voiculescu, stapanul jocului (Opinii)

"Am avut unele framantari zilele trecute, de fapt toata saptamana am avut o precupare legata de USL. Acum m-am linistit si vreau sa comunic tuturor ca USL nu se va rupe. USL va ramane in continuare pentru a duce la indeplinire proiectul politic inceput acum trei ani de zile", ne-a anuntat Dan Voiculescu pe blogul sau.

Cel mai probabil are dreptate. Cred ca nici PSD, nici PNL nu sunt dispuse deocamdata sa faca pasul cel mare si sa riste decontul electoral inevitabil pe care el il presupune. Munitia e amorsata, dar nu stiu daca va fi totusi detonata.

In plus, pentru Crin Antonescu exista un risc chiar mai mare, ruperea partidului, pe falia Rusanu-Chitoiu. Sa nu uitam ca, tehnic, dl. Chitoiu este inca ministru de Finante, cat timp Victor Ponta nu a semnat demisiile.

Asa ca am putea asista la un fel de criza a rachetelor din Cuba in politica romaneasca.

Dar mesajul lui Dan Voiculescu nu cred ca era destinat linistirii emotiilor electoratului. Mai degraba cred ca a fost cel mai puternic mesaj de forta transmis in aceasta perioada. Mesajul celui care face jocurile si a tinut sa sublinieze apasat acest lucru.

Dl. Voiculescu nu are nicio calitate oficiala in care sa anunte ruptura sau impacarea in USL. Teoretic nu are nicio treaba cu USL, nefiind presedintele PC. Practic, insa, Dan Voiculescu a venit peste capetele infierbantate ale liderilor celor doua partide mari din USL si a transmis transarea jocului din pozitia de patriarh al USL.

Si adevarul, oricat de detestabil pentru multi, este ca Dan Voiculescu este in acest moment stapanul jocului politic din USL, in primul rand datorita sau din cauza (fiecare o ia cum simte) influentei uriase a Antenelor, devenite un jucator mai puternic decat oricare dintre partidele din USL care, pe rand, i-au mancat din palma dupa cum le-a dictat interesul.

Crin Antonescu se plange acum ca PNL ar urma sa fie pus pe picior de egalitate cu PC, ceea ce ar fi inacceptabil. "Ne facem ca va credem ca sunteti partid. Daniele, stai pe scaun langa noi", spune ironic liderul PNL.

Dar PC era partid cand PNL a infiintat impreuna cu el Alianta de Centru Dreapta, devenita apoi parte a USL? Era partid cand practic liberalii l-au tractat in Parlament?

Pe atunci, Crin Antonescu incerca sa gaseasca toate justificarile pentru frecventabilitatea PC si a lui Dan Voiculescu. I-a mancat Crin Antonescu din palma?

PSD a fost tradat nu o data de PC. Cel mai grav in 2004, cand "solutia imorala" a permis aparitia Guvernului Tariceanu trimitandu-i pe sociali democrati intr-o greu de digerat opozitie, desi, de facto, obtinusera cel mai mare scor in alegeri.

Relatia dintre PC si PSD in era Ponta a fost destul de tensionata. In februarie 2011, Victor Ponta era umilit in studioul Antenei 3 de Gabriela Vranceanu Firea care l-a catalogat drept "neprofesionist si plin de frustrari". In 2010, Victor Ponta spunea ca "Vintu, Voiculescu si Basescu sunt oameni ai trecutului".

Dupa semnarea pactului de coabitare, Voiculescu il suspecta pe Victor Ponta de fraternizare cu inamicul, iar Victor Ponta se jura ca nu fraternizeaza nici cu presedintele, dar nici cu Dan Voiculescu.

Si iata-l acum pe Victor Ponta cum ia PC in barca europarlamentarelor, cu tot cu omul trecutului si in numele fraternitatii impune un post de vicepremier pentru conservatorii cu procente confidentiale. Ii mananca din palma lui Felix?

De fapt, tot ce nu i-a iesit lui Dan Voiculescu, adica demiterea presedintelui si acapararea Justitiei, a fost salvat de presiunea occidentala imposibil de respins pentru un guvern care nu vrea sa isi asume totusi scoaterea Romaniei de pe orbita euroatlantica.

In rest, Felix face jocurile puterii din Romania dupa cum ii convine folosindu-se de "gaza" care ii e mai utila in momentul respectiv. Si tine sa afirme apasat acest lucru.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Voiculescu USL, #Voiculescu Ponta, #Voiculescu Antonescu , #Partidul Conservator