Cum sa fie USL incredibil de credibila (Opinii)

Joi, 30 Iunie 2011, ora 19:01
3184 citiri
Cum sa fie USL incredibil de credibila (Opinii)
Foto: Evenimentul Zilei

Imaturi. Superficiali. Fara experienta. Neseriosi. Etichete lipite de Traian Basescu liderilor USL, Crin Antonescu si Victor Ponta. Asta pe langa criticile venite din multe parti pentru programele lor de guvernare pe diferite domenii.

Din fericire pentru USL si liderii sai, exista o modalitate incredibil de usoara de a le contra. De a-i da peste nas lui Traian Basescu. Care e asta? Ei bine, e vorba de ceva concret. Nu de un anumit lucru din programele sale, ci de ce ar trebui sa faca liderii USL. Adica sa fie concreti.

Spre exemplu, atunci cand critica politizarea. Spui ca administratia e politizata si ar trebui facuta depolitizarea? Foarte bine, atunci spune ceva clar. Adica, "daca venim la guvernare, depolitizam toate functiile pana la nivel de director".

Alt exemplu? Critici acordarea de bani la primarii, pentru criterii politice? Ai antidotul perfect. Spune ca, in maxim trei luni de cand ajungi la guvernare, dai o noua lege, prin care stabilesti clar criteriile pe care se acorda fondurile. Criterii de marime, populatie si viabilitatea lucrarii. Fara sa se tina seama de culoarea politica a edilului. Si exemplele pot continua. E foarte, foarte simplu.

Cu alte cuvinte, USL trebuie doar sa spuna asta. Ce va face, dar mai ales CUM o va face. Clar, precis. Nu doar sa spuna "jos Basescu, jos Boc". Sau "hotii si incompetentii". Generalitati. Pentru ca, asa, vom sti exact ce vom vota. Sau nu.

USL enunta ce, dar nu si cum

Programele USL, pe care vrea sa le aplice daca ajunge la guvernare in 2012, sunt foarte frumoase. Ca si enunturi. Problema e ca, de multe ori, nu merg mai departe de atat.

Sa ne uitam la programul economic. Promit o colectare a veniturilor la buget de 38%. Enorm, daca tinem cont ca niciun guvern postdecembrist nu a reusit sa se apropie cu mai mult de 6% de aceasta cifra. Economistii, chiar si cei apropiati USL, cad de acord ca e practic imposibil. Iar in aceeasi categorie intra si masurile de crestere a ajutoarelor sociale, in paralel cu scaderea taxelor.

Pe Agricultura, la fel. O treime din program nu e program, e critica la PDL. Celelalte doua, insiruiri de ce vor face.

Din toate aceste lucruri lipseste ceva. Cum o vor face. Cum le vor realiza. Nu ce promit, ci CUM fac e important. De asta USL trebuie sa fie concreta. Poate? Cam greu. Ambiguitatea pe care o manifesta acum in propuneri nu e intamplatoare.

Explicatiile sunt mai multe. In primul rand, cand esti ambiguu, e mai usor sa atragi electoratul. Si sa te feresti de critici. Poti sa mergi in orice directie vrei tu, poti sa spui ca e interpretabil, poti sa fii cat de populist vrei tu. Poti face o campanie electorala excelenta, ca doar nu avem atatia alegatori care sa disece si sa vada ca sunt propuneri generaliste.

Apoi, mai e un al doilea motiv. Poate cel mai important. Cei din conducerea USL stiu un lucru foarte clar. Sursa puterii lor e teritoriul. Organizatiile. Baronii pe care-i blameaza toata lumea. Afaceristii care se invart in jurul lor. Si primarii. Ei aduc voturi. Lor trebuie sa le dai doua lucruri. Functii pentru oamenii lor si bani. Bani cand au nevoie, indiferent daca ii merita sau nu.

Or...daca faci o lege a repartizarii banilor catre teritoriu care sa dea banii pe merit, e clar ca o parte din primarii tai au de pierdut. Cel mai bine sa ramana asa. Nereglementat clar, ca sa poti sa dai cui vrei banii. Asta intelege si PDL, asta intelege si USL. Din nou, e greu sa le tai banii oamenilor de care depinzi.

La fel si cu depolitizarea. Vrei depolitizare? Propune, foarte clar, o lege prin care cea mai mare parte a functiilor din stat se ocupa prin concurs. Dar nu orice concurs, nu orice competitie usor de mascat, asa cum e acum pentru atatea si atatea functii. Nu. Cu criterii mai clare si cu supraveghere mai dura decat la BAC-ul lui Funeriu.

Mai vrem altele? Critici firmele de casa ale PDL ca iau toate licitiatiile? Foarte bine. Atunci propune tu o lege cristal. O lege corecta a achizitiilor publice. O lege ca-n Vest. E simplu ca buna ziua. Nu? Da, dar atunci nu doar firmele PDL vor avea de pierdut. Vor avea de pierdut firmele USL, daca ajunge la putere. Si firmele USL din judetele pe care le conduce.

Mai bun decat PDL?

Vrea USL sa fie altfel decat PDL. Vrea sa fie mai bun? Atunci sa vina cu lucrurile astea. Sa vina cu lucruri concrete si curate, pe toate domeniile. Sa fie inversul a ceea ce critica. Sa propuna reguli, nu doar sa spuna "noi nu vom fura". Pentru ca vor fura, asa cum fac toate partidele atunci cand se poate.

E in stare USL sa faca toate lucrurile astea? Sa le taie macaroana baronilor? Sa faca niste masuri corecte, mai ales cand vine vorba de banii publici? Pana acum, n-a aratat. A dat doar vorbe goale. Nu s-a angajat la curatenie.

A, face toate astea? Vrea sa fie concreta si sa faca o Romanie mai curata? Cu asta si cu o curatire a limbajului de mocirla al liderilor sai, se poate asigura de cel putin un vot in plus. Si de castigarea alegerilor, fara discutie. Zdrobitor.

Daca nu, inseamna ca USL e ca o minge prea umflata. Superficiala si goala. Pentru ca USL s-a construit pe un singur lucru. Pe antagonismul fata de Traian Basescu. Pe valul de nemultumire creat de masurile extrem de dure pe care le-a propus, anuntat, sustinut seful statului si le-a implementat Guvernul. Doar pe asta.

Ceea ce inseamna ca are toate sansele sa scada, pe masura ce se apropie alegerile. Si sa rateze marele lor obiectiv - peste 50% din mandatele parlamentare, care le-ar da dreptul sa dea premierul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#credibilitate USL, #propuneri USL, #depolitizare USL , #PDL