Ponta si Antonescu, atacati la Constitutie in plenul PE

Marti, 16 Aprilie 2013, ora 08:36
4315 citiri
Ponta si Antonescu, atacati la Constitutie in plenul PE
Foto: ebasescu.ro

Revizuirea Constitutiei din Romania a ajuns subiect de dezbatere in Parlamentul European dupa ce Cristian Preda si Elena Basescu, ambii de la PDL, au decis sa critice initiativele USL de la Bucuresti in acest sens.

Eurodeputatul Cristian Preda a intervenit, luni, in plenul forului european, pentru a vorbi despre revizuirea "secreta" si "personalizata" a Constitutiei, declansata de USL.

"In Romania, premierul Ponta a initiat, impreuna cu presedintele Senatului, populistul Antonescu, o revizuire constitutionala", si-a inceput Preda discursul, autocitat pe blogul personal.

In continuare, autointitulatul reformist din PDL arata care sunt "trei sunt trasaturile" acestei revizuiri.

"Prima e caracterul secret. Accesul presei la discutii a fost interzis, sub pretextul ca o dezbatere deschisa inseamna "circ". Doisprezece ONG-uri prestigioase au solicitat pe 28 martie ca procesul sa fie transparent, intrucat puterea de la Bucuresti nu accepta o "consultare publica extinsa".

A doua trasatura a revizuirii e caracterul ei personalizat. Premierul socialist a explicat ca revizuirea trebuie facuta pentru ca noua Constitutie sa prevada ca el va participa la lucrarile Consiliului European, si nu presedintele Basescu, cu care Ponta se afla in conflict", a spus Preda in PE.

Pedelistul acuza USL si ca modificarile la legea fundamentala sunt menite "a consacra o ambitie personala", ceea ce este "o sfidare a domniei legii".

In plus, eurodeputatul Preda mai sustine ca "procesul de revizuire e programat sa dureze doar cateva saptamani. Dupa elaborarea unor asa-numite "teze", cele doua camere ar urma sa voteze urgent modificarile dorite de majoritatea de 70% detinuta de guvern in Parlament".

"Elaborare secreta, revizuire orientata de un interes strict personal, vot in mare viteza: procesul constitutional din Romania e contrar principiilor unui stat de drept", conchide Cristian Preda.

EBa spune NU dictaturii parlamentare

La randul sau, Elena Basescu a sustinut un discurs in PE in care si-a exprimat dezamagirea fata de modalitatea de revizuire a Constitutiei.

In alocutiunea postata pe Twitter, EBa i-a acuzat pe liderii USL ca "vor sa ignore vointa poporului, exprimata foarte clar prin referendumul din anul 2009, adica reducerea numarului de parlamentari la 300 si crearea parlamentului unicameral.

Precizez ca acest referendum a fost validat de Curtea Constitutionala. Sper ca actualul Guvern sa nu impuna prin forta procentelor din Parlament o Constitutie care sa nu respecte vointa poporului si standardele europene", a declarat mezina presedintelui de la tribuna PE.

EBa a continuat si l-a acuzat pe presedintele PNL ca din postura sa, "cocotat in varful comisiei parlamentare de revizuire a Constitutiei", "isi doreste o Constitutie care sa-i serveasca propriilor interese", avand in vedere ca este candidat la prezidentiale.

In final, Elena Basescu a mentionat ca si-a dorit prin acest discurs sa traga "un semnal de alarma" si sa spuna "'Nu' dictaturii parlamentare".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Preda ataca Ponta Antonescu, #PDL ataca USL Parlamentul European, #PDL Constitutie Parlamentul European , #PDL