Programul economic al USL, asemanator cu al Puterii si ca propuneri, si ca probleme

Duminica, 29 Mai 2011, ora 21:26
3717 citiri
Programul economic al USL, asemanator cu al Puterii si ca propuneri, si ca probleme
Foto:aser.ro

Fostul ministru de Finante Daniel Daianu considera ca programul economic lansat cu fast de liderii Uniunii Social Liberale (USL) seamana destul de mult cu cel al Coalitiei de guvernare, atat ca propuneri, cat si ca probleme, la nivel de aplicare a masurilor incluse.

Daianu a explicat, pentru Ziare.com, ca printre principalele probleme se numara aceea ca nu exista si niste evaluari si analize de impact, masurile fiind chiar laudabile daca sunt scoase din context, insa neaplicabile daca se raporteaza la actualul mediu economic intern si international.

"Sentimentul meu este ca un asemenea program ar fi trebuit sa fie insotit si de niste evaluari, atunci cand unele obiective au efecte contradictorii in ceea ce priveste veniturile bugetare - analiza de impact lipseste. In acest program se vorbeste de 2014, insa faptul ca au introdus anul 2014 arata ca isi dau seama de riscurile de a pune in aplicare un program care nu e cifrat prin prisma impactului", a declarat Daniel Daianu pentru Ziare.com.

USL si-a anuntat programul economic: Un milion de joburi noi si taxe mai mici

Economistul atrage atentia asupra faptului ca nu este luat in considerare un factor extrem de important - cel care a declansat si a dus la adancirea crizei in Romania.

"Al doilea aspect tine de o analiza privind cauzele crizei si carentele modelului de crestere economica din Romania. Asta e valabil si pentru programul Coalitiei de acum. Un minus al analizei pe care o face si programul Coalitiei de acum si a acestui program e ca nu se incepe analiza masurilor preconizate cu constatari legate de ce suntem unde suntem. De pilda, problema datoriei care a explodat la noi dupa 2008, trebuie sa spunem ca principala cauza a exploziei datoriei publice tine de modelul de crestere economica, nu de executiile bugetare.

Noi am avut un model de crestere economica nesustenabil. Nu se ilustreaza ce spun eu acum. In 2005-2008 nu am avut o crestere masiva a datoriei publice, am avut o crestere a sectorului privat si mai cu seama a datoriei externe. Am avut un model de crestere bazat pe imprumuturi ale sectorului neguvernamental si cu investitii facute destul de aiurea. Cand ne-a izbit criza, activitatea economica a implodat si deficitul bugetar s-a cascat brusc si brutal.

Un asemenea program economic trebuie sa porneasca de la o realitate - ca am avut un model de crestere economica cu mari carente, ca am avut un spatiu fiscal destul de limitat, ca am pus si benzina pe foc, am avut o politica pro-ciclica, toate acestea au contribuit la recesiunea mai mare in Romania, cand ne-a lovit criza, decat in alte tari", a mai spus Daianu.

Foarte, foarte mult optimism

Daniel Daianu crede ca e bine ca USL isi propune cresterea incasarilor bugetare de la 32 la 38%, insa considera ca ar fi extrem de greu sa reuseasca asa ceva sau macar sa se apropie de cifra.

"E foarte bine ca isi propun asa ceva, asa cum ar trebui sa-si propuna si actuala coalitie. Ei vorbesc despre venituri bugetare, trebuie sa avem in vedere ca sunt venituri fiscale si non-fiscale. In mod normal, noi ar trebui nu sa luam media Uniunii Europene, ar trebui sa luam ceea ce este comun tarilor din Europa centrala si de Rasarit, chiar de la nivelul cel mai de jos. Ar trebui sa ajungem la 33-34. Asta ar trebui sa ne propunem", a declarat economistul, pentru Ziare.com.

"Unde vad problemele - in primul rand, intr-adevar, nu vad studiile de impact. Ei spun ca e un temei de dialog, ca pornesc cu asta si vad ce-o sa iasa. Doi, nu este clar cu aceste scaderi de impozite - ei vor sa introduca si un element si de echitate, ceea ce nu este rau. Echitatea, acest fairness, in engleza, e un element de care o tara are nevoie, nu poti sa nu te gandesti la asa ceva. Insa nu vad evaluarile. Nu mi-e clar la ce se refera".

"Daca, de pilda, am creste incasarile in primul an de guvernare, prin reducerea incasarii, nu as merge pe 'reduc, stimulez, si vad ce se intampla'. O hiba a acestui program e ca nu se contextualizeaza, nu se tine cont de contextul international, de faptul ca peste tot in Europa si in lume avem o problema a datoriilor suverane, ca mediul international e mult mai putin prietenos executiilor bugetare expansioniste, o sa avem o problema sa accesam pietele financiare.

Ar trebui ca un asmenea program sa emita o judecata despre procesul de consolidare bugetara din Romania. Daca asa stau lucrurile, cum zic eu, esti foarte atent cu calendarul masurilor pe care le introduci si conditionezi masurile de relaxare fiscala (...) Pe masura ce avem succes, imi permit sa acord deductibilitati oamenilor, asa trebuie facut. Incolo, sunt aspectele comune".

"Analiza lor nu e cifrata. Nu e. Din ce am inteles de la ei, de abia vor o dezbatere, e un program care nu e insotit de cifre".

Asemanarea cu programul Guvernului

Daniel Daianu crede ca programul USL are multe in comun cu programul Guvernului, mai ales prin faptul ca in ambele parti a lipsit o dezbatere despre schimbarea modelului de crestere economica nesustenabila care ne-a dus intr-o criza atat de profunda.

"Eu spun ce a lipsit analizelor si de o parte si de alta. N-a avut-o nici programul Coalitiei. De aia au si gresit cu prognozele pe care le-au avut (...) Critica modelului de crestere n-a fost facuta nici de o parte, nici de alta".

"Exemplu unde au lucruri comune - de pilda, nu privatizezi totul in sectorul public. Nici Coalitia de guvernare, nici USL nu cad intr-un fundamentalism - 'solutia facila, privatizam totul'. Nu e asa, privatizam managementul. Va mai dau un exemplu, o chestiune comuna. Am vazut ca ei isi propun sa mareasca jocul economic al Eximbank si al CEC. E foarte bine, CEC-ul ala de doi ani de zile nu a facut nimic. Nu trebuia sa stam sa intrebam Comisia. Capitalizarea trebuia facuta. Asta e o masura buna. O alta masura, absorbtia fondurilor, sunt deziderate, dar le gasim si intr-o parte si in alta".

"Ce lipseste si acestui program, si analizei pe care il fac cei de la Guvern e ca programele trebuie sa porneasca de la cateva constatari - hibele modelului nostru de crestere economica. Noi nu am facut o analiza. Doi - faptul ca nu am inteles ca trebuie sa recurgem la masuri, Isarescu vorbeste de masuri neortodoxe. Trei - ca nu mai avem parghii economice, am renuntat total la politica industriala. Nici analiza asta nu s-a facut. Implicit, rezulta si la Coalitie si la USL".

"Programale sunt apropiate, cititi cu atentie", a conchis Daniel Daianu.

Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
#Daniel Daianu program USL, #Daianu program economic USL, #program economic USL, #Daniel Daianu model crestere , #PDL