Unde merge PDL? (Opinii)

Luni, 11 Iunie 2012, ora 08:10
8569 citiri
Unde merge PDL? (Opinii)

In mod normal, Uniunea Social Liberala va dori nu numai sa-si conserve scorul obtinut la locale, ci sa-l imbunatateasca. Avand in vedere faptul ca are si guvern, misiunea pare usoara.

Asa cum a gasit puterea portocalie resurse financiare sa alimenteze proiectele primarilor si presedintilor sai de consilii judetene, o va face si Victor Ponta pentru activistii USL instalati in functii. Mai ales ca are sub ochi indicatori macroeconomici mai veseli decat cei la care privea si se ingrozea Emil Boc, nevoit sa tunda cheltuielile bugetare pentru a stabiliza economia.

Mai ramane sa stearga din amintirea ultimei luni gafele copilaresti (minim) sau ticaloase (maxim) in promovarea cadrelor si sa nu faca altele. Ceea ce imi vine greu sa cred, deoarece la aceasta ora - dar si in cele ce vor urma - liderii USL vor fi atat de sedusi de reusita lor incat s-ar putea sa neglijeze sa fie prudenti.

Pe de alta parte, PDL si-a atins targetul: 25 la suta din voturi - in momentul cand scriu nu ma bazez decat pe intuitie. In cazul in care calculele strategice ale lui Vasile Blaga si Adriean Videanu nu ajung in gard, faptul ca unu din patru alegatori a stampilat candidatii PDL va reprezenta prima caramida pentru la toamna, cand victoria acestei formatiuni va fi ca USL sa nu atinga 50 la suta plus un vot.

Este greu de crezut ca la alegerile parlamentare vom avea parte de o mobilizare mai mare la urne, prin urmare tot ceea ce trebuie sa faca PDL este sa toace marunt Puterea, sa-i smulga zece procente.

Pare imposibil, si sa va spun de ce am acest sentiment. Locomotivele democrat-liberalilor ar fi urmat sa fie primarii si presedintii de consilii judetene. Cum, insa, atat in cifre absolute, cat si in procente, USL pare sa devenit vioara intai, va fi teribil de dificil ca ostenii care au pierdut sa fie remobilizati sa traga dupa ei niste puturosi.

Exista si o mare necunoscuta: in ce masura vor reusi strategii portocalii sa priceapa ce a insemnat acest vot negativ masiv. Cat din el reprezinta efectul masurilor de austeritate, cat poate fi pus pe seama unor nesimtiti de la varful partidului sau a unor comunicatori imbecili, in ce masura a contat faptul ca galeria pesedista de beneficiari de contracte din bani publice a fost inlocuita, pe coordonate identice, ce una pedelista.

Sondajele si focus-grupurile le vor da in mare masura raspunsul, insa daca indivizi considerati fara sansa au amenintat pozitiile unor administratori cu proiecte de succes (la aceasta ora nu stiu rezultatul de la Consiliul Judeten Cluj), imprevizibilul nu mai pare atat de greu de pus in matrice.

Asa ca raspunsul ar fi urmatorul: PDL merge la munca. Tare imi este insa ca nici USL nu merge la strand!

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#alegeri locale 2012, #rezultate alegeri locale 2012, #PDL alegeri locale 2012 , #PDL