USL, cauzele unui esec sever (Opinii)

Luni, 22 August 2011, ora 21:57
7125 citiri
USL, cauzele unui esec sever (Opinii)
Foto: Cotidianul

Esecul USL in alegerile partiale de duminica este unul sever si el a lovit mai multe planuri ale noii aliante, de la pierderea unui mandat in Parlament la mult mai importantul aspect psihologic, incluzand increderea in liderii Uniunii. In schimb, pentru PDL este o victorie de proportii, nu numai prin mandatul in plus castigat, ci, mai ales, prin gura de oxigen la nivelul imaginii si al mentalului.

Teoretic, scorul a fost egal: PDL a luat mandatul din Neamt, PSD pe cel din Maramures. Practic insa ambele mandate apartinusera USL, care a jucat pe teren propriu. A reusit sa pastreze doar unul si l-a piedut pe celalalt. Si unde? Intr-un colegiu de tara din Moldova, adica o zona dominata traditional de social-democrati. Mare victorie nu vedem nici in Maramures, unde scorul a fost strans, iar prezenta la vot foarte mica.

Si asta cu toate ca ambii lideri ai USL s-au implicat major in cele doua campanii, ceea ce face ca esecul sa fie si unul personal. Victor Ponta acuza frauda masiva din Neamt, unde oamenii au fost plimbati cu autocarele si PDL ar fi impartit mita electorala. Foarte posibil, dar explicarea prezentei mari prin frauda nu scuteste USL de vina de a nu fi mobilizat electoratul in favoarea sa, mai ales dupa atata austeritate, atatea taieri si atatea balbaieli ale guvernului. Mai tineti minte ce zicea Traian Basecu in 2004? Nu pot ei fura cat puteti voi vota. Iar oamenii n-au votat.

In plus, USL nici macar nu se poate lauda ca ar fi ales onestitatea. Pungile PDL s-au batut cu micii si berea USL, brichetele cu Mircea Geoana au facut concurenta iconitelor lui Adrian Radulescu, gecile s-au infruntat cu pepenii. Pana la urma, ne intoarcem la vorbele de duh rostitie de Victor Ponta dupa prezidentialele din 2009 - masinaria lor a functionat mai bine decat a noastra.

In mod normal, USL n-ar fi trebuit sa aiba nevoie de masinarie in doua fiefuri ale sale, in opozitie fiind si dupa o guvernare atat de controversata. Ar fi trebuit sa defileze spre o victorie detasata. De ce nu s-a intamplat asa?

In primul rand, si-a ales prost candidatii. Adrian Radulescu are carisma, vorbeste bine limba electoratului rural, caci e agricultor, convinge, ceea ce lui Liviu Harbuz nu-i iese. In plus, candidatul PSD are si un trecut controversat.

Florin Tataru, acuzat de rapire, are si el o faima dubioasa si, ca dovada, victoria sa a fost una foarte chinuita. Iata asadar ca USL a cazut de pe calul frumos al votului politic, negativ prin excelenta, atunci cand a avut de trecut peste obstacolul votului uninominal. Caci, pana la urma, omul face mai mult decat partidul, o lectie pe care PDL pare sa o fi invatat.

In al doilea rand, iata ca USL nu reuseste sa convinga ca este o constructie politica viabila, motiv pentru care nu reuseste nici sa aduca la vot marea masa dezmagita si sceptica. Si nici nu are cum sa o faca, cat timp ramane prizoniera a mesajului antiBasescu, atat de uzat deja.

Oamenii s-au plictisit, stiu ca Traian Basescu este pe curba descendenta, vor altceva si USL nu este capabila sa ofere acel altceva. Discursurile lui Victor Ponta si Crin Antonescu sunt tot mai violente, mai stridente si mai lipsite de substanta. Ei insisi, de altfel, nu par capabili sa ajunga mai sus de 26-27% in sondaje, ceea ce este derizoriu.

Efectele acestor alegeri partiale ar putea fi serioase. Pentru USL, care visa la scoruri de peste 51% este un soc. Vulnerabilitatea primarilor sai la ofertele puterii va creste, scandalurile pe impartirea colegiilor vor fi tot mai aprinse, iar autoritatea celor doi lideri, mai ales a lui Victor Ponta, va scadea. Deja Adrian Nastase a lansat un mesaj interesant. Fostul premier isi pune serioase semne de intrebare cu privire la modul in care ar putea guverna USL, din cauza diferentelor de ideologice dintre PSD si PNL. Sa intelegem ca aceste diferente nu existau la formarea USL?

In mod normal, in loc sa acuze frauda, liderii USL ar trebui sa inteleaga cauzele profunde ale esecului si sa corecteze ce mai poate fi corectat. Altfel, se indreapta spre un esec de proportii anul viitor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#alegeri partiale, #USL alegeri partiale, #rezultate alegeri partiale , #PDL