Alba-neagra in USL (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 03 Septembrie 2011, ora 14:29
4241 citiri
Alba-neagra in USL (Opinii)
Foto: Arhiva (Antena3)

Absolut previzibil, USL a picat testul impartirii primelor candidaturi si, la fel de previzibil, liberalii au fost marii perdanti ai afacerii social democrate.

Testul a fost picat din doua motive mari si late: exceptia de la Iasi si incalcarea protocolului USL exact in ziua cand acesta a devenit practic operational, prin decizia Tribunalului Bucuresti de a inregistra oficial alianta.

La Iasi, USL sau, ma rog, ceea ce ar trebui sa fie USL, va avea doi candidati pentru primarie: pe baronul social democrat Gheorghe Nichita, sustinut de PSD si PNL, si pe conservatorul Tudor Ciuhodaru, la care Dan Voiculescu nu a vrut sa renunte in ruptul capului.

Greu de spus cine ar fi trebuit sa adjudece locul conform regulamentului USL, adica dupa pozitia din sondaje, pentru ca fiecare parte a venit cu cercetarile ei, evident favorabile. Dar, nu-i asa?, pana la urma ar fi trebuit sa invinga principiul unitatii impotriva monstrului PDL care suge sangele poporului. Nu-i asa, caci nu este acesta principiul fundamental al USL, ci lupta pentru o felie cat mai mare de putere.

Dan Voiculescu a pus pe masa Antenele si vrea in schimb partea lui de candidaturi. E simplu si, intr-un anume fel, teribil de pervers, e chiar corect. Adica intre hoti sa fie cinste. Ghinionul a facut ca sansele cele mai mari sa le aiba exact pe o traditionala feuda PSD. Si pe acesta linie de conflict s-a terminat cu USL.

Culmea este ca liberalii, legati intai de PC, in Alianta de Centru Dreapta, si abia apoi de PSD, vor merge la Iasi cu social democratii. Explicatia oficiala e ilara: PDL n-are nicio sansa la Iasi, asa ca ne permitem sa avem doi candidati. Intr-o autentica alianta nu exista asa ceva.

Adica in Maramures, spre exemplu, domnii Antonescu si Ponta vor merge sa-l sustina pe candidatul PC la CJ, dupa care vor merge la Iasi impotriva candidatului PC la primarie. Si viceversa, peste tot consevatorii ii vor sustine pe candidatii PSD, iar Antenele le vor face statui, dar in Iasi il vor umple de "respect" pe Gheorghe Nichita, operatiune deja inceputa cu sarg de Intact.

Si daca am vorbi de scrutin in doua tururi tot ar fi cum ar mai fi, caci in al doilea tur lucrurile ar intra in normal. Dar va fi un singur tur si invingatorul va lua totul din prima, ori Nichita, ori Ciuhodaru, asa ca lupta va fi sangeroasa.

Spuneam ca in povestea de la Iasi, PNL merge cu PSD, desi partenerul social democrat l-a furat ca in codru la impartirea candidaturilor. La semnarea protocolului, Crin Antonescu era tantos nevoie mare ca a obtinut minunea minunilor, adica egalitate cu PSD. Ion Iliescu a zambit in barba si a stiut de ce. Caci de la litera scrisa, la operatiunea concreta e cale lunga. Si pe calea aceasta lunga, paritatea s-a evaporat.

Asa se faca ca, pana in coada, PSD are 22 de candidati pentru presedintiile de consilii judetene si 21 pentru primariile capitale de judet. Iar restul nu revine integral PNL, ci Aliantei PNL+PC. Daca mai pui la socoteala si leapsa pe care o vor lua liberalii in Bucuresti, fieful lor unde PSD si-a impus practic candidatul in blana de independent, iar liderul liberal pune conditii pe care Victor Ponta se face ca nici macar nu le aude, ne lamurim ce afacere minunata a facut PNL prin intrarea in USL.

Se pare ca obsesia prezidentiala a lui Crin Antonescu este atat de mare, incat este dispus sa-si vanda partidul la kilogram in schimbul sperantei ca PSD il va face presedinte. Nu-l va face, cum nici numar egal de candidaturi n-a primit. Si este posibil ca tot mai multi liberali sa inteleaga lucrurile acestea si sa fie deranjati de postura de fraieri in care i-a adus marele lor lider. Cu atat mai mult cu cat Dinu Patriciu nu pierde nicio ocazie pentru a invarti cutitul in rana liberala.

"PNL-ul a lasat locul liber in momentul in care a facut o asociere pe care nu o conduce. Oamenii politici speculeaza locurile libere pe care le gasesc. Traian Basescu a simtit ca exista un culoar de dreapta in politica romaneasca, care e complet neocupat. Daca PNL ar fi condus-o (asocierea cu PSD si PC sub forma USL - n.r), as fi putut sa il consider de dreapta. Partidul liberal nu-si mai promoveaza propria ideologie, ceea ce il va duce intr-o fundatura", a declarat magnatul liberal chiar in timp ce buza liberalilor se umfla la imparteala cu PSD.

Si nu ne aflam decat la prima tura de imparteli. Vine cea a colegiilor si, daca votul va fi mixt pe model german, dupa cum devine tot mai probabil, alcatuirea listelor comune si ocuparea locurilor eligibile de pe ele va fi un fel de alba-neagra. Oare cine va suci piesele si cine va ramane si cu banii luati?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#USL candidati primarie, #USL protocol paritate candidati , #PNL