Ar trebui sa revina USL la lucrarile Parlamentului? - Sondaj Ziare.com

Duminica, 26 Februarie 2012, ora 14:21
18384 citiri
Ar trebui sa revina USL la lucrarile Parlamentului? - Sondaj Ziare.com
Foto: Arhiva

Parlamentarii USL se afla de trei saptamani intr-un protest al carui grad de originalitate este destul de ridicat, chiar si pentru politica romaneasca. Intrebam alegatorii, mai mult sau mai putin lamuriti cu privire la cauzele si efectele acestui protest: credeti ca el ar trebui sa inceteze?

Auzind cate si mai cate, in aceste trei saptamani, de la senatorii si deputatii Opozitiei am zambit de cateva ori amintindu-mi nu de Caragiale, ci de Petre Ispirescu. De povestea aceea, "Fata mosului cea isteata", cand boierul i-a cerut fetei sa vina "nici imbracata, nici dezbracata, nici calare, nici pe jos, nici pe drum, nici pe langa drum" si fata a venit acoperita doar cu o plasa, calare pe un tap pitic, care mergea din gard in gard. Cam asa e si cu protestul USL.

Chiar daca au hotarat sa nu se calce in sala de plen si in comisii, unii vin, altii nu vin. Unii figureaza prezenti pe liste, desi nu sunt la Parlament, altii sunt, chiar vorbesc de la tribuna, dar figureaza absenti! Unii isi iau banii, pentru ca n-au alta sursa de venit, altii nu-si iau inca banii, dar... ii doneaza.

Cateva exemple concrete

Senatorul PNL Ioan Ghise a asigurat, marti, cvorumul sedintei Comisiei de afaceri europene la care a fost audiat ministrul Leonard Orban, dar nu a vrut sa mearga si la comisia juridica sau la plen.

"Eu am asigurat cvorumul sedintei, am stabilit cu colegii mei liberali ca acolo unde sunt subiecte de interes international sa participam", le-a explicat Ghise jurnalistilor. Bine, bine, daca e asa, de ce a fost singurul reprezentant al USL prezent la comisie in ziua respectiva?

Pe de alta parte, Ioan Ghise a anuntat ca el isi va lua banii pe perioada protestului si nu ii va dona, pentru ca nu are alta sursa de venit, ceea ce, in paranteza fie spus, l-a determinat pe liderul sau, Crin Antonescu, nu sa il excluda pentru indisciplina, cum ne-am fi asteptat, ci sa anunte public ca parlamentarii liberali se vor imprumuta intre ei ca sa se depaseasca perioada protestului fara dezertari.

Antonescu: O sa ne imprumutam parlamentarii care nu au alta sursa de venit

In schimb, colega lor de partid Diana Tusa a adoptat o alta tactica. Desi e deputat de Braila, a decis ca pe perioada protestului sa nu participe la "circul din Parlament" (dupa cum s-a exprimat) ci sa acorde audiente ... in sectorul 2 al Capitalei, mai precis la sediile PNL Colentina si la PNL Iancului.

In ceea ce priveste banii primiti ca parlamentar, Diana Tusa a declarat ca in prima saptamana de protest nu a semnat prezenta, asa ca nu ii va incasa, "dar acum prefer sa semnez, ca sa am ce dona".

"Prima oara nu am luat banii, dar fiind vorba de decizie politica am decis sa ma supun", a explicat deputatul PNL intr-o emisiune la B1TV, precizand ca va ridica banii de la Parlament si ii va dona unor gradinite din Braila. O fi, daca nu legal, moral, ma intreb, sa iei niste bani pentru o activitate pe care refuzi sa o prestezi si apoi sa iti cresti cota de simpatie in colegiu cu ajutorul lor?

Nu vi se pare ca PNL este "nici calare, nici pe jos"?

Apoi, sa ne amintim scena "cu vuvuzeaua la balcon". Parlamentarii PSD care au fluierat, huiduit, ras, strigat, aruncat cu mistocareli de la balconul Parlamentului la sedinta de plen de saptamana trecuta, erau prezenti sau absenti? Vicepresedintele Camerei Deputatilor Ioan Oltean a sustinut ca da, erau prezenti, pentru ca balconul face parte, fizic, din sala de plen.

Liderul deputatilor PSD Mircea Dusa a sustinut ca nu, cata vreme acesti parlamentari au refuzat sa semneze in condica de prezenta.

Scandal paradoxal in Parlament - deputatii USL au strigat din balcoane: "Chiulangii"!

De altfel, tot intr-o emisiune de televiziune, intre deputatul PDL Sever Voinescu si deputatul PSD Mircea Dusa a avut loc un schimb de replici "de poveste".

Razand, Voinescu l-a intrebat pe Dusa cum poate sa spuna ca nu a fost prezent in ziua respectiva in plen, cata vreme a luat cuvantul de la tribuna? Dusa a recunoscut ca a vorbit la microfon, dar a sustinut ca a fost absent, pentru ca a refuzat sa semneze condica.

"E dreptul meu, dat de Constitutie, sa vorbesc de la microfon!", a replicat Mircea Dusa, recunoscand totodata ca a refuzat sa indeplineasca "formalitatea scriptica" de a semna condica de prezenta, ceea ce il face absent in ziua respectiva.

Cum spunea povestea? "Nici imbracata, nici dezbracata".

In tot acest timp, teancul de legi neadoptate creste, ba, mai rau, unele trec prin adoptare tacita, conform raportului IPP, de parca USL ar intentiona prin acest boicot sa ne reaminteasca de referendumul prin care romanii au cerut parlament unicameral. La cabinetele parlamentarilor, unde sustin multi dintre ei ca s-au refugiat in aceste zile de protest, bate vantul, sustine presa: din 50 de cabinete verificate, doar 2 parlamentari au fost gasiti prezenti.

Toader: Parlamentarii USL au comis frauda - cati bani pot pierde

Cum se va incheia aceasta situatie? Sau mai bine spus se va incheia onorabil pentru vreuna dintre parti?

Parlamentarii Puterii s-au facut, in repetate randuri, ca invita la dialog Opozitia, prin declaratii publice, mai mult sau mai putin sarcastice date de lideri marcanti, dar nu prin invitatii oficiale adresate de presedintii formatiunilor care compun coalitia de guvernare.

Parlamentarii Opozitiei s-au facut si ei ca pun conditii stricte, patru la numar, stiind insa foarte bine ca cel putin una dintre ele nu va fi acceptata: cea legata de demiterea Robertei Anastase.

Sova: Conditiile USL referitoare la greva nu sunt negociabile - Interviu Ziare.com

Blocajul pare total si nu exista niciun semn ca situatia s-ar putea rezolva. Cine sa o rezolve? Presedintele jucator, care ar trebui sa fie mediator? Traian Basescu se va adresa pe 7 martie Parlamentului, de la tribuna, dar liderii USL au anuntat deja ca nu vad niciun motiv pentru care ar trebui sa il asculte.

Premierul Ungureanu? A vorbit ceva despre acest subiect in primele zile ale mandatului sau, cand a declarat ca isi doreste sa se intalneasca si sa discute cu liderii Opozitiei pe teme de interes national. Si?

Presedintele Senatului, Vasile Blaga? Toata lumea spune despre acesta ca ar fi capabil sa construiasca o punte de legatura intre Putere si Opozitie, datorita relatiilor bune pe care le-ar avea cu unii social-democrati si liberali. Atunci...?

Sigur, ar mai fi si varianta, prea putin credibila, a dislocarii unor parlamentari din Opozitie de catre Mircea Geoana, dar ea nu ar folosi la nimic. Fostul lider PSD a tot vorbit despre asta in ultima perioada, dar chiar daca ar fi sa fie asa, nu trebuie uitat ca, la investitura, Mircea Geoana s-a aratat mai inversunat impotriva guvernului Ungureanu decat chiar Victor Ponta. De altfel, Mircea Geoana si Florentin Gust, finul sau, au fost singurii parlamentari care votat impotriva investirii guvernului Ungureanu.

Cine cedeaza primul?

Deputatul PDL Sever Voinescu a declarat zilele trecute ca "incet, incet, mai intai la balcoane", parlamentarii USL vor reveni la lucru.

In replica, deputatul PNL Cristian Adomnitei a spus ca se asteapta ca protestul parlamentar sa continue chiar pana la alegerile la termen, cele din noiembrie. Mai ponderat s-a aratat deputatul UDMR, Attila Korodi, care, cu regret, a apreciat ca pana la alegerile locale din iunie situatia din parlament nu se va schimba.

Flutur, despre greva USL: Au exersat suficient supararea, ii invit la serviciu

Stau si ma intreb cum ar fi daca, luand exemplu de la parlamentari, politistii s-ar duce la serviciu ca sa isi ia banii, dar ar juca table 8 ore, cat tine programul. Sau daca profesorii s-ar duce la scoala, dar ar ramane in cancelarii la o sueta, iar doctorii si-ar bifa turele, scriptic, dar ar fi toata ziua pe teren, facand vizite la domiciliu (era sa scriu audiente).

Ca, Slava Domnului, cu totii ar avea motive mult mai serioase sa se comporte intr-un asemenea mod.

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot: Credeti ca USL are trebui sa revina la lucrari si Parlamentul sa isi reia activitatea? Cum s-ar putea intampla asta?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#greva USL, #greva Parlament, #Crin Antonescu, #protest parlament USL , #PNL