Cand PNL ia mana de pe portofel (Opinii)

Vineri, 03 Iunie 2011, ora 13:54
5435 citiri
Cand PNL ia mana de pe portofel (Opinii)

Daca legea privind alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin ar fi fost in vigoare in 2000, Traian Basescu n-ar fi ajuns primarul general al Capitalei, caci in primul tur pe primul loc s-a clasat Sorin Oprescu.

Si daca nu iesea primar general probabil ca nu ajungea nici presedinte al PD, nici presedinte al Romaniei, iar democratii n-ar fi ajuns in veci principal partid de guvernamant.

Este o ironie a sortii, asadar, ca tocmai PDL a ajuns sa adopte, iar Traian Basescu, cel mai probabil, sa promulge aceasta lege, initiata intr-o mare fraternitate cu PSD.

Ea avantajeaza partidele mari, care-si pot mobiliza la vot electoratul, si primarii in functie. Daca tragem linie, vedem ca avantajeaza PSD si PDL, dar si UDMR care-si va securiza primariile deja castigate.

Marii perdanti sunt independentii, iar dintre partide - PNL, cu primari in functie mai putini, cu un electorat mai putin disciplinat, dar care avea sanse mari sa se impuna in turul al doilea, gratie aliantei cu PSD. Caci, sa nu uitam, USL va avea candidati comuni doar in marile orase, nu in toate localitatile.

Aici este si smecheria, caci nici n-au fost numarate bine voturile ca Victor Ponta a si sarit, generos cu propunerea: sa avem candidati comuni peste tot, fratilor! Avem din nou o mostra perfecta de ipocrizie social democrata, dar care, din punctul de vedere al jocului politic, poate fi si o mostra abilitate.

PSD a fost coinitiator al proiectului, din motive deja explicate. Dupa incheierea aliantei cu liberalii, social-democratii au fost nevoiti sa se dezica, formal, de el caci se supara mireasa liberala. Dar n-au facut-o cu inima grea, caci PDL si UDMR erau la fel de interesate de adoptarea proiectului, asa ca n-au stat cu grija ca el va pica. Ba chiar sunt convins ca erau pregatiti sa dea o discreta mana de ajutor in caz de poticneli. Sa fi fost absenteismul masiv al PSD de la votul final degetele acestei maini de ajutor?

PNL stie ca in noile conditii, adica fara al doilea tur in care candidatii sai sa primeasca sprijinul PSD, are sanse minime sa se impuna, mai ales in mediul rural. Asa ca mentinerea candidatilor separati, care era o miscare avantajoasa in conditiile vechii legi, devine acum un dezavantaj major.

Solutia ramane una singura: sa accepte oferta lui Victor Ponta. Ceea ce insa tot in pierdere ii va pune pe liberali, caci algoritmul de stabilire a candidatilor in functie de sondajele de opinie este extrem de discutabil si nu ma indoiesc ca PSD va sti sa iasa in avantaj net. Sa avem candidati comuni, adica pe ai nostri, este generoasa oferta a PSD, pe care PNL nici macar nu prea are cum sa o refuze.

Teoretic n-ar trebui sa conteze atat de mult caci, nu-i asa, nu va castiga nici PSD, nici PNL, ci USL. Practic, insa, alianta asta, stiu si unii si altii, nu are cum sa dureze mai mult de 2014, adica pana la prezidentiale pentru ca ea are un singur scop autentic: jos Basescu!.

Iar cand se va rupe, fiecare dintre parti va pleca cu ce a stiut sa-si asigure. Primariile sunt poate cele mai importante redute, de ele depinzand practic si castigarea celorlalte alegeri.

Pe scurt, PSD a scos din foc castana turului unic cu mana PDL, i-a dat-o PNL sa-i scoata coaja fierbinte si, in final, va manca linistit cea mai mare parte din miez. Se poate mai bine? Ma indoiesc sincer. Se pare ca liberalii n-au inteles un lucru simplu atunci cand s-au luat de mana cu PSD: cealalta mana ar trebui sa o tina tot timpul pe portofel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Medicul Cătălin Cîrstoiu este, în acest moment, candidatul alianţei PSD+PNL la Primăria Capitalei, a declarat sămbătă, 20 aprilie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Luni, 22 aprilie,...
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat sâmbătă că PSD a mai câştigat alegerile în trecut, dar Guvernul a fost format din partidele de pe locul "doi, trei şi un pic din cinci" şi...
#PNL alegeri primari singur tur, #alegeri locale primari scrutin, #PDL PSD alegeri primari , #PNL