Confuzie in USL - nu se stie cum fac greva

Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 15:32
2882 citiri
Confuzie in USL - nu se stie cum fac greva
Foto: Arhiva

Conducerea USL a decis luni ca renunta la demisii, dar va boicota lucrarile Parlamentului. Decizia va trebui sa fie insa acceptata si de senatorii si deputatii USL, cu care se va discuta miercuri, in prima zi a noii sesiuni parlamentare. Iar lucrurile nu sunt deloc simple.

Ce va urma nu par sa stie inca foarte exact nici cei doi lideri de grupuri senatoriale, Puiu Hasotti (PNL) si Toni Grebla (PSD).

Luni, PSD a anuntat prin vocea liderului Victor Ponta ca a decis sa nu se mearga pe varianta demisiei in bloc din Parlament, ci pe cea a boicotarii lucrarilor.

Dupa un vot strans, 33-28, in forul de conducere, PNL a decis acelasi lucru, iar la finalul reuniunii USL, Crin Antonescu a anuntat public: "Parlamentarii USL, fara exceptie, se retrag din actuala formula uzuala a parlamentului, in toate formele ei pastrandu-si in acelasi timp mandatul si dreptul de vot pe care sa il activeze in situatii de maxima importanta cum ar fi decizii sau hotarari de legi privind la alegeri anticipate, motiuni de cenzura, suspendarea presedintelui sau modificarea legislatiei electorale, chestiuni de maxim interes general si care pot sa vina sa ofere solutii crizei politice in care Romania se afla de buna vreme".

USL a decis - fara activitate in Parlament pana la alegeri, dar isi pastreaza mandatul

De asemenea, cei doi co-presedinti USL, Victor Ponta si Crin Antonescu, au anuntat ca parlamentarii USL nu isi vor mai incasa banii cuveniti, cata vreme nu au activitate, Ponta precizand ca el personal ii va dona SMURD, iar Antonescu ca se va imprumuta de la prieteni, pentru a-si asigura venitul necesar traiului.

Greva USL: Ce fac Ponta si Antonescu cu banii de la Parlament

Ce vor face insa ceilalti parlamentari USL, care nu au alte surse de venit? Legal, cum se va renunta la banii care li se cuvin? Dar, mai ales, vor participa sau nu parlamentarii USL la alegerea noilor conduceri ale celor doua camere sau vor renunta la functiile care li se cuvin in Birourile Permanente?

Contactat de Ziare.com, liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, ne-a declarat ca parlamentarii USL vor participa la sedinta in care se vor imparti functiile de conducere in Senat si Camera Deputatilor.

"Da, la prima dintre ele. La sedinta Birourilor Permanente. Nu si dupa constituirea noului Birou Bermanent, care va fi cel vechi, dar, ma rog....", ne-a declarat senatorul PNL.

Intrebat care sunt pasii urmatori, mai exact daca decizia de intrare in greva parlamentara anuntata luni este si cea definitiva, Puiu Hasotti ne-a precizat: "Maine e sedinta parlamentarilor USL, la ora 15, si se va stabili totul".

Pe de alta parte, liderul senatorilor PSD, Toni Grebla, a declarat pentru Ziare.com ca "decizia va fi conturata astazi in forurile partidului si maine in sedinta de grup", precizand, de asemenea, ca "miercuri se va discuta cu parlamentarii USL".

Intrebat insa daca USL va participa la sedinta de constituire a Birourilor Permanente, Toni Grebla a avut un alt raspuns. "Maine, partidul a hotarat ca nu participa la sedinta Birourilor Permanente. Asa s-a hotarat la partid. Nu cred ca maine vor avea loc alegeri pentru functiile de conducere, ci probabil intr-o sedinta urmatoare".

De asemenea, Toni Grebla a declarat ca PSD va decide miercuri daca isi va ocupa functiile in Birourile Permanente.

Totodata, intrebat daca regulamentele celor doua camere prevad greva ca posibila forma de protest a parlamentarilor, senatorul PSD a explicat ca sunt posibile variate forme de a sanctiona Puterea.

"Sigur ca regulamentele parlamentelor nationale nu s-au gandit ca va exista o Putere atat de dornica de putere, atat de agatata de putere, incat sa ignore vointa poporului, sa ignore Opozitia, sa atate institutiile una impotriva alteia, sa invrajbeasca categoriile socio-profesionale. Vazand acest lucru, nu avem alta posibilitate decat sa utilizam toate mijloacele de protest parlamentar la indemana noastra, in functie de evolutia situatiei politice in tara.

Nu este o singura forma de protest, sunt forme variabile, in functie de evolutia situatiei si de tactica pe care o va alege Opozitia, astfel incat putem sa ne asteptam la variate forme de protest, de la intarzierea adoptarii unor legi care nu sunt in interesul Romaniei, pana la o absenta din parlament pe care puteti sa o numiti cum doriti", a declarat senatorul Toni Grebla.

In opinia sa, singura solutie pentru rezolvarea actualei crize socio-politice este organizarea de alegeri anticipate.

"O sa discutam, o sa dezbatem si o sa gasim cea mai eficienta forma de protest pentru a trezi Puterea la realitate. Pentru ca, pe de o parte, ea si-a epuizat potentialul politic, pe de alta parte nu vrea sa inteleaga ca o solutie rationala este aceea de a avea alegeri anticipate. Dupa parerea mea, alegerile anticipate rezolva aproape totul, si un alt guvern si o alta Putere, si, in functie de cum se va comporta si de atitudinea sa, si situatia presedintelui, pentru ca, daca presedintele se comporta la fel in continuare, exista posibilitatea suspendarii acestuia din functie", a explicat acesta.

In ceea ce priveste forma sub care parlamentarii USL vor renunta la banii cuveniti, Toni Grebla acesta a sustinut ca "probabil se va face printr-o solicitare individuala".

"Nu am luat inca o hotarare in acest sens, nu asta este cel mai important. Dar probabil va fi o solicitare individuala intr-un sens sau altul", a punctat senatorul PSD.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#greva parlamentara, #Puiu Hasotti PNL, #sesiune parlamentara 2012 , #PNL