Editorial: Cum rateaza USL sansa sa inscrie in poarta Puterii

Marti, 27 Septembrie 2011, ora 12:37
3911 citiri
Editorial: Cum rateaza USL sansa sa inscrie in poarta Puterii
Foto: enational.ro

Dintr-un interes morbid pentru audienta, interesul publicului este stimulat si incolonat cu destoinicie, in ultimele saptamani, spre asternuturile familiei Dictatorului. Un subiect usor, care-i transforma pe editorii TV in demni urmasi ai Elenei Ceausescu, pentru care una dintre cele mai mari placeri era sa asculte inregistrarile din alcovul Violetei Andrei.

La fel de mare audienta, dar cu folos electoral, ar fi insa alt subiect, unul gras, cutremurator daca ar fi tratat cu seriozitate de liderii Opozitiei, pierduti inca pe drumul gasirii unei prestatii consistente: finantarea pe care o va asigura Banca Mondiala pentru o reforma a asigurarilor din Sanatate.

In iesirea saptamanala in tandem in fata camerelor de filmare, Crin Antonescu si Victor Ponta au atras atentia ca Guvernul pregateste un atac naucitor asupra sistemului de sanatate. Dar pentru ca nu au informatii despre ce presupune concret intentia oamenilor Puterii in afara de trecerea la un pachet minim de servicii medicale decontate de stat, le vor cauta si le vor revarsa in capetele parlitilor.

Daca n-ar fi dormit in aceasta vara, semn ca lenea se ia, domnul Ponta, cel care a verbalizat temerea USL referitoare la subiect, ar fi aflat ca reforma respectiva are ca vechime cel putin timpul scurs de la plecarea lui Cseke Attila din Guvern. Este vorba despre o Lege a sanatatii care vizeaza privatizarea, in mare masura, a tot ce inseamna infrastructura si servicii, despre finantarea din bugetul CNAS a unor manopere private si sustinerea din banii publici doar a unui pachet minimal de investigatii, cat sa indice, daca e cazul, ca o persoana sa curata sau are zile.

De rest se va ocupa corporatocratia, doar de asta intervine Banca Mondiala in ecuatie, drept consultant.

De numele organizatiei respective se leaga multe nenorociri petrecute dupa Revolutie. Inchiderea minelor, de pilda, pe care acum intentionam sa le revalorificam. Cum carbunele romanilor incurca intr-o oarecare masura socotelile comerciantilor de energie care pofteau la piata noastra, a fost lasat in adancuri, in loc sa se investeasca bani in retehnologizare si eficientizare. Insa aveam si niste petrol! Nu-i nimic, Banca Mondiala a facut presiuni si pentru privatizarea Petrom. Si sunt doar doua exemple.

Liderii Opozitiei ar fi putut sa confiste spatiul public intesat cu Ceausesti cu acest subiect avand la indemana niste vehicule atat de simple incat ma mir ca nu le-au acordat un spatiu mai larg. Veniturile oamenilor, de pilda. O fi sistemul privat de sanatate functional in tari unde capitalismul are vechime, insa in Romania vorbim despre salarii mici, deci despre contributii mici. De aici, asigurarea doar unui pachet minimal.

Iar comparatia cu SUA, de pilda, unde marii actori din asigurarile de sanatate au distrus increderea populatiei largi in sansa de a capata servicii de calitate pe simplul motiv ca nu castiga suficient, era la indemana - ne indreptam spre asezarea in opera a unui sistem pe care Barack Obama a luptat din rasputeri sa-l demoleze, fiind inechitabil.

Daca americanii intra in fibrilatii cand aud de Fisc, romanii isi tin respiratia numai la gandul ca ar putea sa se imbolnaveasca. Aceasta este tema cea mai profitabila, din punct de vedere electoral. Implicatiile faptului ca Banca Mondiala se pregateste sa ofere inca o injectie operatorilor privilegiati de pe piata asigurarilor ar fi putut sa tina romanii lipiti de televizoare cateva luni de-acum inainte!

Dar daca nu-i minte...

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Victor Ponta Crin Antonescu, #USL strategie alegeri 2012, #PDL USL alegeri , #PNL