Cum si cand face USL alegeri primare - vezi cine va avea drept de vot

Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 18:32
2570 citiri
Cum si cand face USL alegeri primare - vezi cine va avea drept de vot
Foto: Arhiva

Candidatii Uniunii Social-Liberale pentru alegerile parlamentare si, posibil, locale de anul acesta vor fi desemnati cu ajutorul alegerilor interne, asa-numitele alegeri primare, spune vicepresedintele PSD Valeriu Zgonea.

Deputatul a declarat pentru Ziare.com ca inclina spre optiunea ca nu doar membrii USL sa poata vota la acest scrutin intern, ci si cetatenii neafiliati politic, inclusiv cei din diaspora, iar acest proces nu va pune in pericol principiul paritatii PSD - PNL, prevazut in protocolul USL.

Zgonea a mai explicat ca acest sistem de "alegeri deschise" e inspirat de cel din Statele Unite, Franta sau Italia, unde candidatii la functiile importante sunt desemnati in acest mod.

"Secretarul general va propune mai multe variante si ele vor fi discutate in Comitetul Executiv. Pai ele sunt cele naturale, pe care le-ati vazut dumneavoastra, cele folosite de francezi si de italieni, care se practica in SUA.

Sunt numitele 'primare deschise', la care avem optiunea sa folosim doar membri de partid si cea in care folosim si suport electoral. Din punctul nostru de vedere si din discutia pe care am avut-o si cu presedintele partidului si cu secretarul general, noi am inclina catre optiunea de consultare a intregii populatii", ne-a declarat vicepresedintele social-democrat.

Cand se fac

Valeriu Zgonea a mai spus ca spera ca pana in iunie vor stabili numarul de colegii, dupa care candidatii vor merge in fata cetatenilor cu propunerile lor, iar cei care vor primi sprijinul acestora vor intra in cursa electorala.

"Primarele, cand se fac intotdeauna intr-un partid politic, sau in alta varianta politica, cuprind toti colegii care candideaza. Sa presupunem ca partidele de guvernamant impreuna cu presedintele Traian Basescu stabilesc un numar X de colegii... noi speram ca pana in iunie, asa cum a venit domnul Boc cu legea, sa avem comisia constituita si sa putem sa ne dam seama cam cate colegii vom avea in toamna sau cand vor fi alegerile, cand le va stabili mult iubitul conducator al Romaniei.

In functie de numarul acela de colegii aproximativ, noi le vom stabili ca mandate care sunt eligibile si atunci in fiecare organizatie judeteana se vor stabili pe criteriile prevazute, se vor inscrie in cursa foarte multi candidati, pe fiecare colegiu in parte. Si ei vor candida, vor vorbi, vor cere suportul populatiei.

Noi vrem sa fie un fel de alegeri deschise, adica asa cum este si in America atunci cand se fac candidaturile primare la Partidul Democrat sau Republican, participa toti cei care vor functia respectiva, fie ca sunt democrati, republicani sau neafiliati", a mai declarat liderul social-democrat.

Primarele, inclusiv pentru locale?

Valeriu Zgonea a mai precizat ca in procesul alegerilor primare ar urma sa intre si candidatii pentru alegerile locale, nu doar cei pentru parlamentare.

"Noi speram sa intre si primarii si cei de la Consilii Judetene, in acest proces. Noi suntem o echipa. Echipa este formata din candidatul la primarie, la Consiliul Judetean si candidatul pe colegiul uninominal - fie ca e deputat sau senator.

Aceasta echipa va merge si va cere suportul electoral si atunci noi ne vom da seama daca intre doi sau trei candidati, sau daca ceea ce avem noi ca viziune, este acceptat sau nu de catre populatie; ce putem sa schimbam, care este punctul lor de vedere, ca se vor face dezbateri pe mai multe teme, care sunt teme utile electoratului din zona respectiva, dar si teme nationale", a mai spus vicepresedintele PSD.

Pedelistii, exclusi de la primarele USL

Valeriu Zgonea a mai declarat ca vor putea participa la votul pentru desemnarea candidatilor si cei neafiliati partidelor care formeaza USL, insa nu si membrii de partid ai PDL.

"Si in 2004 au avut succes (alegerile primare - n.red.). Vorbiti cu unul (Zgonea n.red.) care a participat la acest proces si care este in Parlament datorita acestui proces. Da, pot vota si neafiliatii, dar e greu sa spui ca vor vota pedelistii (in alegerile primare din USL - n.red.). In acest moment noi judecam, dar pedelistii nu pot vota.

Romania nu este impartita intre oamenii lui Traian si oamenii care nu sunt ai lui Traian. Romania este formata din romani, unii au avut o optiune politica - PSD, PDL, PNL sau poate UDMR, iar altii nu au avut nicio optiune si au preferat sa stea acasa dezamagiti de mersul politicii romanesti. Noi vrem sa mergem in aceste primare pentru toti cetatenii Romaniei, indiferent de votul pe care l-au dat in trecut", a mai completat acesta.

Alegerile primare nu pun in pericol protocolul USL

Valeriu Zgonea a dat asigurari ca alegerile primare nu vor pune in pericol paritatea candidatilor USL, prevazuta in protocol.

"Absolut deloc. Din contra, regleaza unele probleme delicate, in special in comunitatile mici unde si noi si PNL avem un candidat foarte bun pentru primarie sau pentru un anumit colegiu. Nu pot iesi mai multi candidati, unul singur castiga intotdeuna.

Gandindu-ma ca, daca ar fi alegeri stabilite prin lege de domnul Basescu si domnul Boc, s-ar putea ca sa alergi de unul singur si sa iesi pe locul doi, dar la noi in partid regulile vor fi facute foarte bine de catre domnul Dragnea, e un tip meticulos si cunoaste foarte bine aceste tipuri de proceduri. Noi am incercat sa le aplicam si in 2008, dar timpul ne-a presat atunci, ca sa putem sa facem aceasta selectie", a mai explicat liderul social-democrat.

Valeriu Zgonea crede ca acest proces va fi aplicat si in filialele din diaspora ale USL, nu doar in Romania.

"Gandim aceasta chestiune (alegeri primare si in filialele diaspora - n.red.). Eu cred ca daca facem alegeri primare si vrem sa facem si pe colegiile uninominale de parlamentari va trebui sa facem si in diaspora", a conchis Zgonea.

Alegeri primare in USL doar pentru parlamentare, nu si locale

Luni, presedintele PSD, Victor Ponta, a anuntat ca USL isi va desemna candidatii la alegerile locale si parlamentare pana in luna iunie, in urma unui proces de validare publica, respectiv a unor alegeri preliminare deschise tuturor cetatenilor. Ramane de vazut daca si PNL va fi de acord cu aceasta metoda.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#candidati USL alegeri primare, #alegeri primare desemnare candidati USL , #PSD