Lupta pentru suprematie in USL (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 13 Decembrie 2012, ora 23:59
11906 citiri
Lupta pentru suprematie in USL (Opinii)
Foto: Facebook/Victor Ponta

Nu cred o iota din explicatiile pe care le livreaza atat Victor Ponta pentru a sustine intrarea UDMR in coalitia de guvernare, dar nici din motivele invocate pentru refuzul aripii Voiculescu-Antonescu.

De fapt, a inceput marea lupta pentru suprematie in USL, inclusiv in vederea prezidentialelor.

Nici nu erau anuntate inca rezultatele finale ale exit poll-urilor, ce sa mai vorbim de primele rezultate oficiale, ca Victor Ponta, in chiar discursul de invingator si in mod evident fara sa fi cerut parerea vreunui liberal, a anuntat ca incepe negocierile cu UDMR.

La momentul respectiv, mai putea exista o explicatie cat de cat credibila - necesitatea de a constitui majoritatea necesara pentru modificarea Constitutiei. Intre timp, insa, argumentul acesta a picat pentru ca USL are singur aceasta majoritate de doua treimi.

Atunci Victor Ponta a lansat a doua teorie - reconcilierea nationala. In afara de discursul nationalist agresiv al lui Crin Antonescu, nu am vazut nicio ruptura pe criterii etnice care sa fi facut necesara o astfel de reconciliere.

Da, este adevarat ca Guvernul Ungureanu a fost daramat inclusiv pentru infiintarea facultatii de medicina in limba maghiara de la Targu Mures. La fel de adevarat ca, in primavara, Victor Ponta se jura ca UDMR nu va fi sub nicio forma partener de guvernare al USL, este adevarat ca dupa referendum principala acuzata a fost minoritatea maghiara care a boicotat masiv scrutinul.

Dar toate acestea nu fac decat sa ingroase mult tusele inconsecventei lui Victor Ponta. Si UDMR trebuie sa uite ca in 2008 n-a ajuns in Guvern din cauza opozitiei feroce a PSD, care nu voia sa imparta cascavalul in prea multe felii.

Dar memoria politicianului roman e scurta si selectiva, indiferent ca-l cheama Ponta sau Kelemen.

De partea cealalta, reactia a fost furibunda. Varful de lance al contraofensivei anti-UDMR a fost Antena 3, care a spalat pe jos cu Victor Ponta pentru aceasta idee. Iar maghiarii au fost scosi un fel de dusmani ai poporului. Pragmatici, ungurii s-au facut ca nu aud si nu baga in seama si merg inainte spre guvernare imperturbabili, declarandu-si tot sprijinul pentru Victor Ponta.

Iar premierul, in stilul sau cel mai caracteristic, dupa ce sub paruiala lui Gadea a dat inapoi, odata iesit din studioul Antenei 3, a luat-o din nou voios cu UDMR.

De ce risca Victor Ponta o asemenea tulburare a apelor in USL si un asemenea linsaj mediatic? Ca doar nu l-a apucat un drag nebun de maghiari. Ne-am putea gandi ca vrea sa sparga usa consultarilor de la Cotroceni in fruntea unei majoritati de nerefuzat. Nu cred ca ea sta in UDMR. Cele 67 de procente ale USL sunt deja strivitoare.

Vrea sa imbunatateasca imaginea externa a Guvernului sau? Cu Dragnea si Fenechiu ministri, cu 4 ministri incompatibili, sunt convinsa ca Europa va cadea pe spate in extaz si va uita de toate vazand UDMR, cu penalii lui cu tot, la guvernare.

Mai degraba, cred ca in PSD cineva mai destept decat Victor Ponta, aflat sau nu in libertate, se gandeste deja la momentul inevitabilei rupturi a Uniunii.

Inevitabila din mai multe motive. In primul rand, o astfel de constructie mamut nu are cum sa reziste in politica. Fara un adeversar extern comun suficient de puternic, declansarea luptei interne pentru suprematie este doar o chestiune de timp.

Apoi, USL a fost creata cu unicul scop declarat de a castiga aceste alegeri. A reusit, asa ca si-a pierdut deja principala ratiune de a fi.

Ar mai fi prezidentialele. Dar chiar va imaginati ca un PSD dominant, cu cele mai multe mandate parlamentare, cu cei mai multi primari, cu cei mai multi presedinti de CJ, va trage din toate puterile pentru a face presedinte un politician din alt partid, oricare ar fi acel alt partid? Sa fim seriosi!

PSD va avea cu siguranta prezidentiabilul propriu si numele lui nici macar nu este un secret.

Si atunci este important cum se va reaseza scena politica dupa ruptura, care nu poate interveni mai tarziu de toamna anului viitor, cel mult inceputul lui 2014. Cine ramane cu casa si copiii?

PSD fuzioneaza cu UNPR, desi mai normala ar fi poate o absorbtie. Se creeaza un nou partid nou care va fi sau nu tinut de deciziile congreselor PSD, inclusiv cele referitoare la Crin Antonescu.

Cert este ca mandatele UNPR vor deveni mandate PSD cu acte in regula. Daca PSD isi atrage si sustinerea UDMR si a minoritatilor, daca mai ciupeste si cativa traseisti de prin PP-DD si PDL, face o majoritate bunicica pe cont propriu si trimite PNL+PC in Opozitie cu Antena 3 cu tot.

Va aduceti aminte ce linistit a domnit Adrian Nastase 4 ani zile cu un guvern minoritar PSD sprijinit parlamentar de UDMR?

Dar nici Crin Antonescu si Dan Voiculescu nu dorm. George Becali nu a anuntat intampalator ca sunt cateva zeci de parlamentari din PP-DD si PDL gata sa-l urmeze. Aripa liberalo-voiculesciana incearca si ea sa-si mareasca ponderea pentru a contracara evidenta expansiune social-democrata. Nu le dau multe sanse.

Daca PSD stie ceva, acel ceva este sa tina bine puterea odata ce a luat-o si sa-si sufoce partenerii imediat ce ei devin incomozi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#USL candidati prezidentiale, #USL ruptura premier , #PSD
Comentarii