Razboiul din USL (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 17 Februarie 2013, ora 12:52
8060 citiri
Razboiul din USL (Opinii)

Razboiul dintre Antena 3 si Romania TV este o manifestare vizibila a razboiului surd din USL, dar nu numai.

Sa ne intelegem, nu vorbim despre doua televiziuni independente. Vorbim despre cele doua televizuni de stiri patronate de politicieni. Antena 3 este a lui Dan Voiculescu, iar Romania TV a lui Sebastian Ghita, deputat PSD, un apropiat al lui Victor Ponta.

Pentru fraternizare si coabitare cu dusmanul de la Cotroceni, Victor Ponta este sistematic tocat la Antena 3 pe toate tonurile posibile, de la bascalie si amenintare voalata, pana la limita sudalmei.

Premierul si PSD nu riposteaza direct, ci prin televiziunea domnului Ghita, care nu iarta aripa Voiculescu-Antonescu, de cate ori are ocazia.

Razboiul are si tuse grotesti, atinse, de exemplu, atunci cand Mircea Badea le-a urat "colegilor" sai de la RTV, Corina Dragotescu si Catalin Striblea, "sa moara in chinuri". Imi amintesc cata revolta a starnit Traian Basescu atunci cand i-a urat Corinei Dragotescu, de-abia trecuta printr-o experienta de viata si de moarte, sa aiba parte de atata sanatate de cat adevar spune. Presedintele a fost inca elegant prin comparatie cu Mircea Badea.

Pentru Antena 3, televiziunea lui Sebastian Ghita este... "basista", ca doar n-o poate acuza ca e "pontista". Deocamdata, ca va veni si vremea acestei acuzatii intr-o zi. Ma rog, spectacolul ar fi pe alocuri amuzant si util ca indicator pentru tensiunea din USL, daca in el nu ar fi fost tarate institutii cu care nu e bine sa te joci, dar care la noi sunt mai mereu victime colaterale prin razboaiele politice.

Sorin Rosca Stanescu, securist cu acte in regula, a descins la el acasa, adica la Antena 3, de unde l-a acuzat pe Sebastan Ghita ca este ofiter SRI sub acoperire. Ba mai mult, ca si-ar fi bazat averea pe afaceri favorizate de aceasta calitate si de serviciul caruia i-ar aparatine. Fara dovezi desigur. La Antena 3 nu s-a inventat inca jurnalismul cu dovezi. Totul e... subiectiv.

Replica lui Sebastain Ghita a fost pe masura atacului: serviciile secrete sunt atacate cu tehnici sovietice. Extensia acestei replici oficiale, facuta pentru Ziare.com, a fost chiar mai interesanta: "Rusia nu a plecat niciodata de aici. E ascunsa in conturile si interesele acestor fosile comunistoide". Ba a introdus in ecuatie si niste conturi din Cipru, despre care ar urma sa aflam lucruri interesante.

Cat timp insa nu a dat un raspuns direct acuzatiei lui SRS, beleaua a picat pe George Maior, obligat sa explice inexplicabilul: poate un ofiter sub acoperire sa fie parlamentar, nu e incompatibil? Geniala intrebare, ma mir ca nu s-a gandit cineva sa-l intrebe asa ceva pe seful CIA.

Dar replica incompleta a lui Sebastian Ghita a deschis un alt front in interiorul USL. Domnia sa vorbeste despre tehnici sovietice, ceea ce readuce in prim plan o tema din vara trecuta, cand USL era acuzat ca indreapta Romania spre orbita Moscovei. Nu tot USL, spune Sebastian Ghita in subtext, ci doar aripa PNL-PC, in timp ce PSD ar fi, se-ntelege, aripa proamericana.

Suna a paradaox, dar cam asa si este. Daca liberalii au alunecat intr-un antioccidentalism si un nationalism primitiv, PSD, mai de frica Bruxelles-ului, mai de grija Washingtonului, incearca sa mai salveze aparentele.

Dincolo de acest razboi din interiorul USL, exista chestiuni serioase peste care nu cred ca putem trece cu usurinta. Pe de-o parte, iata cine sunt oamenii trimisi de USL in Parlament. Se acuza intre ei ca sunt securisti, oamenii Moscovei, ofiteri acoperiti care folosesc aceasta calitate pentru a se imbogati. Si nu este vorba despre dezvaluri ale presei sau ale Opozitiei, ci de propriile caracterizari.

Pe de alta parte, din nou serviciile secrete sunt tarate intr-un scandal sulfuros si devin tinta unor acuzatii grave, ca aceea la adresa prim-adujunctului SRI, Florian Coldea, cum ca ar incercat sa fure nu stiu ce afaceri prin intermediul serviciului de informatii. Sunt acuzatii neprobate, de o gravitate extrema, care mentin o institutie importanta, esentiala as zice, a statului intr-o zona gri.

Si, sigur, nu in ultimul rand, nu ma indoiesc ca in vorbele lui Sebastian Ghita e si o doza de adevar. Un adevar alarmant. Romania este in acest moment in mijlocul unei confruntari intre Occident si Rusia, iar vantul care bate dinspre Moscova e tot mai rece si mai puternic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#acuzatii parlamentari USL, #Ghita acuzatii Rosca Stanescu , #stiri Uniunea Social Liberala