Tensiuni in USL, din cauza alocarii ministerelor cheie si a vicepremierilor - surse

Sambata, 15 Decembrie 2012, ora 18:50
3549 citiri
Tensiuni in USL, din cauza alocarii ministerelor cheie si a vicepremierilor - surse

Negocierile la nivelul USL privind alocarea ministerelor in viitorul Guvern al USL au generat nemultumiri intre liderii PSD si PNL, portofoliile in disputa fiind pe de o parte ministerele economice, respectiv ministerul Finantelor si al Bugetului, precum si ministerul Apararii si cel al Internelor.

Surse din cadrul USL au declarat ca negocierile de la nivelul USL au ajuns la un impas in momentul in care s-ar fi ajuns la discutiile asupra ministerelor economice. Pe de o parte, social-democratii ar insista asupra obtinerii ministerului de Finante si al Fondurilor Europene pe care le-ar viza si liberalii pentru Varujan Vosganian si Ramona Manescu.

Pe de alta parte, o alta discutie dificila vizeaza ministerul Bugetului, care va coordona alocarile bugetare.

De asemenea, un alt "punct fierbinte" al discutiilor din ultimile zile a privit ministerele Apararii si Internelor. De o parte, presedintele PNL, Crin Antonescu, ar fi solicitat ca Apararea sa fie alocata liberalilor pentru Corneliu Dobritoiu, in timp ce Radu Stroe ar fi insistat sa ramana titular la ministerul de Interne.

De partea cealalta, social-democratii ar fi cerut ca MApN sa revina PSD in contul liderului UNPR, Gabriel Oprea, caruia i s-ar promis acest protofoliu in momentul constituirii Aliantei de Centru Stanga, conform surselor citate.

In acest sens, social-democratii ar fi argumentat ca PNL nu poate sa obtina ambele "ministere de forta" de vreme ce Stroe este favorit la Interne. Liderul UNPR ar fi refuzat inclusiv o functie de vicepremier, discutata initial, care privea o pozitie fara portofoliu, dar care coordona activitatile MApN si MAI.

Cinci ministere pentru economie: Eficienta sau fotolii pentru toata lumea?

Functiile de vicepremier au mai generat discutii asupra domeniilor care vor fi acoperite, dar si a numarului de demnitari care sa ocupe aceste pozitii. Pe de o parte, PSD ar dori pastrarea unei functii de vicepremier care sa se ocupe de Finante, in timp ce PNL si PC doresc cate o pozitie de vicepremier care sa ofere o contrapondere la pozitia de premier si vicepremier ce ar fi detinute de social-democrati, au mai declarat surse din PNL.

In acelasi timp, eventuala cooptare a UDMR la guvernare a starnit reactii asupra algoritmului care ar urma sa se aplice in acest caz.

"In cel mai rau caz putem accepta, la limita, UDMR la guvernare pe portofoliile PSD, in conditiile in care noi impartim cu PC", iar conservatorii ar trebui sa primeasca doua ministere, a declarat unul dintre liderii PNL, care s-a aratat reticent ca formatiunea maghiara sa obtina si un portofoliu de vicepremier.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#USL impartire ministere, #USL impartire ministere vicepremieri, #cearta USL ministri , #stiri Uniunea Social Liberala