Resetarea jocului politic (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 30 August 2012, ora 13:02
12170 citiri
Resetarea jocului politic (Opinii)

Aceasta vara politica incandescenta a schimbat cu totul datele anului electoral asa cum se prefigura el la sfarsitul sesiunii parlamantare ordinare si n-ar fi deloc exclus ca povestea din decembrie 2008 sa se repete.

USL se afla in iunie in cea mai favorabila situatie cu putinta: castigase alegerile locale cu un scor impresionant, principalii adversari ajunsesera in pragul destructurarii, Guvernul Ponta avea posibilitatea sa puna in practica masurile financiare reparatorii pe care fosta guvernare si le pregatise exact ca argument electoral.

USL se indrepta catre o victorie confortabila la alegerile parlamentare, cu un scor care sa nu-i dea prea multe optiuni lui Traian Basescu la desemnarea premierului si cu posibilitatea de a-l suspenda ulterior in conditii bine pregatite.

Toate acestea s-au facut praf. USL a inregistrat un esec major, a speriat electoratul care crede in statul de drept, si-a distrus credibilitatea externa, a alungat investitorii straini si a alertat finantatorii externi, a dat sansa unei nesperate revigorari a PDL si a lui Traian Basescu. Asadar o victorie confortabila in toamna devine destul de improbabila si cum ea a fost singurul scop al constituirii USL, devine discutabila insasi supravietuirea acestei aliante.

Pe scurt marea miza a USL este sa captureze cele 7,5 milioane de voturi antiBasescu si sa depaseasca tensiunile interne tot mai vizibile, accentuate de inevitabilul decont al esecului.

Milioanele care au votat impotriva lui Traian Basescu nu sunt automat electorat al PSD. Unii sunt nehotarati, suparati pe Traian Basescu, dar in egala masura nemultumiti de USL. Ei pot reintra in pasivitate la toamna sau se pot indrepta catre o noua constructie politica, fie ea PP-DD, fie partidul lui MRU, de exemplu.

Altii, chiar daca au fost votanti USL, s-au speriat de spectacolul oferit, mai ales de nationalismul tot mai agresiv al Puterii si de asaltul asupra statului de drept. Daca ar fi sa o ia de la capat, multi nu ar mai vota ca pe 29 iulie, iar dovada este chiar cresterea in sondaje a lui Traian Basescu.

Calea aleasa cel putin de PNL pentru a atrage acest electorat antiBasescu nu face decat sa antagonizeze aceasta a doua categorie. Liberalii si-au accentuat discursul isteric antiamerican si antieuropean, acuza "agenturile" care isi tin "sluga" de la Bucuresti pentru a le satisface interesele. PNL a devenit un nou PRM condus de un nou Vadim Tudor.

Atitudinea aceasta deranjeaza in primul rand in cadrul USL. Crin Antonescu nu prea mai are nimic de pierdut. Dupa ce te-ai autodefinit ca dusman al Departamentului de Stat de la Washington si dupa ce ti-ai antagonizat prin declaratii cu totul deplasate cei mai importanti jucatori europeni, la ce te mai poti astepta?

Victor Ponta in schimb mai are ce pierde. El inca este premier si spera sa ramana premier si dupa alegerile din decembrie. O pozitie in care credibilitatea externa este vitala, iar la acest capitol Victor Ponta are un ocean de recuperat.

Ca dovada, PSD a fost cel care, pana la urma, a decis sa asigure cvorumul pentru incheierea suspendarii, dupa ce liberalii s-au facut luntre punte, si aproape reusisera, sa determine boicotul.

In urma acestei sedinte, dar nu numai, liberalii se socotesc tradati de PSD si este suficient sa te uiti la Antena 3 ca acest resentiment sa te izbeasca in plin. De partea cealalta, Ioan Rus il acuza pe Radu Stroe ca e "un smecheras de mana a doua", in vreme ce Ioan Dancu sustine ca PSD nu mai este dispus sa urmeze aventurile lui Crin Antonescu.

Liberalii pun pe seama PSD esecul referendumului. Doar Victor Ponta a acceptat cvorumul decis de CCR, Victor Ponta a refuzat sa stearga 3,5 milioane de romani de pe listele electorale, Victor Ponta l-a vrut pe Ioan Rus, iar Aspazia Cojocaru de PSD a fost trimisa la CCR.

De partea cealalta, PSD socoteste ca aventura aceasta sinucigasa a fost fortata de Crin Antonescu, care a vrut sa ajunga presedinte mai repede. Cum procentele USL s-au contractat, iar victoria nu mai este la fel de sigura, multi dintre defectorii dinainte si de dupa motiunea impotriva Cabinetului Ungureanu au probabil mari indoieli si nu ar fi exclus sa faca pasul inapoi.

Ati vazut cum parlamentarii UNPR s-au asezat cuminti in banci la sedinta de luni, in timp ce partenerii lor social-democrati inca vorbeau despre boicot? La fel, UDMR a venit fara comentarii la sedinta de "reinvestire" a presedintelui.

Imaginea acelei sali, populata de PDL, UNPR si UDMR, la doar 20 de voturi de majoritate, ar trebui sa dea frisoane USL.

Nu cred ca uniunea se va destrama inainte de alegeri. Dar daca scorul USL nu va fi peste 50%, destramarea post-electorala este inevitabila. Si sa nu ne miram prea tare daca vom incepe noua legislatura cu un guvern foarte asemanator cu cel din decembrie 2008. Adica PDL+PSD la care sa se adauge UNPR si UDMR.

O combinatie cu PNL poate fi posibila doar in masura in care liberalii scapa rapid de Crin Antoenscu si de stampila nationalista.

Si mai exista un argument pentru care USL nu prea are cum sa supravietuiasca post electoral in actuala formula de lideri. Crin Antonescu nu mai poate fi prezidentiabil. Derapajul sau nationalist si antioccidental a fost atat de grav incat nu mai poate fi luat in serios, dupa cum i s-a transmis din Germania. S-a sinucis politic, iar PSD stie ca nu poate miza pe un cal mort.

Trebuie deci sa gaseasca altul si nu va fi greu, caci Sorin Oprescu se incalzeste deja pe marginea terenului. Un afront pe care insa Crin Antonescu nu il va inghiti in veci.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Crin Antonescu Victor Ponta USL, #destramare USL, #alegeri parlamentare USL Traian Basescu , #Traian Basescu