Sport pe Bune: Tenisul românesc la ora adevărului. Cu Gabriel Moraru director FRTenis

Dati o sansa USL! (Opinii)

Duminica, 13 Februarie 2011, ora 12:42
5993 citiri
Dati o sansa USL! (Opinii)
Foto: Adevarul

Prea multi s-au repezit asupra aliantei intre liberali si social-democrati. Si din presa si din formatiunile adverse. Pana aici nimic nou. La fel s-a intamplat si in cazul Aliantei D.A., la infiintare. Unele critici incearca pur si simplu sa o destabilizeze si ele vin din zona Puterii.

Altele sunt mai degraba constructive si incearca sa atraga atentia asupra unor vicii si vulnerabilitati. In general, romanii sunt rautaciosi si carcotasi cand apare ceva nou, asa ca liderii USL n-ar trebui sa puna la inima chiar tot ce se scrie si se vorbeste despre inedita constructie.

Personal m-as include in categoria celor care inteleg ratiunea acestei aliante. Sunt multe pericole si amenintari in perspectiva alegerilor din 2012 pentru PSD si PNL.

Si ele vin din zona actualei puteri. Erau avantaje destule daca cele doua partide ar fi ramas separat. Putine avantaje in cazul in care ar merge impreuna. Dar jocul politic a constrans cele doua partide sa isi uneasca fortele.

Multe amenintari se vor dezvalui pe parcurs. Altele nici nu vor fi observate. Cert este ca incercarea de a agrega o structura organizatorica (PSD), o emblema ideologica prestigioasa (PNL) si un trust mediatic (PC) e un experiment care poate avea succes.

Sunt trei piloni de sprijin importanti. Structura de rezistenta poate fi contestata fara indoiala. Cum un partid cu o doctrina de stanga sta alaturi de un partid care se pretinde de dreapta?

Deocamdata nu exista programul politic si economic al USL asa ca ar fi poate prematur sa ne pronuntam, fara sa vedem cum vor fi armonizate cele doua viziuni, in esenta diferite, asupra societatii.

Cum doi adversari traditionali au putut sa isi dea mana? Aici cred ca e o falsa perceptie. PNL si PSD se inteleg foarte bine din 2007 incoace. S-au sprijinit in alegeri, apar impreuna la televizor si isi coordoneaza mesajele. Deci e o "prietenie" deja rodata in timp. Tot ce se putea pierde in termeni electorali s-a pierdut deja pe parcurs.

E foarte adevarat ca in jurul celor doi lideri graviteaza figuri extrem de diferite. Unii si-au pierdut demult increderea publicului. Altii sunt controversati. Sunt insa si chipuri noi, luminoase. Din acest punct de vedere nu as vedea o diferenta majora fata de PD-L.

Unde puncteaza PD-L, fara indoiala, este ca nu pare ca se lasa prada inertiei. Acolo nu a murit fermentul schimbarii. Nu stiu ce va reusi sa faca PD-L dupa congresul din mai. Poate ca va aplica jumatati de masura, poate ca va veni tot cu vechea garda, poate ca, in final, va dezamagi.

Dar in USL e un aer statut, un peisaj mort. Or, pulsul societatii de cativa ani buni este cel al schimbarii. In ciuda acuzelor aduse lui Traian Basescu, ca este un agent al scandalurilor si miscarilor de forta, iata ca s-a bucurat de sprijin si la al doilea mandat. Poate ca oamenii au obosit de atatea scandaluri in primii cinci ani, dar au observat ca scandalurile au miscat incet-incet lucrurile din loc.

In acest moment, spaima cea mai mare a catorva generatii este ca ne vom opri. Sunt tineri, oameni activi care nu mai au rabdare. Vor sa vada institutii functionale. Vor sa traiasca decent si sa nu mai fie umiliti de indiferenta politicienilor sau de opulenta afisata a escrocilor de tot felul.

Tocmai acest sentiment al schimbarii accelerate nu reuseste USL sa il transforme in energie electorala. Acum totul se bazeaza pe nemultumire si frustrare. O asemenea preferinta se poate dovedi extrem de volatila daca, pana in 2012, se vor vedea si lucruri pozitive, de care oamenii sa fie multumiti.

Romanii nu mai cad in vechile pacate din 1996 si 2000. Pentru ca intre timp s-au lamurit ca toate partidele politice sunt la fel. Schimbare nu mai inseamna sa ii schimbam pe unii cu ceilalti.

Pentru ca, daca ei seamana intre ei, orice schimbare e o rocada. Romanii vor sa schimbe viciatele institutii si nenorocitele practici care au dominat viata publica in ultimii 20 de ani.

Personalizandu-si obiectivele (sa ii dam jos pe Boc si Basescu!), USL a comis o eroare majora. Pentru ca nimeni nu crede ca acolo e problema. Tipul de mesaj din anii 90 - Iliescu e raul absolut si trebuie schimbat sau taranistii sunt niste javre si trebuie scosi de la guvernare - nu mai prinde in 2010. Societatea s-a maturizat si distinge foarte clar intre "circul politic", care, de obicei, are niste personaje mai comice sau mai tragice, si viata reala - viata institutiilor.

USL se poate corecta din mers. Isi poate recalibra mesajul. Ca orice partid nou sau alianta abia aparuta, eu cred ca merita sa i se acorde o sansa. Dincolo de ironii si critici, care sunt naturale, USL trebuie privita si ca o posibila speranta pentru romani.

Au si ei sansa sa greseasca si sa se corecteze. Dar, mai ales, au si ei sansa sa se schimbe.

Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
Ciolacu susține că există bani pentru toate creșterile salariale, în anul celor două majorări de pensii: "Câteodată mă ia şi pe mine ameţeala" VIDEO
Ciolacu susține că există bani pentru toate creșterile salariale, în anul celor două majorări de pensii: "Câteodată mă ia şi pe mine ameţeala" VIDEO
După publicarea unui memorandum care subliniază mai multe lipsuri pentru plata salariilor în acest an, premierul Marcel Ciolacu a negat că ar fi vreo problemă și a ținut să dea asigurări...
#uniunea social liberala, #vulnerabilitati Uniunea Social Liberala , #Traian Basescu
Comentarii
Poza Darling
Darling
rank 1
daţi o şansă minciunii, trădării, hoţiei usl, să trăim bine ! zâmbesc !