Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Revista Presei: Noua generatie de baroni - Alianta "Jos Basescu"

Luni, 07 Februarie 2011, ora 08:23
2865 citiri
Revista Presei: Noua generatie de baroni - Alianta "Jos Basescu"
Foto: Antena 3

Liderii PSD, PNL si PC au semnat, sambata, protocolul de formare a Uniunii Social-Liberale, care va functiona pana in 2020 si care reprezinta o modalitate de a contracara guvernarea PD-L.

Promisiunea USL este ca va relansa economia romaneasca, ca va readuce democratia intr-o Romanie sufocata de "politicienii portocalii". Mai mult, Uniunea isi propune sa devina un bloc politic puternic care sa anihileze forta pe care o are PD-L in teritoriu.

Aspectele legate de "nasterea" Uniunii Social Liberale, scopul acesteia si alte probleme politice sunt surprinse de presa centrala de luni. In timp ce 'Romania Libera' scrie ca "PSD si PNL merg impreuna la alegeri pe principiul paritatii cu Alianta 'Jos Basescu'", 'Puterea' titreaza despre asa-numita "Noua generatie de baroni", considerand ca "Uniunea Social-Liberala lanseaza ofensiva impotriva fiefurilor PD-L".

Si 'Adevarul' scrie despre protocolul semnat in weekend intr-un articol intitulat "Tandemurile Uniunii Social-Liberale ataca alegerile locale", in timp ce 'Jurnalul National' vede in "USL - alianta pentru izolarea lui Traian Basescu".

'Gandul' incearca sa surprinda reactii din zona PD-L si scrie despre declaratia consilierului Sebastian Lazaroiu: "Protocolul USL nu e facut de minti prea luminate. La Cotroceni, il vor ruga pe presedinte sa astepte sondajul ca sa zica premierul".

Jurnalul National: USL - alianta pentru izolarea lui Traian Basescu

PSD, PNL si PC au parafat sambata protocolul de unificare a Opozitiei, intr-o ceremonie desfasurata la Palatul Parlamentului. Documentul a fost semnat in Sala Unirii, iar liderii celor trei partide spun ca acesta este momentul in care se da un raspuns problemelor romanilor.

Cu acest prilej, liderii celor trei partide s-au intrecut in declaratii. Primul dintre ei a fost Victor Ponta, care a recunoscut ca social-democratii trebuie sa ia o "decizie grea" aliindu-se cu PNL, insa a cerut sa se treaca peste orgolii.

"Va rog sa trecem peste disputele doctrinare si sa raspundem la ce asteapta romanii de la noi: sa ne unim, sa venim cu o alternativa, sa-i dam jos pe Traian Basescu si pe Boc si sa readucem Romania pe un drum corect", a spus Ponta, citat de Jurnalul National.

La randul sau, Crin Antonescu a asigurat ca PNL are identitatea cea mai bine conturata, iar tema riscului pierderii acesteia in cadrul USL este falsa.

"Avem datoria sa intelegem ce se intampla cu Romania, sa auzim vocea celor mai multi romani in slujba carora trebuie sa lucram ca oameni politici. Romania este intr-o situatie grava, in fata unor alegeri majore, romanii au nevoie de o alternativa acum puternica, capabila", a spus el.

Romania Libera: Alianta "Jos Basescu"

In ceea ce priveste orietarea politica a Uniunii, Victor Ponta si Crin Antonescu asigura ca vor lucra "frateste" si ca diferenta ideologica nu va crea probleme.

Singura doctrina a Uniunii Social-Liberale (USL) pare sa fie "Jos Basescu!", iar protocolul nu contine nicio mentiune legata de impozitarea salariilor si a profitului, scrie Romania Libera.

Totodata, in protocol nu se vorbeste nici despre disputa impozit progresiv, masura dorita de PSD, versus cota unica, sustinuta de PNL, care reprezinta dovada cea mai clara ca intre cele doua formatiuni exista diferente de viziune in privinta fiscalitatii si care ar putea deveni la un moment dat puncte vulnerabile pentru relatia lor.

Sefii celor doua partide sustin ca discutiile pe aceste teme vor fi abordate odata cu accederea la guvernare.

Daca in Uniune situatie este intr-o oarecare masura clarificata, la Cotroceni insa proaspata Uniune este perceputa ca o relatie din interes, al carei obiectiv este legat strict de alegerile din 2012, asa cum a spus chiar consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu.

Gandul - Lazaroiu: "Protocolul USL nu e facut de minti prea luminate. La Cotroceni, il vor ruga pe presedinte sa astepte sondajul ca sa zica premierul"

"Exista o contradictie intre protocolul care spune ca USL va stabili candidatul la functia de premier in iulie 2011, dupa un sondaj. Exista si o intentie a USL de a depune o motiune de cenzura pana in iunie 2011. Daca motiunea trece, atunci vor urma consultari la Cotroceni. Cu ce propunere va veni USL?", a declarat Lazaroiu pentru Gandul.

Lazaroiu considera ca exista patru variante de "iesire" din aceasta situatie. Prima dintre ele ar fi aceea cand USL "il roaga pe presedinte sa mai astepte pana se termina sondajul", al doilea ca "au grija ca motiunea sa nu treaca, pentru a nu fi pusi intr-o situatie penibila", a treia ca "nu se prezinta la consultari, cum au facut-o si pana acum", iar ultima ca "stabilesc un candidat ad-hoc si incalca astfel protocolul".

Acesta a adaugat si ca i se pare "ciudata" prevederea din protocol conform carei candidatul la sefia statului va fi stabilit tot prin sondajul din 2011.

Puterea: Noua generatie de baroni. Uniunea Social-Liberala lanseaza ofensiva impotriva fiefurilor PD-L

Revenind la protocolul USL, Puterea scrie despre ceea ce nu se vede din spatele usilor, si anume ca liderii celor trei partide fac calculele pentru cucerirea cat mai multor judete la alegerile locale.

Partidele membre al USL negociaza cu mai multi parlamentari pentru schimbarea actualei majoritati din forul legislativ pentru a reusi sa darame Cabinetul Boc printr-o motiune de cenzura. Cea mai importanta tinta este insa presedintele Traian Basescu.

Protocolul prevede ca PSD are dreptul sa propuna candidati pentru 21 de presedintii de Consilii Judetene si 20 de primarii municipii de judet. In acest moment, PSD detine 16 presedintii de Consilii Judetene si ar mai avea dreptul la doar cinci candidati.

Lucrurile nu sunt insa asa simple precum par, iar pesedistii vor sa forteze mana celor de la PNL si sa obtina mai multe judete in care sa candideze. Motivatia lor este aceea ca liberalii nu au ce sa faca daca sondajele vor arata ca oamenii lor sunt pe primul loc in intentia de vot.

Adevarul: Tandemurile Uniunii Social-Liberale ataca alegerile locale

Legat de impartirea judetelor, un prim esantion va avea candidati PSD atat la conducerea consiliului judetean, cat si la primariile din capitalele judetelor. Protocolul prevede ca liberalii urmeaza sa primeasca functii de vicepresedinti ai CJ si de viceprimari.

O a doua categorie o formeaza judetele in care PSD va da candidatul la sefia CJ, iar liberalii pe cel la primaria resedinta de judet. In alte judete, tandemul va fi format exclusiv din candidati PNL, PSD urmand sa primeasca posturi de vicepresedinti ai CJ si viceprimari, potrivit Adevarul.

O ultima categorie este formata din judetele unde liberalii vor da candidatul la sefia CJ, iar PSD pe cel la resedinta de judet.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#alianta partide opozitie, #uniunea social liberala, #Ponta Antonescu USL , #Traian Basescu